به گزارش پایگاه 598، به نقل از تسنیم، یکی از شروط لازم و حیاتی انتخاب فیلم برای حضور در جشنوارههای خارجی مثل اسکار سوابق بینالمللی محصول است. بنابراین دریافت جوایز، یا نامزدی در بخشهای مختلف یک رویداد بینالمللی و همینطور پخش بینالمللی قوی فیلم میتواند در پیشبرد فیلم برای دیده شدن توسط اعضای آکادمی اسکار و در نهایت نامزدی و موفقیت آن اثرگذار باشد.
امسال در کنار فیلم «جنگ جهانی سوم» که در بخش افقهای جشنواره فیلم ونیز توانست جایزه بهترین فیلم و بازیگری را بدست آورد، فیلم «بدون قرار قبلی» یکی دیگر از تولیدات کیفی و ارزشی کشورمان نیز توانست در جشنواره مسکو جایزه بهترین فیلم را از آن خود کند و شواهد نشان میدهد در کل جایزه این فیلم از وزانت بیشتری نسبت به فیلم سیدی برخوردار است، چون اگرچه "بدون قرار قبلی" شاید نام جشنواره بینالمللی ونیز را بهدنبال نکشد اما بهترین فیلم جشنوارهای معتبر در آسیایی شده است که برخی تغییر معادلات سیاسی اخیر نشان میدهد این جشنواره بین آسیایی قطعا در آیندهای نزدیک جایگاه و مقامی قابل مقایسه به خود خواهد دید.
بههرحال انتخاب هیئت انتخاب اسکار سینمای ایران امسال فیلم «جنگ جهانی سوم» شد و پیگیریهای آن روز ما از داخل اتاق انتخاب نماینده اسکار در بنیاد سینمایی فارابی نشان داد که یکی از علل عدم انتخاب «بدون قرار قبلی» حضور این فیلم در جشنواره مسکو بود. چراکه جشنواره مسکو بهخاطر حوادث اوکراین توسط آمریکا تحریم شده بود و سینمای این کشور - روسیه - نیز در کن و ونیز نیز محروم بود.
برای همین؛ انتخاب فیلمی که در جشنواره مسکو برنده شده بود برای نمایندگی ایران در جشنواره اسکار، میتوانست با اما و اگرهایی روبرو شده و احتمالاً با محرومیت روبرو شود. نکتهای حکایت از سایه سنگین سیاسیکاری در صنعت هنر هفتم داشت. بههمین دلیل و با درنظر گرفتن احتمال شیطنتهای برخی عوامل تاثیرگذار در آکادمی اسکار هیأت انتخاب نماینده سینمای ایران نگران به این نتیجه رسید که "بدون قرار قبلی" که در جشنواره تحریمی روسیه سربلند بیرون آمده بود، به آکادمی اسکار نرسد.
به هر حال امروز بین دو کشور روسیه و آمریکا نزاعهای سیاسی بالا گرفته تا جایی که این اختلافها علاوه بر مسایل سیاسی و نظامی پای فرهنگ و هنر را هم به میان آورده است و جای تردید نیست که اصولا کشورهای دیگر مثل ایران نباید در این میان بگونهای عمل کنند که ناخواسته وارد مشکلات شده و نامناسب با منافع ملی خود هزینه بپردازند. اگرچه در سطح کلان سیاستگذاری شاید روال بهصورت دیگری باشد اما تمام ظرفیتهای کشور نباید درگیر این ماجرا شود یا مشخصاً حضور در یک جشنواره هنری خاص معطوف باشد.
بنابراین امروز که خبر تحریم اسکار توسط روسیه منتشر شده است، بهنظر میرسد هیئت انتخاب اسکار کشورمان کاملا هوشمندانه تصمیم درستی گرفته چراکه در صورت انتخاب فیلم «بدون قرار قبلی» برای اسکار احتمال عدم پذیرش آن بسیار بالا بود و میتوانست دچار فرصتسوزی شود. البته این موضوع به این معنا نیست که نباید در جشنوارههایی مانند مسکو یا دیگر جشنوارهها یا رویدادهای کشورهایی که احتمالاً در نقطه مقابل آمریکا هستند، حضور نداشته باشیم، بلکه برعکس باید از هر فرصتی برای حضور بینالمللی در رویدادهای هنری و سینمایی استفاده کرد تا سینمای اخلاقمدار و هویتمند ایرانی بهتر، منطقیتر و بیشتر به سایر نقاط دهکده جهانی نشان داده شود.
حال باید دید که فیلم «جنگ جهانی سوم» که گویا ارجاعات سیاسی و ضدجنگ دارد میتواند نظر اعضای آکادمی اسکار را برای پذیرش و نامزدی را جلب کند یا خیر؟