کد خبر: ۵۶۴۵۶
زمان انتشار: ۰۳:۰۷     ۰۳ خرداد ۱۳۹۱
کیهان: دور جديد مذاكرات ميان ايران و گروه موسوم به 1+5 در سال جديد در حالي امروز در بغداد آغاز مي شود كه نشانه ها و تحولات منطقه اي و بين المللي از دست برتر تهران در اين دور از مذاكرات و در مقابل تشديد تنش ها در جبهه غرب حكايت دارد.
نشست ايران و گروه 1+5 كه طي روزهاي چهارشنبه و پنجشنبه برگزار خواهد شد از زماني كه هيئت ايراني براي انجام مذاكره وارد بغداد شد، در صدر اخبار رسانه هاي جهان قرار گرفته است.
رياست هيئت ايراني را دكتر سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان بر عهده دارد كه «عباس عراقچي» معاون آسيا و اقيانوسيه وزارت خارجه، «علي باقري» معاون سياست خارجي و امنيت بين الملل دبير شوراي عالي امنيت ملي، «حميدرضا عسگري» مشاور وزارت خارجه و مصطفي دولتيار سرپرست سابق دفتر مطالعات سياسي و بين المللي وزارت خارجه او را همراهي مي كنند.
هيئت ايراني دوشنبه شب در حالي وارد فرودگاه بغداد شد كه پس از برگزاري مراسم استقبال رسمي توسط «هوشيار زيباري» وزير امور خارجه عراق و حضور در ضيافت شام، جلال طالباني، رئيس جمهور عراق براي زيارت عازم كاظمين شدند.
محل گفت وگوهاي ايران و 1+5 «دارالضيافه» نخست وزيري عراق در بغداد تعيين شده است.
هوا در پايتخت عراق ديروز به حدي آلوده بود كه فواصل نزديك به سختي قابل تشخيص بود و فرودگاه بغداد براي ساعاتي به دليل افزايش ريزگردها و توفان شن تعطيل شد، حتي برخي خبرگزاري ها از احتمال لغو نشست بغداد خبر دادند.
در همين رابطه، حسن دانايي فر سفير ايران در عراق در جمع خبرنگاران با بيان اينكه هيئت هاي گروه 1+5 از صبح چهارشنبه وارد بغداد مي شوند، گفت: اميدواريم شرايط جوي به نحوي باشد كه نشست در ساعت مقرر (11 صبح) برگزار شود.
وي افزود: اين احتمال وجود دارد كه به دليل شرايط بد جوي نشست بغداد ديرتر آغاز به كار كند.
سفير ايران در بغداد در عين حال يادآور شد: البته هواشناسي عراق اعلام كرده كه وضعيت هوا چهارشنبه (امروز) بهتر خواهد شد.
تدابير امنيتي شديدي در منطقه سبز بغداد (مقر اصلي دولت در پايتخت) برقرار است و دولت عراق اعلام كرده كه وضعيت امنيت را به همان سطحي كه در زمان برگزاري نشست سران عرب بود، خواهد رساند.
دست برتر ايران در بغداد
در همين راستا، روزنامه آمريكايي نيويورك تايمز در مقاله اي به قلم «جان وي» در آستانه آغاز مذاكرات ايران و گروه 1+5 در بغداد آن را منتشر كرد، به واقعيت هاي پيرامون شرايط ايران و آمريكا به عنوان دو طرف اصلي مذاكرات اشاره كرد.
نيويورك تايمز در بخشي از اين مقاله آورده است: نويسنده مقاله در ادامه با اشاره به وقايع سوريه و مهم ارزيابي كردن فرآيندهاي آن در مذاكرات سوم خرداد مي نويسد: آمريكا تا زمان اخير رسما اعلام مي كرد كه بشاراسد بايد در سوريه از قدرت كنار برود و اين مسئله ضربه بزرگي به ايران محسوب مي شد. اما پس از مدتي و با حمايت هايي كه از سوريه بعمل آمد، آمريكا مجبور شد از موضع خود كوتاه بيايد و حتي ارسال سلاح به سوريه (در حالت رسمي) رانيز متوقف كند كه اين مسئله براي مذاكرات بغداد يك سابقه وحشتناك به شمار مي رود و به ضرر آمريكا است.
نويسنده مقاله در ادامه به نقل از «ژرارد لونكه» وزير دفاع فرانسه آورده است: پيروزي ايران بر آمريكا در حوزه تحولات سوريه، موقعيت اين كشور را در مذاكرات بغداد، بالا برده است.
وي مي گويد: معني اين حرف آن است كه تهران براي مذاكرات بغداد از جسارت بالايي برخوردار است.
تحليلگران سياسي معتقدند كه تداوم ناكامي هاي غرب در منطقه بويژه سرنگوني برخي رژيم هاي ديكتاتوري حامي آمريكا از جمله بن علي، حسني مبارك و عبدالله صالح، در تونس، مصر و يمن، تشديد تنش ها ميان آمريكا و روسيه در كنار پيشرفت هاي روز افزون ايران در حوزه هسته اي باعث شده كه جمهوري اسلامي ايران دست برتر در مذاكرات بغداد داشته باشد.
شكاف در 1+5
در آستانه مذاكرات بغداد خبر ارائه 2 بسته پيشنهادي از سوي 1+5 در اين مذاكرات نشان از اختلاف اعضاي گروه 1+5 بر سر موضوع هسته اي ايران دارد.
يك روز پيش از آغاز گفت وگوهاي بغداد، «مايكل مان» سخنگوي كاترين اشتون» به فارس گفت كه اروپايي ها در بغداد بسته جديدي به ايران ارائه مي كنند و اين بسته متفاوت از بسته مسكو است.
اين موضوع نشان از آن دارد كه اعضاي گروه 1+5 بر سر نوع مذاكرات با ايران اختلاف نظر دارند.
«كاترين اشتون» مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز ديروز در جمع خبرنگاران گفت: هرگونه دستيابي به راه حلي براي فعاليت هاي هسته اي ايران بايد به صورت «گام به گام» باشد.
تاكيد بر اتخاذ رويكرد گام به گام از سوي رئيس هيات مذاكره كننده گروه 1+5 در حالي است كه مقامات آمريكايي همچنان به رويكرد تشديد فشارها و تحريم ها تاكيد دارند.
به گزارش روسيا اليوم، كنگره آمريكا روز دوشنبه در آستانه دور جديد مذاكرات 1+5 و ايران در بغداد پيش نويس طرح ضد ايراني را تصويب كرد.
براساس اين گزارش، سناي آمريكا تحريم هايي را عليه شركت هاي مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران وضع كرده و مجازات شركت هايي را كه با شركت هاي ايراني دست به تاسيس «جوينت ونچر» (نوعي مشاركت اقتصادي) مي زنند، گسترش داد.
براساس لايحه جديد سنا، اموال چنين شركت ها و اشخاصي در آمريكا بلوكه شده و براي آنان ويزاي ورود به آمريكا صادر نمي شود.
«رابرت ميندس» يكي از طراحان پيش نويس ضدايراني در گفت وگو با خبرنگاران اظهار داشت: تشديد تحريم ها عليه ايران به منزله هشداري به ايران پيش از مذاكرات بغداد است.
وي افزود: به ايران نشان داديم كه تلاش آنها براي وقت كشي نتيجه نخواهد داد.
در همين رابطه روسيه به كشورهاي غربي توصيه كرد كه براي خروج از بن بست در مذاكرات هسته اي با ايران، چاره اي براي تحريم ها بينديشد و به جاي پافشاري در اعمال تحريم ها به توقف و لغو آنها بينديشد.
خبرگزاري ايتارتاس به نقل از سرگئي ريابكف، معاون وزير خارجه روسيه نوشت: «روسيه تحريم ها عليه ايران را مردود مي داند و معتقد است كه تحريم ها روند را به سمت بن بست هدايت مي كند به نظر من شركاي غربي بهتر است به جاي پافشاري به تحريم ها به توقف و لغو آن فكر كنند» ريابكف در هنگام بازگشت از نشست سران هشت كشور بزرگ صنعتي جهان اظهار داشت: روسيه بر ثبات در بازار جهاني نفت تاكيد دارد و تحريم صادرات نفت ايران را در بلندمدت نتيجه بخش نمي داند.
عدم حضور ولاديمير پوتين، رئيس جمهور روسيه در نشست سران جي 8 در شيكاگو و افزايش تنش ها بر سر سامانه موشكي آمريكا در شرق اروپا و تقابل دو طرف درخصوص تحولات سوريه، دستيابي 1+5 به هرگونه اجماعي در مقابل ايران را دور از ذهن كرده است.
در همين رابطه، پايگاه تخصصي انرژي موسوم به «اويل پرايسز» نوشت: اوباما حداقل تا پيش از انتخابات 2012 استطاعت اعمال دور جديدي از تحريم ها را ندارد و اروپا نيز با شرايطي كه با آن دست و پنجه نرم مي كند، از عهده هيچ چيز بر نخواهد آمد.
موضع عراق
در قبال نشست بغداد
دولت عراق اعلام كرد كه نشست ايران و گروه 1+5 در بغداد به نفع تمام كشورهاي منطقه است.
هوشيار زيباري وزير امور خارجه عراق تاكيد كرد: نشست بغداد موجب ارتقا جايگاه عراق در مناسبات بين المللي مي شود.
هوشيار زيباري در پاسخ به پرسشي مبني بر اينكه آيا عراق در اين نشست صرفا ميزبان خواهد بود يا براي بهبود روابط ايران و آمريكا نيز تلاش خواهد كرد گفت: بغداد فعاليتي در اين زمينه انجام نداده است.
«علي الدباغ» سخنگوي دولت عراق با تاكيد بر اين كه عراق در اصل مذاكرات ايران و 1+5 نقشي ندارد، گفت: سعي مي كنيم در حاشيه مذاكرات روز چهارشنبه ديدگاه دوطرف را به هم نزديك سازيم.
وي افزود، عراق مي تواند به عنوان پلي بين ايران و كشورهاي جهان و كاهش تنش ها در منطقه موثر باشد. وي با اشاره به مساله هسته اي ايران گفت: برگزاري مذاكرات در بغداد به نفع همه است و موفقيت اين مذاكرات نيز به نفع همه كشورهاي منطقه است.
سخنگوي دولت عراق درباره نقش بغداد در مذاكرات روز چهارشنبه تاكيد كرد: ما در مذاكرات نقشي نداريم، اما در حاشيه نشست نقش مهمي داريم و سعي مي كنيم ديدگاه دو طرف را به هم نزديك كنيم.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها