به گزارش سرویس سیاسی پایگاه خبری 598، در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ خبری مبنی بر مفقود شدن تعداد قابل توجهی فرش نفیس از مجموعه کاخ سعدآباد منتشر شد. این خبر بازتاب گستردهای در رسانهها و افکار عمومی داشت. خبرگزاری فارس، روز یکشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ در گزارشی نوشت: خبرهای غیررسمی از مفقود شدن 48 تخته فرش نفیس و عتیقه از مجموعه کاخ سعدآباد در طی سالهای 92 تا 95 به گوش میرسد. این فرشها که از نفیسترین آثار دستباف ایرانی هستند، در ساختمان حافظیه این مجموعه نگهداری میشدند و گفته میشود که در دورهای که این ساختمان در اختیار نهاد ریاست جمهوری بود، ناپدید شدهاند.
ارزش این فرشها بالغ بر 130 میلیارد تومان برآورد شده است و قدمت برخی از آنها به دوره صفویه میرسد. گفته میشود که این فرشها در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی مفقود شده اند.
پس از انتشار خبر مفقود شدن فرشها، قوه قضائیه به این موضوع ورود کرد و پروندهای در این خصوص تشکیل شد. تاکنون تعدادی از افراد در رابطه با این پرونده بازداشت شدهاند و تحقیقات در حال انجام است.
عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری نیز سرقت فرشهای سعدآباد را مربوط به سالهای ۹۵ و ۹۴ عنوان کرده و دستور بررسی آن را داده است.
همچنین محمد دهقان خبر داد: «برای دستگاه قضایی اصل وقوع جرم محرز شده و در اینباره از چند نفر از متهمان نیز بازجویی شده است.» معاون حقوقی رئیسجمهور با تأکید بر اینکه حتماً باید با کسانی که این فرشها را از کاخ سعدآباد بیرون بردند برخورد شود، گفت:«دستگاه قضایی این گمان را دارد که این فرشها به خارج از کشور منتقل شده باشند، اما در هر صورت تصمیم با قاضی است و امیدواریم پیگیریهای دستگاه قضایی، هم منجر به بازگشت این فرشها و هم مجازات کسانی شود که در دولت گذشته این فرشهای نفیس را از کاخ سعدآباد خارج کردند.»
پس از انتشار این خبر، دفتر رئیسجمهور سابق به انتشار جزئیات سرقت فرشهای سعدآباد در دولت قبل واکنش نشان داد و اعلام کرد: «مفقودی فرشها در فاصله سالهای ۹۲-۱۳۹۰ رخ داده و اولینبار توسط دولت دوازدهم در سال ۱۳۹۹ گزارش و به مراجع قضایی و نظارتی ارجاع داده شده است.»
فرار رو به جلوی حسن روحانی و بررسی ادعای دفتر وی
روزنامه ایران نیز نوشت: با توجه به بیانیه اخیر دفتر حسن روحانی، توجه به سه نکته خالی از فایده نخواهد بود؛ دولت قبل مدعی است سرقت فرشهای کاخ سعدآباد بین سالهای 90 تا 92، یعنی پیش از آغاز ریاستجمهوری روحانی اتفاق افتاده است، حال آنکه طبق تصریح معاونت حقوقی ریاستجمهوری، این فرشها از سال ۹۲ تا ۹۵ مفقود و از مجموعه سعدآباد خارج شده است. همچنین سازمان بازرسی کل کشور به عنوان نهاد قضایی ناظر در این پرونده، به این موضوع ورود کرده و گزارش مفصلی را هم در مورد مفقود شدن این فرشها ارائه و به نهاد ریاستجمهوری وقت اعلام کرده است. در چنین شرایطی، عدم اعلام موضع از سوی مقامات رسمی دولت قبل و واکنش تیم رسانهای آقای روحانی تحت عنوان «اطلاعیه دفتر رئیسجمهور سابق»، در بهترین حالت به دلیل بیاطلاعی نگارندگان اطلاعیه از ابعاد و جزئیات ماجراست.
چند سؤال از یک ادعا
نکته مهمتر اینکه بیانیه اخیر دفتر رئیس دولت سابق، بر ابهامات ماجرا نیز افزوده است. طبق ادعای دفتر روحانی، سرقت فرشهای کاخ سعدآباد در سال 99 گزارش و به مراجع قضایی ارجاع شده است. با توجه به همین موضوع، دولت قبل باید پاسخ دهد که چه عاملی باعث شد تا سرقتی بر فرض در سالهای 90 تا 92 اتفاق افتاده، به فاصله 7 سال بعد در سال 99 به مراجع قضایی گزارش شده است؟ و اینکه چرا این گزارش تا پیش از این به افکار عمومی اطلاع داده نشده بود؟
فرشها در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی، بین سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵، از مجموعه سعدآباد خارج شدهاند.
در آن زمان، حفاظت از مجموعه سعدآباد بر عهده نهاد ریاست جمهوری بود، که زیر نظر دولت روحانی فعالیت میکرد.
در زمان وقوع این اتفاق، دولت روحانی اطلاعات کاملی در مورد مفقود شدن فرشها به مردم ارائه نکرد.
این ادعا در حالی است که طبق اعلام رئیس شورای اطلاعرسانی دولت در دیماه سال قبل، پس از تحقیقات دولت سیزدهم، 10 مظنون از مقامات دولت قبل شناسایی شده و با توجه به شرایط خاص مظنون اصلی، پرونده به دادگاه ویژه روحانیت ارسال شده است.