کد خبر: ۵۲۹۲۳۸
زمان انتشار: ۱۰:۱۵     ۰۵ شهريور ۱۴۰۲
فاز ۱۱ پارس جنوبی، حلقه مفقوده حل ناترازی گاز کشور هفته جاری به بهره‌برداری می‌رسد
فاز ۱۱ پارس جنوبی یکی از مهم‌ترین میادین مشترک گازی ایران و قطر است که در روز‌های آینده به بهره‌برداری می‌رسد و مشکل ناترازی گاز در کشور را به حداقل می‌رساند.
به گزارش پایگاه خبری 598، پارس جنوبی یکی از بزرگ‌ترین میدان‌های گازی جهان است و فاز ۱۱ آن فاز مشترکی میان ایران و قطر بود که تکمیل آن ۲۰ سال به درازا کشید.
 
مهر ۱۴۰۱ با اعلام قید فوریت از سوی مجموعه شرکت ملی نفت ایران به منظور پیشگیری از مشکل ناترازی گاز در زمستان و با هدف تولید زودهنگام گاز از فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی، مقرر شد با کاربست تمام توان و تجهیزات موجود، حفر ۴ حلقه چاه در این فاز مرزی تکمیل شود؛ همچنین با هدف نهایی کردن تولید از این میدان مقرر شد با انتقال سکوی بهره‌برداری فاز C12 میدان گاز پارس جنوبی به موقعیت فاز B11، خلأ ناشی از ساخت سکو که معمولا بین ۳ تا ۵ سال به طول می‌انجامید جبران شده و تولید از این میدان هرچه زودتر نهایی شود.
 
جابه‌جایی یک سکوی بهره‌برداری از موقعیت خود در فاز ۱۲ پارس جنوبی به موقعیتی جدید، اقدامی ابتکاری و راهگشا از سوی شرکت ملی نفت ایران برای سرعت‌بخشی به روند توسعه فاز مرزی ۱۱ بود؛ اقدامی کم‌نظیر در دنیا که اوایل تیر به دست متخصصان داخلی رقم خورد.
 
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در رابطه با آغاز بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی و افزایش بهره‌برداری از گاز آن به مهر گفت: در هفته‌های گذشته تعدادی از نمایندگان کمیسیون جهش تولید از فازهای مختلف پارس جنوبی بازدید داشتند. یکی از اقدامات ارزشمند وزارت نفت جابه‌جایی سکوی فاز ۱۲ پارس جنوبی بود، زیرا به دلیل افزایش بهره‌برداری قطر با افت فشار روبه‌رو شده است و این سکو به فاز ۱۱ پارس جنوبی منتقل شد که یکی از ابتکارات دولت محسوب می‌شود.
 
وی ادامه داد: در فاز ۱۲ پارس جنوبی امکان برداشت گاز وجود نداشت؛ به همین دلیل با ابتکار دولت سیزدهم این سکو را به فاز ۱۱ منتقل کردند تا امکان برداشت گاز بیشتر فراهم شود؛ این اقدام یک کار ارزشمند است که توسط وزارت نفت انجام شده است.
 
محسن خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت در مراسم نصب سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی گفته بود: فاز ۱۱ پارس جنوبی از نظر موقعیت جغرافیایی برای شرکت ملی نفت ایران درخور توجه است.
 
به گفته خجسته‌مهر، قرار بود توتال طرح توسعه فاز ۱۱ را طی مدت ۶ سال و به ‌صورت یکپارچه اجرا کند اما با ابتکاری که در شرکت ملی نفت ایران انجام شد، در حداقل زمان و هزینه، تولید گاز از این فاز آغاز می‌شود و این در شرایطی است که افزایش تولید گاز با توجه به ناترازی در زمستان اهمیتی ویژه دارد.
 
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه نیز با تاکید بر این موضوع خاطرنشان کرد: فاز ۱۱ پارس جنوبی ۳ سال زودتر به بهره‌برداری رسیده است. این اقدامات وزارت نفت و دولت سیزدهم در راستای افزایش بهره‌برداری از گاز انجام شده است که می‌تواند در افزایش صادرات گاز و رفع ناترازی گاز و همچنین ذخیره‌سازی گاز کمک شایانی کند.
 
این اقدام که به دست متخصصان داخلی انجام شد، همچنین می‌تواند کمک شایانی به ناترازی گاز در زمستان کند. قادری با تأیید این موضوع اضافه کرد: در فصولی که اوج مصرف گاز را داریم، مثل زمستان که با بیشترین میزان مصرف مواجه هستیم، با افزایش برداشت از گاز و افزوده شدن ظرفیت فاز ۱۱ پارس جنوبی با کسری گاز مواجه نخواهیم شد و در تابستان‌ها نیز این ظرفیت جدید این امکان را به ما می‌دهد که با قطعی برق مواجه نشویم تا واحدهای پتروشیمی ما در مقاطع مختلف در زمینه مصرف گاز بتوانند انرژی مورد نیاز خودشان را دریافت کنند.
 
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در ادامه با بیان اینکه با بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی با افزایش ۱۵ تا ۲۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز مواجه می‌شویم، خاطرنشان کرد: تاکنون کشور نزدیک ۵۰۰ میلیارد دلار از پارس جنوبی درآمد کسب کرده است. این افزایش ظرفیت برداشت گاز هم میزان درآمد ما را افزایش می‌دهد و هم علاوه بر این، میزان برداشت ما را نسبت به کشورهای همسایه افزایش خواهد داد که خود رشد فرصت‌های کاری را به دنبال دارد.
 
محمد طلامظلومی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در رابطه با این موضوع به مهر گفت: کشور ما دارای ذخایر عظیم نفت و گاز است. با این وجود و به ‌رغم اینکه ذخایر گاز طبیعی بسیار زیاد است اما با ناترازی موقتی بین تولید و مصرف گاز دست و پنجه نرم می‌کنیم که نتیجه آن کمبود داخلی و واردات اجباری گاز یا تعطیلی صنایع و استفاده از مازوت در نیروگاه‌هاست. افزایش تولید و ذخیره‌سازی گاز از جمله اقداماتی بوده که در این راستا انجام شده است.
 
وی در ادامه بیان کرد: در راستای افزایش تولید، دولت برای رفع ناترازی در تولید و مصرف گاز، روی افزایش تولید گاز از میدان مشترک گازی با قطر کار کرد و توانست این فاز را به بهره‌برداری برساند. بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی به رفع ناترازی گاز کمک می‌کند و باعث می‌شود با کمبود گاز در زمستان‌ها رو به رو نشویم.
 
مظلومی اضافه کرد: در چند سال گذشته ناترازی انرژی در کشور ما بیش از پیش احساس شده است به نحوی که در زمستان‌ها با افت فشار گاز و در تابستان‌ها با کمبود برق مواجه می‌شویم و این مساله علاوه بر مردم به واحدهای صنعتی هم فشار وارد می‌کند و در مواقعی منجر به قطع انرژی مورد نیاز مردم و این واحدهای صنعتی می‌شود.
 
پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که با بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی روزانه حدود ۵۶ میلیون مترمکعب گاز طبیعی تولید شود. این افزایش تولید نه تنها ایران را قادر می‌کند نیازهای انرژی داخلی خود را برآورده کند، بلکه توانایی‌های خود را به عنوان صادرکننده گاز طبیعی نیز افزایش می‌دهد و از طرفی به رشد اقتصادی کشور و به طور بالقوه تقویت موقعیت آن در بازار جهانی انرژی نیز کمک خواهد کرد.
 
مهم‌ترین هدف توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی رفع ناترازی گاز بود؛ مساله‌ای که سال گذشته کشور را به یک بحران جدی نزدیک کرد. اکنون با بهره‌برداری از این فاز و به سرانجام رساندن پروژه‌ای که بیش از ۲۰ سال زمان برد، می‌توان به رفع ناترازی گاز در کشور و درآمد سالانه ۵ میلیارد دلار امید داشت.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها