به گزارش پایگاه 598: از قرار معلوم مونسون تابستانه هند دستبردار نیست! پدیدهای که به واسطه بارشهای رگباری و شدید آن هم در نیمه تابستان، اغلب نقاط کشور را در برگرفته و ظرف چند دقیقه، با ایجاد روانآب و سیلابهای شدید، مردم را غافلگیر میکند. بارشهای تابستانه به واسطه ادغام رطوبت و گرمای اقیانوس هند، در سالهای گذشته محدود به نوار جنوب و جنوب شرقی کشور بوده، اما مرداد ۱۴۰۱، اغلب نقاط کشور را درگیر کرده است.
پایتخت نیز از این قاعده مستثنی نبوده و شاید در کنار موهبتهای باران در روزهایی که اقلیم ایران از خشکی و تبخیر شدید رنج میبرد، بروز سیلهایی در سطح استان به ویژه در منطقه امامزاده داوود و روستای مزداران فیروزکوه، شیرینی کام مردم را به تلخی کشاند.
از ساعت ۱ و ۳۰ دقیقه بامداد پنجشنبه ۶ مرداد ۱۴۰۱ بارش شدید باران و رانش زمین، سیلاب مرگباری در منطقه امامزاده داوود از توابع بخش کن در شمالغرب تهران جاری کرد. سیلابی که از ساعات اولیه روز پنجشنبه، گروههای مختلف امدادی را روانه ارتفاع ۲۶۰۰ متری در فاصله ۲۵ کیلومتری بخش کن کرد و بر اساس اظهارات منصوری استاندار تهران، ۱۹ کشته بر جای گذاشت.
قلمهای سیاسی و تمرکز بر حواشی!
بازنمایی اخبار و حواشی مربوط به سیلاب امامزاده داوود در برخی رسانهها نشان میدهد، آنچه تقریباً ارزش خبری و اهمیتی نداشته، کیفیت عملیات امداد و نجات است. گویی هیچ واقعه مهم و خبرساز دیگری جز پاهای در گل مسئولان که مخابره پیامش برای مخاطبان ضروری باشد، رقم نخورده است.
از گل و لای لباس شهردار تهران و تصاویر ثبت شده از جابهجایی نمایندگان مجلس گرفته تا تخریب حضور مسئولان بدون چکمه در مناطق سیلزده، تقریباً اتمسفر روزنامهها، خبرگزاریها و شبکههای اجتماعی وابسته به جناح سیاسی اصلاحطلب را فراگرفته و این واکنشهای سیاسی همچنان ادامه دارد.
وقتی برای تخریب حضور میدانی در قیاس با مدیریت کنفرانسی، حاشیهها علم میشوند
بررسیها نشان میدهد، حضور نیمه شب وزیر کشور، شهردار تهران و گروههای امدادی وابسته به شهرداری و بخشداری کن، مجال هماهنگی عکاس و خبرنگار را سلب کرده و قاببندی و کیفیت تصاویر مخابره شده نیز موید همین نکته است. از قضا حضور میدانی آن هم در نیمه شب و آن هم پس از یک دوره مدیریت کنفرانسی مسئولان در سنوات گذشته قابل تقدیر است.
روایت سخنگوی شهرداری تهران از اعزام مسئولان پایتخت
بر اساس اظهارات سخنگوی شهرداری تهران، بعد از وقوع سیل در امامزاده داوود، شهردار تهران از ساعات اولیه صبح در محل حادثه حاضر شد و همراه با وزیر کشور بازدید میدانی از محل داشت. همچنین، رئیس سازمان مدیریت بحران شهرداری تهران، معاون خدمات شهری شهرداری تهران، رئیس سازمان آتش نشانی و شهردار منطقه ۵ نیز در محل حادثه حضور دارند، علاوه بر این به تمامی شهرداران مناطق دیگر آمادهباش داده شده است.
محمدخانی در اظهارنظر دیگری با اشاره به اینکه امامزاده داوود در حوزه عملکردی شهرداری تهران نیست و بخشهایی از آن در حوزه حریم شهر تهران است، اظهار کرد: وزیر کشور مشخصاً از شهرداری تهران مطالبه کرد، در سه منطقه سیلزده امامزاده داوود، لواسان و فیروزکوه وارد عمل شود.
امدادرسانی ۱۵۰۰ نیروی شهرداری به سیلاب امامزاده داوود
همچنین، به تازگی مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران در حاشیه هشتاد و دومین جلسه شورای شهر با اشاره به خدمترسانی هزار نفر از نیروهای خدماتی و ۵۰۰ نفر از سازمان بوستانهای شهرداری تهران تا روز شنبه به سیلزدگان امامزاده داوود اظهار کرد: شهرداری تهران از لحظات اولیه سیل هر آنچه داشته را برای امدادرسانی در اختیار قرار داده است. امامزاده داوود در محدوده شهر تهران نیست. جز حریم است و شهرداری در ساختوساز، عمران و دیگر امور آن هیچ نقشی ندارد.
در این باره، شریفی شهردار منطقه ۵ تهران نیز در همان ساعات نخست وقوع حادثه از اعزام ۵۰۰ نیرو از تمام مناطق شهرداری تهران به محل حادثه خبر داد و گفت: ۵۰۰ نیروی انسانی با تجهیزات کامل از تمامی مناطق شهرداری تهران در حال اعزام به منطقه سیل زده هستند. همچنین ۲۰ اتوبوس در حال تخلیه مسافران و زائران هستند و اسکان اضطراری توسط هلال احمر انجام میشود.
اسکان ۱۰۰۰ نفر از سکنه امامزاده داوود
از طرفی، مدیرعامل سازمان آتش نشانی شهرداری تهران ظهر روز حادثه بیان کرد: نیروهای آتشنشانی و ۶ دستگاه لجستیک در حال فعالیت هستند و تاکنون نصف گل و لایی که در داخل صحن امامزاده داوود جمع شده بود، خارج شده است. اهالی امامزاده داوود در حال خروج از منطقه هستند و بیش از هزار نفر از سکنه منطقه در سولههای مدیریت بحران مستقر شدهاند.
همچنین به گفته معاون حملونقل و ترافیک شهرداری تهران، ۲۰ دستگاه ون، ۳۰ دستگاه مینیبوس و تعدادی اتوبوس در ساعات اولیه حادثه به محل اعزام شدند و سازمان تاکسیرانی شهرداری تهران نیز جابهجایی ساکنان منطقه حادثه دیده را دستور کار قرار داد.
حضور رئیسی در منطقه مزداران
از منطقه مزداران فیروزکوه نیز خبر میرسد، ظهر روز شنبه ۸ مردادماه، رئیسجمهور شخصاً در محل حاضر شد و با مردم منطقه سیلزده گفتگو کرد. رئیسی همچنین، به صورت میدانی پیگیر روند امدادرسانی به سیلزدگان شد و دستورات لازم برای تسریع در روند امدادرسانی صادر کرد. گفتنی است، سیلاب ویرانگر مزداران فیروزکوه نیز تاکنون ۱۳ هموطن را به کام مرگ کشانده و عملیات امداد و نجات برای ۵ مفقود دیگر ادامه دارد.
آنچه به رشته تحریر در آمد، بخشی از تلاشهای نیروهای امدادی پس از بروز سیلابهای عجیب و غریب طی روزهای اخیر بود. اقداماتی که سایه سنگین سیاسیکاری، مجال دیده شدن آنها را نمیداد و انعکاس اخبار امیدبخش و لازم از نواحی حادثه دیده را کمرنگ کرد.
واقعه تلخ سیلاب امامزاده داوود و مزداران فیروزکوه، تازهترین دستاویز رسانههایی بود که به جای اطلاعرسانی نسبت به ابعاد ماجراپسند به عنوان مأموریت ذاتی رسانهها، و روایت مغرضانه را در دستور کار قرار دهند؛ حتی به قیمت آشفتگی افکار عمومی و نگرانی بستگان و نزدیکان سیلزدگان.