به گزارش سرویس سیاسی پایگاه 598، یک رسانه آمریکایی از یک سند داخلی وزارت خارجه آمریکا رونمایی کرده که میگوید مقامات عالیرتبه دولت اوباما سال ۲۰۱۸ همزمان با حرکت دیپلماتیک دولت ترامپ برای فشار به ایران و انزوای تهران، در نشستی محرمانه با محمدجواد ظریف شرکت کردهاند.
به گزارش «وطنامروز»، پایگاه خبری واشنگتن فری بیکن نزدیک به نومحافظهکاران آمریکایی هدف از این نشست را تلاش برای تضعیف سیاست دولت ترامپ در قبال ایران توصیف کرده است. این رسانه مینویسد: پیش از این نیز گزارشهایی درباره دیدار نمایندگان ایرانی - دولت روحانی- و مقامات عالیرتبه دولت اوباما در دوران ریاستجمهوری ترامپ منتشر شده بود اما این نخستینبار است که یک سند داخلی وزارت خارجه آمریکا به جزئیات آن اشاره میکند.
بر اساس این سند، هیاتی از سفرای سابق آمریکا در سال ۲۰۱۸ با محمدجواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه ایران در اقامتگاه او در نیویورک دیدار کردند. ظریف در این نشست از اینکه سیاست ترامپ جبهه ضدآمریکایی در ایران ایجاد کرده و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و فرمانده نیروی قدس، سردار قاسم سلیمانی بسیار محبوبند، صحبت کرده بود. فری بیکن مینویسد: ژنرال سلیمانی مدتی پس از این جلسه در حمله پهپادی نیروهای آمریکایی در عراق کشته شد. همچنین بر اساس این سند، ظریف در این جلسه گفته است: «من به اندازه سلیمانی محبوب بودم اما الان محبوبیت من ۴۷ درصد است و او بالاتر از من قرار گرفته است. محبوبیت او ۸۰ درصد است. مردم ایران قبلا خواستار تعامل بودند اما اکنون مقاومت را تنها راه میبینند. این چیزی است که نظرسنجیها به ما میگویند و واقعیت منطقه است». وزیر سابق امور خارجه ایران در این جلسه تاکید میکند تهران برنامه موشکی و غنیسازی را رها نخواهد کرد. او در بخش دیگری از این جلسه هم به دیدگاههای خود درباره عراق، مبادله زندانیان و حمایت از حزبالله و حوثیها اشاره میکند.
این پایگاه آمریکایی ادعا میکند: این دیدار همزمان با گزارشهایی انجام شده است که درباره رایزنیهای پشت پرده جان کری، وزیر خارجه دولت اوباما با نمایندگان دولت روحانی منتشر شد. این گزارشها حاکی از آن بودند که کری به تهران توصیه کرده است با دولت ترامپ توافق نکند تا دوباره دموکراتها در آمریکا بر سر کار بیایند و توافق انجام شود. فری بیکن مینویسد: این سند نشان میدهد مقامات عالیرتبه دولت اوباما چطور از دیپلماسی سایه در زمانی که دولت ترامپ بر سر کار بود، استفاده کردند. این دیپلماسی حول فعالیتهای هستهای ایران، تبادل زندانیان، خروج از افغانستان و مذاکره با طالبان در گردش بود. مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ با اشاره به این سند گفت: «این سند نشان میدهد مقامات دولت اوباما در دولت ترامپ مانند زمانی که دولت اوباما بر سر کار بود، به کار خود درباره ایران ادامه میدادند». گفتنی است این سند در حالی منتشر شده که مفاد آن با تحولات بیرونی آن مقطع بیارتباط نیست. دولت روحانی با تعلل فراوان و عدم واکنش مناسب به خروج ترامپ از برجام، تمام توجه خود را معطوف به انتخابات آمریکا کرد. نگاهی به اظهارات آن مقطع روحانی و ظریف بخوبی موید این گزاره است. ظریف در مواضع متعددی عنوان میکرد بایدن با ترامپ تفاوت دارد و از طرف دیگر روحانی هم با خوشخیالی اظهار میکرد بایدن رئیسجمهور جدید آمریکا با یک خط خطی کاغذ به برجام بازخواهد گشت!
گفتنی است این نخستین بار نیست که وزیر سابق امور خارجه در اینگونه دیدارها سفره دل خود را پیش دشمنان ملت ایران باز کرده و منافع ملی را قربانی اغراض سیاسی شخصی - جناحی کرده است. محمدجواد ظریف سال 93 در جریان سفر به نیویورک در جریان مصاحبهای که در محل شورای روابط خارجی آمریکا ترتیب داده شده بود به اظهارات خلاف منافع ملی دست زد. در این دیدار مشهور که فیلم آن نیز موجود است ظریف در پاسخ به هاله اسفندیاری، مدیر بخش خاورمیانه موسسه تحقیقاتی وودرو ویلسون درباره تاثیر شکست مذاکرات هستهای بر سیاست داخلی ایران میگوید: بیتردید همینطور است، زیرا ما روندی را شروع کردهایم که هدف از آن تغییر فضای سیاست خارجی کشور است. اگر با وجود تلاشهای ما برای تعامل، این تلاشها بینتیجه بماند، مردم ایران این فرصت را خواهند داشت تا ۱۶ ماه دیگر - اسفند 94- که انتخابات پارلمانی در ایران برگزار میشود، به این عملکرد ما پاسخ دهند. وقتی قبلا در تعامل و مذاکرات درباره توافق هستهای با جامعه بینالمللی در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ توافقهایی کردیم و تلاشهای ما برای عملکرد شفاف، از جانب اتحادیه اروپایی رد شد، در آن زمان مردم با انتخاب رئیسجمهوری متفاوت به دلیل شکست [در مذاکرات] در واقع به ما پاداش دادند که مرا هم زود بازنشسته کرد! به نظر من، در انتقال پیامی که جامعه بینالمللی و بویژه غرب میخواهد به ایران منتقل کند باید بسیار دقت کند. باید دید تعامل از جانب ایران و تلاش ایران برای باز بودن و نگاه به آینده داشتن با پاسخ مثبت مواجه میشود یا اینکه بار دیگر، رد میشود. من فکر میکنم مردم ایران پاسخ خود را در صندوقهای رای نشان خواهند داد.