به گزارش سرویس اقتصادی پایگاه خبری 598، رشد نقدینگی در ایران در دهه ۹۰ شمسی به طور قابل توجهی افزایش یافت و به گفته برخی منابع، تا ۱۰۰۰ درصد هم رسید. این رشد شتابان، پیامدهای اقتصادی و اجتماعی متعددی را به همراه داشت. یکی از مهمترین عوامل رشد نقدینگی، افزایش پایه پولی توسط بانک مرکزی بود. این امر عمدتاً به دلیل سیاستهای دولت برای تأمین کسری بودجه انجام شد.
اخیرا عبدالناصر همتی، رئیسکل اسبق بانک مرکزی در گفتوگویی مدعی رکوردزنی دولت سیزدهم در چاپ پول شده است. این در حالی بوده که تحلیل اشتباه این اقتصاددان، این پرسش را ایجاد میکند که چگونه وی چندین سال بر کرسی ریاست بانک مرکزی نشسته و اکنون نیز به عنوان استاد اقتصاد دانشگاه تهران در حال تدریس است اما نسبت به بدیهیات علم اقتصاد و مباحث مربوط به پول و بانکداری اطلاعات کافی ندارد!
رکورد زنی رشد نقدینگی در دهه 90
تسنیم نوشت: بر همین اساس آمارها نشان میدهد که رشد نقدینگی در دهه 90 همواره بالای 20 درصد بوده و در سال 99، به سطح 40 درصد نیز رسیده است. گفتنی است در شرایطی که حجم نقدینگی در اقتصاد ایران حدود 355 هزار میلیارد تومان بود در پایانه سال 99، این عدد به نزدکی 3 هزار و 500 میلیارد تومان رسید.
همچنین در طی این سال ها نیز سال های 92 و 98 دو سالی است که رشد نقدینگی از کانال 20 درصد به کانال 30 درصد آمد که نشان از عدم موفقیت دولت وقت برای نگه داشتن نرخ رشد نقدینگی در کانال 20 دارد.
نقدینگی در دهه 90 تقریبا 10 برابر شد
از شروع دهه 90 که نقدینگی در رقم 294 هزار میلیارد تومان قرار داشت ،پس از گذشت حدود 10 سال به عدد 3 هزار و 216 هزار میلیارد تومان رسیده است. به بیانی دیگر حجم نقدینگی در اقتصاد ایران طی دهه 90، تقریبا 10 برابر شد و این در حالی است که هرگز رشد اقتصادی این دهه به این میزان نبوده است.
پایه پولی در دهه 90 بیش از 500 درصد رشد کرده
حجم پایه پولی در ابتدای دهه 90 در رقم 68 هزار میلیارد تومان قرار داشت و این رقم در پایان بهمن ماه سال 99 به 436 هزار میلیارد تومان رسیده است .در طول حدود 10 سال پایه پولی 6.4 برابر شده است یا به بیان دیگر رشدی معادل با 540 درصد را در دهه 90 تجربه کرده است .
رشد بدهی بانک ها به بانک مرکزی عامل افزایش پایه پولی در دهه 90
نکته ی قابل توجهی که در رشد پایه پولی در دهه 90 خصوصا ما بین سال های 93 تا 97 وجود دارد رشد پایه پولی به علت افزایش بدهی بانک ها به بانک مرکزی است. طبق نموداری که توسط مرکز پژوهش های مجلس منتشر شده، دلیل عمده ی رشد پایه پولی در دهه 90 به دلیل افزایش بدهی بانک ها به بانک مرکزی (ناحیه قرمز رنگ) بوده است. این در حالی است که اگرچه پایه پولی در دهه 80 هم رشد کرده اما علت آن افزایش ذخایر خارجی بانک مرکزی بوده است.
لازم به ذکر است نمی توان صرف نگاه به رشد پایه پولی این برداشت را کرد که تورم رشد خواهد کرد، اما می توان گفت اگر رشد پایه پولی منجر به افزایش نقدینگی شود، می تواند زمینه ساز تورم در بلند مدت شود.