کد خبر: ۵۳۷۳۷۹
زمان انتشار: ۱۴:۴۷     ۱۰ خرداد ۱۴۰۳
در روزهای اخیر گزارش‌هایی مبنی بر آغاز روابط «تمام عیار» روسیه با طالبان در رسانه‌های مختلف منتشر شده است.

به گزارش پایگاه خبری 598، مقامات بلندپایه روسیه به شمول ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور و دیمیتری مدودف، وزیر خارجه آن کشور از جمله مقاماتی هستند که از تصمیم مسکو برای شروع روابط با طالبان سخن گفته‌اند.

پوتین با اشاره به اینکه طالبان در حال حاضر قدرت را به دست دارند و افغانستان را اداره می‌کنند، معتقد است که باید واقعیت‌های افغانستان را پذیرفت و نسبت به ایجاد روابط فعالیت‌هایی را آغاز کرد.

همچنین ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان نیز هفته گذشته اعلام کرد که وزارت خارجه و دادگستری روسیه در یک گزارش به پوتین اطلاع داده‌اند که دولت روسیه می‌تواند نام طالبان را از لیست سیاه سازمان‌های تروریستی حذف کند. اقدامی که گامی مثبت در راستای جلب اعتماد و حسن نیت میان طرفین ارزیابی می‌شود و زمینه شروع روابط رسمی میان طالبان و جهان بیرون را ایجاد می‌کند.

با توجه به اقدامات اخیر روسیه به نظر می‌رسد که حذف نام طالبان از لیست سیاه، پیش‌نیاز آغاز روابط رسمی و دیپلماتیک مسکو_کابل می‌باشد.

چراغ سبز روس‌ها به طالبان، واکنش‌های مثبتی از سوی طالبان نیز به همراه داشته و مقامات طالبان در اظهاراتی از این تصمیمات به نیکی یاد کرده‌اند.

سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر ضمن استقبال از این اقدام روسیه، آنرا در راستای منافع ملی افغانستان دانسته و ذاکر جلالی، از مقامات ارشد وزارت خارجه طالبان نیز این اقدام را تحولی مهم در درک سیاسی روسیه از امارت اسلامی دانسته است.

چنانچه روسیه روابط دیپلماتیک خود را با طالبان آغاز کند، اولین کشوری خواهد بود که بصورت رسمی امارت اسلامی افغانستان را به رسمیت شناخته است.

این اقدام اگرچه می‌تواند هزینه‌های زیادی برای روسیه داشته باشد، اما در عمل باعث تسریع روند شکل‌گیری یک حکومت مشروع و مورد قبول در افغانستان می‌شود.

طالبان در طول دوسه سال اخیر در عرصه سیاست داخلی با وجود مشکلات و کاستی‌های فراوان، توانسته‌اند موفق عمل کنند و اقدامات قابل توجهی در زمینه‌های مختلف منجمله تامین امنیت، مدیریت گمرکات و مرزها، مبارزه با فساد و جلوگیری از کشت و قاچاق مواد مخدر در داخل افغانستان به انجام رسانند.

با این وجود عدم وجود روابط رسمی دیپلماتیک با جهان بیرون، یکی از مهمترین چالش‌های طالبان بشمار می‌رود.

اگرچه به باور تحلیلگران سیاسی بسیاری از کشورها به شمول همسایگان افغانستان در حال حاضر با طالبان روابط سیاسی گرمی دارند، اما از به رسمیت شناختن طالبان به‌عنوان یک حکومت مشروع خودداری می‌کنند. از این‌رو می‌توان گفت اقدامات عملی مسکو برای شروع روابط با طالبان می‌تواند نقطه عطفی در تاریخ معاصر افغانستان باشد.

با توجه به اینکه روسیه یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌باشد، این اقدام می‌تواند به مشروعیت طالبان در عرصه بین‌المللی تاثیر زیادی بگذارد.

زمینه سازی برای گفتگوهای بین‌الافغانی از یکسو و حذف طالبان از لیست سیاه از سوی دیگر و همچنین زمزمه‌های شروع روابط رسمی به وضوح نشان می‌دهد که مسکو تصمیم جدی برای ایفای نقش پررنگ در شکل‌گیری افغانستان جدید دارد.

از سوی دیگر این تصمیمات مسکو بیانگر این است که کشورهای آسیای مرکزی و همسایگان افغانستان نیز به این نتیجه رسیده‌اند که طالبان را به‌عنوان واقعیت انکارناپذیر افغانستان بپذیرند. ولادیمیر پوتین در سخنان اخیرش چند مرتبه به مشورت و همراهی با کشورهای منطقه برای گرفتن یک تصمیم مشترک تاکید کرد.

این سخنان پوتین نشان‌دهنده اهمیت "افغانستان جدید" تحت حاکمیت طالبان برای روسیه و کشورهای منطقه می‌باشد.

ازاین‌رو می‌توان گفت افغانستان در آستانه تحولی بزرگ در مسیر مشروعیت بین‌المللی قرار دارد و فصل جدیدی از تاریخ افغانستان در حال رقم خوردن است‌.

اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها