به گزارش پایگاه 598، تعادل درباره مالیات واحدهای مسکونی خالی گزارش داده است: سرانجام پس از ماهها کشمکش بر سر نحوه اعمال مالیات بر خانههای خالی، سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که نسبت به محاسبه مالیات واحدهای مسکونی خالی اقدام کرده و نتایج آن در درگاه الکترونیک این سازمان منتشر شده است. از طرف دیگر طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی، نخستین فهرست قطعی خانههای خالی به تعداد یک میلیون و ۱۷۰ هزار واحد به سازمان امور مالیاتی معرفی شد.
این همه در حالی است که به باور اغلب کارشناسان قانون مالیات از خانههای خالی با توجه به اعمال معافیت مالیاتی تا ۴ ملک، قانون ناقصی است و از همین رو، حتی با موفقیت در شناسایی تمام خانههای خالی، نمیتواند منجر به هزینه تراشی برای محتکران و در نهایت عرضه واحدهای خالی به بازار مسکن شود. در عین حال، همچنان شیوه شناسایی و اخذ مالیات از واحدهای مسکونی متعلق به نهادها و بانکها نامشخص است، مسالهای که با توجه به ابعاد گسترده آن، سویه دیگری از نقص قانون مالیات بر خانههای خالی را آشکار میکند.
سه شنبه شب به فاصله دو روز مانده به پایان مهلت قانونی وزارت راه و شهرسازی مبنی بر معرفی فهرست اولیه واحدهای خالی از سکنه، این وزارتخانه اعلام کرد که اطلاعات یک میلیون و ۱۷۰ هزار واحد خالی از سکنه را به سازمان امور مالیاتی معرفی کرده است. همزمان، سازمان امور مالیاتی در اطلاعیهای اعلام کرد: بر اساس اطلاعات دریافتی از وزارت راه و شهرسازی (سامانه ملی املاک و اسکان کشور موضوع تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم) نسبت به محاسبه مالیات واحدهای مسکونی خالی موضوع ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۹۴.۴.۳۱ اقدام نموده و نتایج حاصل از آن در درگاه الکترونیکی سازمان منتشر نموده است. بر اساس این اطلاعیه که در بخش درگاه ملی مالیات سازمان امور مالیاتی منتشر شده کلیه مالکان واحدهای مسکونی میتوانند جهت مشاهده وضعیت مشمولیت واحد یا واحدهای مسکونی خود و اطلاع از میزان مالیات متعلقه و پرداخت آن، به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی MY.TAX.GOV.IR مراجعه نمایند.
حسب مقررات جزو ۲ بند ط تبصره ۶ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، مهلت پرداخت این مالیات تا پایان بهمن ماه سال جاری (۱۴۰۰/۱۱/۳۰) تعیین شده است. در صورت عدم پرداخت مالیات تعیین شده در مهلت مقرر، نسبت به صدور برگ مطالبه اقدام خواهد شد. ابلاغ اوراق مطالبه مالیات، اعتراض به آن و مراحل دادرسی مالیاتی تابع مقررات قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۹۴.۴.۳۱ میباشد. دو اقدام اخیر نشان میدهد که بالاخره دو دستگاه مذکور پس از ۹ ماه در حال دستیابی به مفاهمه در بحث مالیات بر خانههای خالی هستند. چند روز قبل محمود محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی به ایسنا گفته بود که حدود دو هفته قبل جلسهای با مسوولان سازمان امور مالیاتی داشتیم و این هماهنگی صورت گرفت تا بر اساس فهرستی که تا ما تا پایان دیماه به آنها ارایه میدهیم موضوع مالیات خانههای خالی محقق شود. قبل از آن نیز پیامکهایی از سرشماره V.Maskan به برخی مالکان مبنی بر اینکه ملک شما به عنوان خانه خالی شناسایی شده، ارسال و از آنها خواسته شده بود وضعیت املاک خود را در سامانه املاک و اسکان به نشانی amlak.mrud.ir تعیین کنند.
البته به نظر میرسد، هنوز نقاط اختلاف وجود دارد؛ بهطور مثال سازمان امور مالیاتی تا پیش از این به مواردی همچون نادرست بودن کدهای پستی، مشخص نبودن مالک و زمان خالی بودن واحدها که توسط وزارت راه و شهرسازی استخراج شده بود ایراداتی وارد کرد. به همین دلیل شنیده میشود از بین یک میلیون و ۱۷۰ هزار واحد معرفی شده، فقط حدود ۱۲ هزار واحد از نظر سازمان امور مالیاتی، قابلیت اعمال مالیات را خواهد داشت. چند روز قبل داوود منظور، رییس سازمان امور مالیاتی ضمن تاکید بر عزم این سازمان بر اخذ مالیات از واحدهای خالی، تمایل نداشتن دولت قبل به اخذ مالیات از مرفهان، عدم تصویب آییننامه اجرایی در دولت قبل، ناهماهنگی بین دستگاهها و شیوع کرونا را از دلایل عدم اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی عنوان کرده بود. به گزارش ایسنا، فهرست نهایی شده خانههای خالی که از دیروز در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد، آخرین فهرست نهایی خانههای خالی نیست و وضعیت پالایش اطلاعات سکونتی خانوارها همزمان در وزارت راه و شهرسازی برای تهیه فهرست دوم و سوم خانههای خالی ادامه خواهد داشت.
رقم مالیات هر خانه خالی محاسبه شد
در این حال، جهانگیر رحیمی، سرپرست دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی درباره اینکه گفته میشود هر واحد مسکونی خالی بهطور میانگین ۱۰۰ میلیون تومان مالیات باید بدهد، اظهار کرد: این فقط یک ادعا است و صحت ندارد و بهطور کلی مالیات خانههای خالی بر اساس متراژ و تعداد ماههایی است که خالی بوده است. وی در گفتوگو با مهر افزود: مالیات هر واحد مسکونی خالی بهطور جداگانه محاسبه شده و به مالک آن اطلاعرسانی میشود؛ اصلاً متوسطگیری از مالیات خانه خالی، آماری نیست که به درد سازمان امور مالیاتی بخورد و مالک هر واحد، مالیات خود را جداگانه میدهد.
سرپرست دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی ادامه داد: تا پایان بهمن مالکان خانههای خالی فرصت دارند تا مالیات خود را بدهند؛ امکان پرداخت این مالیات، روی سیستم سازمان امور مالیاتی باز شده و افراد میتوانند به صورت آنلاین پرداخت کنند. وی ادامه داد: اگر افرادی هم که مشمول این مالیات شدهاند، به این موضوع اعتراض دارند، میتوانند اعتراض خود را در سامانه سازمان امور مالیاتی به آدرس https: //my.tax.gov.ir/ ثبت کنند؛ برگه مالیاتی خود را دریافت کرده و اعتراضش را ثبت میکند؛ همچنین مراحل دادرسی دارد؛ از طرف دیگر هم ممکن است برخی مالکان خانههای خالی، بلافاصله اقدام به واریز مالیات خود کنند. اما به هر حال مهلت پرداخت مالیات خانههای خالی تا پایان بهمن است. رحیمی تصریح کرد: مردم میتوانند با مراجعه به سامانه سازمان امور مالیاتی، از وضعیت پرونده مالیاتی خود مطلع شوند و ببینند آیا خودروها و خانههای لوکس یا خالی آنها مشمول مالیات شده یا خیر. مبلغ مالیات مالکان مشمول پرداخت مالیات خانههای خالی و لوکس و خودروهای گرانقیمت محاسبه و بارگذاری شده است سرپرست دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی یادآور شد: درگاه پرداخت مالیات خانههای خالی و لوکس و خودروهای گرانقیمت برای همه افراد مشمول، محاسبه و بارگذاری شده است.
سال به سال پسرفت کردهایم
محمدرضا یزدیزاده عضو سابق شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور در یک نشست تخصصی گفت: در شرایطی هستیم که نمایندههای مجلس بر اساس منافع شخصی خودشان قوانین را طوری بیاثر میکنند که با وضعیت خودشان همخوانی داشته باشد. حتی اگر برگردیم به قانون سال ۴۶، مالیاتها از قوانین کنونی ما پیشرفتهتر است و در هر اصلاحی که انجام دادیم بخشی از قانون را خراب کردیم. این اصلاحات ناهماهنگی در مواد ایجاد کرده و پیوستگی سیستمی مواد قانون را به هم زده است. به گزارش فارس، وی افزود: بهطور مثال در قانون مالیات بر اجاره در سال ۱۳۶۶ استثنائات وجود نداشت، اما به تدریج تا ۷۰ متر و تا ۱۵۰ متر را معاف از مالیات کردیم که بعدها الگوی مسکن را در کشور به هم ریخت، به نحوی که عرضه و تقاضا با بدنه مردم همخوانی ندارد.
وی با تاکید بر لزوم وضع مالیاتهای تنظیمی در بخش مسکن گفت: تصویب مالیات بر خانههای خالی و مالیات بر عایدی سرمایه مالیات اقدام بسیار مناسبی است. بهطور خاص قانون مالیات بر خانههای خالی از نمونه مشابه آن در کانادا الهام گرفته شده که اثرگذاری قابل توجهی در آن کشور داشته است. اما آنچه نامطلوب است، معافیتهای متعدد در متن دو قانون فوق است؛ در قانون مالیات بر خانههای خالی خانههای زیادی معاف شده و در قانون مالیات بر عایدی سرمایه نیز به طلا و ارز به عنوان دو شبه پول هیچ توجهی نشده و حتی عدهای به دنبال آن هستند که مساله تعدیل تورمی نیز در آن طرح کنند و عملا این قانون را بیاثر کنند.
انتقاد از معافیت تا ۴ ملک
این کارشناس اقتصادی با انتقاد از افرادی که معافیت تا چهار ملک در قانون مالیات بر خانههای خالی را مطرح میکنند، گفت: در نسخه قدیمی این قانون چنین معافیتهایی مطرح نبوده است. به عبارت دیگر قانون باب میل کسانی نوشته شده است که ۴ خانه دارند نه کسانی که برای یک اتاق محتاجند. اگر فردی یک خانه برای استفاده در تعطیلات دارد نیز باید مالیاتش را بدهد، چون در حال انتفاع از آن است. باید نرخ این مالیات چنان بالا باشد که بازدارندگی و تغییر رفتار ایجاد کند. ایجاد معافیتها در متن قانون به معنای حقانیت بخشی به فعالیتهای غیر مولد است که دیگر نمیشود جلو آن را گرفت. وی ادامه داد: اگر مالیات بر خانههای خالی تا امروز اجرا نشده به این دلیل است که زیربنا را اشتباه گذاشتهایم. باید مبنای اخذ این مالیات اطلاعات اعلامی باشد و اگر اطلاعات به صورت خوداظهاری اعلام نشده باشد، خود به خود خانه خالی محسوب شود، اما تا زمانی که معافیتهای بیضابطه وجود دارد، این مالیات به نتیجهای منجر نمیشود.