به گزارش پایگاه خبری 598، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که در کنار کیف اروپا بازنده بزرگ جنگ اوکراین بوده است و این قاره بیشترین صدمه را به لحاظ اقتصادی، سیاسی و امنیتی از جنگ کنونی با روسیه متحمل شده است. بحران انرژی، افزایش شدید تورم و رکوردزنی چند باره آن که در چند دهه گذشته در اروپا، بیسابقه بوده است، رکود اقتصادی، اخراج کارمندان و کارگران، ورشکستگی دهها هزار شرکت، قدرتگیری دوباره راست افراطی، تشدید وابستگی امنیتی به آمریکا، اعتصاب و اعتراضات روزانه، تنها بخشی از تبعات اقتصادی، سیاسی جنگ اوکراین بوده که کشورهای اروپایی متحمل آن شدهاند. اروپا تنها طی یک سال گذشته و به دنبال بروز بحران انرژی ناشی از تحریم نفت و گاز روسیه مجبور شد که بیش از یک تریلیون دلار یارانه پرداخت کند بر اساس گزارش رسانههای غربی طی سال گذشته نزدیک به 70 هزار تن نیز به علت بحران انرژی و زندگی در شرایط سرد در کشورهای اروپایی جان خود را از دست دادند. با نزدیک شدن به زمستان زنگها دوباره برای «زمستان سخت» در اروپا به صدا درآمده است.
در همین راستا افزون بر ۱۴۰ خیریه و مؤسسه حقوق بشری در نامهای که فرازهایی از آن در رسانههای انگلیس منتشر شده است از «ریشی سوناک» نخستوزیر این کشور درخواست کردند که برای حمایت مالی از مردم و کاهش فشار ناشی از قبوض سرسامآور انرژی در این کشور، چارهاندیشی کند. بر اساس گزارشها بهای مصرف برق و گاز در انگلیس قرار است ۱۳ درصد نسبت به زمستان سال گذشته افزایش یابد. این درحالیاست که قیمتها پارسال رکورد بالاترین حد در تاریخ انگلیس را شکست.مؤسسات خیریه پیشبینی کردهاند که در صورت بیتوجهی دولت، یک سوم مردم انگلیس امسال توان پرداخت قبوض برق و گاز مصرفی خود را نخواهند داشت.
به گزارش ایرنا در این نامه به دولت لندن توصیه شده است که با نزدیک شدن سریع فصل سرما از «آسیبپذیرترین خانوارها که در فقر سوخت و یا آستانه آن قرار دارند حمایت کند. اینها افرادی هستند که قبوضشان آنقدر غیرقابل قبول شده است که مجبورند انتخاب ناامیدکنندهای را بین گرم کردن و غذا خوردن صورت دهند که سزاوار نیست» نویسندگان این نامه، چالش فقر سوخت را یک مشکل جدی و طولانی نامیده که نیازمند برنامهریزی پایدار به جای راهکارهای کوتاهمدت است. پارسال دولت ۴۴ روزه «لیز تراس» قصد داشت تا با پرداخت یارانه به شرکتهای انرژی، قیمتها را به مدت دو سال در محدوده ۲هزار و ۵۰۰ پوند حفظ کند. او همچنین ۴۰۰ پوند دیگر بهعنوان یارانه برای مردم در نظر گرفته بود تا سقف قبوض برق و گاز به دو هزار و ۱۰۰ برسد. اما اجرای این طرح گران، در کنار سایر اصلاحات اقتصادی وی، منجر به آشفتگی و شوک مالی در کشور و سرانجام سقوط دولت شد. دولت ریشی سوناک بلافاصله برنامههای اقتصادی دولت تراس را ملغی کرد و طرح تخفیف هزینههای انرژی را از دو سال به شش ماه یعنی آوریل کاهش داد. این در حالی است که طبق آمارها میلیونها نفر با چالش سوخت مواجه شده و کار به قطع کنتور برق و گاز مشتریان بد حساب رسید. نشریه تایمز چاپ لندن در گزارشی جنجالی نوشت که «بریتیشگس» بزرگترین شرکت توزیعکننده انرژی انگلیس یک موسسه خصوصی موسوم به «آوراتو فایننشال سلوشنز» را اجیر کرد تا کنتورهای مشتریان بدحساب را با نوع شارژی، جایگزین کند. تحقیقات این نشریه انگلیسی نشان میدهد بسیاری از کسانی که کنتورهای آنها به اجبار تعویض شده است، خانوادههای کمبضاعت، مسن، بیمار و از اقشار آسیبپذیر بودهاند که توانایی مالی لازم را برای پرداخت قبوض خود نداشتهاند. بر اساس این گزارش موسسه خیریه اقدام ملی انگلیس تخمین زده که ۶.۳ میلیون شهروند در زمستان امسال با فقر سوخت مواجه خواهند بود که ۲ میلیون بیشتر از آمار سال ۲۰۲۱ است. «مارتین لویس» موسس شرکت مشاورهای «مانیسیوینگاکسپرت» میگوید: بازار انرژی ورشکسته شده است و نبود رقابت در این زمینه مشکلات جدی برای مردم ایجاد کرده است.
گزارشها نشان میدهد اقتصاد انگلیس در نتیجه چندین بحران متوالی در بدترین وضعیت نیم قرن گذشته قرار دارد. نرخ تورم از محدوده ۲ به ۷ درصد رسیده و کشور وارد دوره رکود اقتصادی شده است. نرخ بهره بین بانکی هم که با اقساط ماهانه وام مسکن میلیونها انگلیسی ارتباط مستقیم دارد ۵۲۵ واحد پایه افزایش یافته و هزینه سنگینی را به مخارج مردم تحمیل کرده است.نخستوزیر انگلیس در اظهاراتی جنجالی گفته است مردم نباید توقع داشته باشند که دولت حلال تمام مشکلات آنها باشد و چالشهای اقتصادی در سال جدید میلادی از بین نخواهد رفت.