به گزارش پایگاه 598، این روزها بازار ارز یکی از پرنوسانترین ایام خود را پشت سر میگذارد؛ هفته گذشته بود که دلار در ادامه روند صعودی که از روزهای پایانی هفته ماقبل آن آغاز شده بود، رکورد خود در تاریخ اقتصاد ایران را شکست. پس از آن دلار روند نزولی به خود گرفت و با اقدامات بانک مرکزی، از شدت التهاب در بازار کاسته شد. بانک مرکزی با سیاست جدید خود به همه افراد حقوقی و حقیقی اجازه داد ارز خود را با قیمت توافقی در صرافیهای مجاز عرضه کنند تا بدین ترتیب بر میزان عرضه ارز در بازار افزوده شود. هر چند باید یادآور شد در این شرایط، به دلیل محدودیت ۲۰۰۰ دلاری برای سرفصل سایر (خرید ارز از صرافی با کارت ملی و بدون مدارک مسافرتی، درمان، دانشجویی و...)، خروجی ارز در صرافیها با محدودیت مواجه شده که این روند نیازمند اصلاح از سوی سیاستگذار است.
در روزهای گذشته به واسطه جو روانی، بازار ارز بشدت ملتهب بود و حرکات بازار بیش از آنکه بر مبنای عوامل بنیادی و شاخصهای کلان اقتصادی باشد، متاثر از هیجانات کاذب و جو روانی بود. فعالان بازار نیز معتقدند علت اصلی نوسانات اخیر ارزی، روانی است. طبق گفته آنان، عرضه ارز مناسب است اما بانک مرکزی نباید اجازه دهد اختلاف دلار نیمایی و آزاد افزایش یابد. در روزهای اخیر با اقداماتی که از طرف بانک مرکزی و سایر نهادهای مربوط انجام شده، قیمت ارز روند نزولی به خود گرفته است. بانک مرکزی طی روزهای اخیر با کسب مجوز خاص از جلسه سران قوا مجموعه برنامههایی را برای تعادلبخشی بازار ارز اتخاذ کرده؛ برنامهای که هدف نخست آن پاسخگویی به نیاز واقعی بازار و تأمین ارز مورد نیاز واردکنندگان، با کمترین دخالت مستقیم بانک مرکزی است.
گفتنی است پیش از این صادرکنندگان میتوانستند ارزهای خود را صرفا به صرافیهای عضو بازار متشکل بفروشند اما با مجوز جدید بانک مرکزی، همه صرافیهای مجاز اجازه دارند ارزهای صادرکنندگان را با نرخ توافقی خریداری کنند. بر این اساس از سویی تعداد صرافیهای خریدار ارز بیشتر میشود و از سوی دیگر نرخ خرید ارز از صادرکنندگان محدود به نرخهای بازار متشکل که دارای دامنه نوسان 5 درصد روزانه بود، نمیشود. به واسطه همین اقدامات، روز گذشته نرخ دلار به صورت توافقی و در کانال 29 هزار تومانی در محدوده 29هزار و ۳۰۰ تومان در صرافیهای مجاز معامله شد و هر متقاضی میتواند با ارائه کارت ملی هزار یورو یا هزار دلار دریافت کند. فعالان بازار ارز میگویند خرید و فروش در بازار به تعادل رسیده و دیگر صفی برای خرید ارز وجود ندارد.
* دلار در بازار توافقی وارد کانال 29 هزار تومانی شد
دبیرکل کانون صرافان ایران گفت: بر اساس معاملات انجامشده، نرخ ارز در بازار توافقی معادل هر دلار 29 هزار تومان برای خرید صرافان و 29300 تومان برای فروش است. کامران سلطانیزاده روز گذشته در گفتوگو با فارس گفت: روز معاملاتی گذشته (جمعه) این رقم معادل 30 هزار تومان برای خرید صرافان و 30 هزار و 300 برای عرضه صرافان بود. این مقام صنفی در بیان نقش سیاستهای بانک مرکزی بر بازار گفت: مصوبات و پیگیریهای بانک مرکزی از عوامل اساسی ریزش نرخ ارز در بازار توافقی است.
همچنین روز گذشته دلار در صرافیهای بانکی با ۳۶ تومان افزایش نسبت به پنجشنبه ۲۶ خرداد ۲۷ هزار و ۴۷۵ تومان معامله شد. همچنین قیمت خرید هر دلار توسط صرافیهای بانکی ۲۷ هزار و ۲۰۲ تومان و نرخ خرید هر یورو ۲۸ هزار و ۴۵۷ تومان اعلام شد. علاوه بر این، بهای خرید دلار در بازار متشکل ارزی ۲۶ هزار و ۹۸۰ تومان و نرخ فروش آن ۲۷ هزار و ۲۲۵ تومان بود. این در حالی است که نرخ خرید یورو در این بازار ۲۸ هزار و ۲۵۲ تومان و نرخ فروش آن ۲۸ هزار و ۵۰۹ تومان اعلام شد. همچنین در سامانه نیما، حواله یورو به قیمت ۲۶ هزار و ۵۱۵ تومان و حواله دلار به بهای ۲۵ هزار و ۳۲۱ تومان معامله شد. البته فروشندگان غیررسمی هر دلار آمریکا را در کانال ۳۱ هزار تومان معامله میکنند.
* تسهیلگری عرضه ارز، سیاست بانک مرکزی است
بانک مرکزی طی روزهای اخیر با کسب مجوز خاص از جلسه سران قوا مجموعه برنامههایی را برای تعادلبخشی بازار ارز اتخاذ کرد.
علی صالحآبادی، رئیس کل بانک مرکزی در این زمینه میگوید: سیاست بانک مرکزی در شرایط کنونی به هیچوجه مداخله مستقیم با نرخ پایینتر از نرخ بازار غیررسمی نیست، بلکه هدف، تسهیلگری برای عرضه ارز در اختیار صاحبان ارز و عمقبخشی به بازار با نرخ توافقی است تا از این طریق با افزایش عرضه، نرخهای غیررسمی به تعادل برسد.
بهزاد لامعی، معاون اداره صادرات بانک مرکزی نیز در زمینه سیاست بانک مرکزی در حوزه ارز میگوید: بانک مرکزی بر اساس اطلاعات به دست آمده از رصد و پایش بازار ارز و شناسایی مشکلات ورود اسکناس ارز حاصل از صادرات از سوی صادرکنندگان و همچنین به منظور روانسازی خرید و فروش ارز در شبکه رسمی صرافیهای کشور، تدابیر ویژهای اتخاذ کرد که در همین راستا از ۲۲ خرداد صادرکنندگان این اجازه را پیدا کردند که ارز حاصل از صادرات خود را در شبکه رسمی صرافیها با ارائه اظهارنامه گمرکی با نرخ توافقی عرضه کنند.
در حال حاضر دارندگان عمده ارز از جمله صادرکنندگان پتروشیمی، ارز به بازار عرضه میکنند و نیاز ارز واردکنندگان در سریعترین زمان ممکن تأمین میشود، همچنین نیازهای خرد مردم همچون ارز مسافرتی و دانشجویی با گشایش مجدد سرفصلهای بیستوچهارگانه از سوی صرافیها تأمین میشود.
لامعی میگوید: از روز چهارشنبه بانک مرکزی با انتشار اطلاعیهای، ابهامات موجود در این زمینه را برطرف کرد و بر اساس مقررات بالادستی همه افراد حقیقی با اظهار ارز خود در گمرکات و مبادی ورودی کشور میتوانند بدون هیچ ممانعتی اسکناس وارد کشور کنند، ضمن اینکه میتوانند از معافیت مالیاتی نیز برخوردار شوند. همچنین درباره ارزهای خانگی در سطح خرد نیز دارندگان ارز میتوانند تا سقف ۱۰ هزار یورو یا معادل آن به شکل دیگر ارزها با مراجعه به شبکه رسمی صرافیهای کشور ارز خود را با نرخهای توافقی به فروش برسانند.
معاون اداره صادرات بانک مرکزی درباره نرخ ارز رایج در کشور نیز گفت: در حال حاضر نرخ رسمی ارز در سایت بازار متشکل ارزی منتشر میشود و هموطنان میتوانند ارز مورد نیاز خود را در سرفصلهای ارزی برای مواردی همچون مسافرت و ارز مورد نیاز دانشجویی یا بیماری، بر اساس ضوابط تعیینشده برای این مصارف، از این بازار با نرخهای رسمی تأمین کنند.