به گزارش پایگاه 598، به نقل از خبرگزاری دانشجو، محدثه لک_ تاثیر واکسیناسیون و دریافت واکسن کرونا در عدم ابتلای افراد به کرونا یا در صورت مبتلا شدن، خفیف بودن این بیماری به تایید بسیاری از کارشناسان و متخصصان حوزه سلامت رسیده است.
در مطالعات اخیر مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا نشان میدهد واکسیناسیون بدون بوستر (دوز سوم) ۸۱ درصد و واکسیناسیون کامل (با دوز سوم) ۹۶ درصد بستری ناشی از کرونا را در مقایسه با جمعیت واکسینه نشده کاهش داده علاوه بر آنکه واکسیناسیون کامل و واکسیناسیون بدون تزریق دُز سوم میزان ابتلای به اُمیکرون را بیش از ۵۰ درصد کاهش میدهد.
درست نمیدانم چند روزِ پیش بود که از آمار پایین فوتیها و بستریهای ناشی از کرونا خوشحال بودیم ولی میدانم این خوشحالی چندان دوامی نداشت و با اوجگیری سویه اُمیکرون، میزان فوتیها همچنان روند صعودی دارد و پیشبینی میشود اگر مدیریت درستی صورت نگیرد فوتیهای روزانه به چند صد نفر هم برسد.
شاید اوضاع به وخامت روزهای سیاه شیوع سویه دلتا که روزانه جان قریب به هزار نفر را میگرفت نرسد ولی شلوغی سرسامآور بیمارستانها و از طرفی آمار فوتیها نشان میدهد آنقدر هم که تصور میشد اُمیکرون را نباید دستکم گرفت!
منع و محدودیت ترددهای غیرضروری، غیرحضوری شدن مدارس و دانشگاهها، تعطیلی اماکن عمومی و از طرفی تسریع واکسیناسیون جمعی، همگی مانع جولان کرونا و مدیریت وضعیت قرمز شد البته که این چارهاندیشی ادامه پیدا نکرد و آرامش بهدستآمده با بازگشاییهای عجولانه و غیرضروری و از سویی اجبار در حضوری شدن آموزشهای عالی و تحصیلی بر بادرفت.
علاوه بر آنکه سیاستگذاران و مردم هم بعد از آرام شدن وضعیت کرونایی دیگر ضرورتی در تزریق واکسن بهصورت دورهای ندیدند و آمار واکسیناسیون همگانی کاهش یافت؛ مسئلهای که بدون شک در افزایش آمار مبتلایان و فوتیها مؤثر بود.
۲۰ تا ۳۰ درصد جمعیت کشور واکسینه نشدهاند
آمار دقیقی از تعداد افراد واکسینه نشده در کشور وجود ندارد اما گمانهزنیهایی وجود دارد که حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از جمعیت کشور هنوز واکسن نزدهاند. البته که پس از همه تخلفاتی که در زمینهی واکسیناسیون و صدور کارت واکسن تقلبی به وجود آمد و از طرفی واکسن هراسی هایی که کماکان از طرف عدهای وجود دارد به نظر میرسد آمار افراد واکسینه نشده بیش از اینها باشد.
هرچند وزیر بهداشت، بهرام عیناللهی ماه پیش مدعی شد ۸۷ درصد جمعیت کشور در برابر کرونا واکسینه شدهاند و حتی در برخی از استانها پوشش واکسیناسیون بالای ۹۰ درصد بوده است.
بیخیالی در تزریق دوز سوم واکسن کرونا
موج پنجم کرونا بود که سایهی شوم واریانت دلتا بر کشور ترس و وحشتی همگانی در مردم به وجود آورد؛ وحشتی که با شنیدن آمار فوتیهای هر روز و کمبود داروهای کرونایی بیشتر هم میشد.
همین ترس باعث شد میزان استقبال مردم از طرح واکسیناسیون عمومی علیرغم همهی تبلیغات واکسن هراسی در فضای مجازی و تجمعات جستهوگریختهی ضد واکسن، استقبال خوبی باشد.
اما هرقدر دولت سیزدهم و سیاستگذاران مدیریت کرونایی کشور در تسهیل واکسیناسیون دُز اول و دوم خوب عمل کردند در تزریق دوز بوستر (یادآور) کرونا ضعیف بودند تا جایی که طبق آمار حدود ۸۰ درصد جمعیت کشور هنوز دوز سوم واکسن کرونا را تزریق نکردهاند!
حتما بخشی از این آمار افرادی هستند که زمان تزریق دوز سوم آنها نرسیده است اما بخش بسیاری، دیگر ضرورتی در تزریق واکسن نمیبینند و تصورشان این است همین دو دُز حتما در پیشگیری از ابتلای به کرونا کفایت خواهد کرد.
این در حالی است که طبق آمار سازمان بهداشت جهانی افرادی که هر سه دوز واکسن کرونا را دریافت کردهاند مقابل سویهی اُمیکرون مقاومت بیشتری دارند و معمولا وضعیت آنها در صورت ابتلا حاد نخواهد شد.
تأثیر چشمگیر واکسیناسیون کامل بر کاهش مرگومیر
مطالعات اخیر مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا (CDC) با مقایسهی جمعیتهای واکسینه نشده، واکسن زدهی بدون دُز سوم و جمعیت کامل واکسینه شده (همراه دوز سوم) نتایج مهمی را در خصوص تأثیر واکسیناسیون در پیشگیری از سویهی اُمیکرون نشان میدهد.
طبق این مطالعات واکسیناسیون بدون بوستر (دوز سوم) ۸۱ درصد و واکسیناسیون کامل (با دوز سوم) ۹۶ درصد بستری ناشی از کرونا را در مقایسه با جمعیت واکسینه نشده کاهش میدهد.
از سویی واکسیناسیون کامل و واکسیناسیون بدون تزریق دُز سوم میزان ابتلای به اُمیکرون را بیش از ۵۰ درصد کاهش میدهد که این میزان در واکسیناسیون کامل بیشتر است.
ضمن آنکه طبق مطالعاتی که در داخل کشور بر روی جمعیت بیش از سه هزارنفره صورت گرفت میزان مرگومیر ناشی از کرونا در افراد واکسینه شده کاهش ۸۵ درصدی داشته است.
در این مطالعه آمده است که بروز مرگ در افراد واکسینه نشده ۸۱/۱ به ازای هر صد هزار نفر بوده که این اعداد برای واکسنهای سینوفارم، آسترازنکا، اسپوتنیکوی و برکت به ترتیب: ۱۷/۰ ،۱۰/۰ ، ۰۳/۰ و ۰۳/۰ بوده است.
همچنین بروز بستری در افراد واکسینه نشده ۳۱/۸ به ازای صد هزار نفر بوده که این اعداد برای واکسنهای سینوفارم، آسترازنکا، اسپوتنیکوی و برکت به ترتیب : ۲۷/۲ ،۹۰/۱ ، ۰۱/۳ و ۲۰/۱ است.
همه این مطالعات نشان میدهد که واکسیناسیون تأثیر چشمگیری در کاهش افراد بستری و مرگومیر ناشی از کرونا دارد و هرچه افراد کاملتر واکسینه شده باشند میزان مقاومت در برابر سویهی اُمیکرون نیز بیشتر خواهد بود.