به گزارش پایگاه 598، در حال حاضر بیش از ۱۰۰ کشور، سویه امیکرون را گزارش کردهاند و امروزه این سویه در ایران غالب شده اما پس از ۲۲ ماه، فوتیهای روزانه کرونا در ایران به کمتر از ۲۰ نفر رسیده است.
متخصصان بر این باورند که سویه اومیکرون خفیف ولی مسری است. به همین دلیل محققان بر این باورند که این روزها بیشتر افراد جامعه درگیر بیماری اومیکرون شدند ولی حالت سرماخوردگی دارند. همچنین در شرایط فعلی و با توجه به نتایج ضدونقیض در جواب تستها آمار رعایت پروتکلهای بهداشتی نیز به زیر ۵۰ درصد رسیده است.
بنابراین در چنین وضعیتی تردد برای افراد واکسننزده علیالخصوص افرادی که دارای بیماری زمینهای هستند، در جامعه بسیار خطرناک است، چرا که براساس گزارشها اکنون بیشترین افرادی که بر اثر کرونا فوت کردهاند، واکسننزدهها بودهاند، زیرا افرادی که اکثرا دچار امیکرون شدند، تست پیسیآر آنها منفی کاذب میشود. به همین دلیل آنها بدون هیچ درکی از بیماری و گاها بدون رعایت پروتکلهای بهداشتی در جامعه تردد میکنند. از آنجایی که این سویه بسیار مسری است، به گفته پزشکان عفونی تعداد افراد مراجعان سرپایی بسیار زیاد شده است، اما به دلیل عدم مراجعه برای تست کرونا در آمار کروناییها قید نمیشوند.
تصور ما اشتباه بود؛ اومیکرون به بستری یا مرگ میانجامد!
اگرچه همگان بر این باورند که سویه اومیکرون کشنده نیست ولی به تازگی اپلیکیشن «ماسک» در اطلاعیهای نسبت به وقوع موج ششم کرونا در کشور هشدار داده است. در اطلاعیه اپلیکیشن «ماسک» آمده است: «کرونای اومیکرون میتواند کشور را با موج سهمگین ششم مواجه کند. اعمال فوری تدابیر جدی برای جلوگیری از افزایش مبتلایان، ضروری است. در ابتدا تصور میشد اومیکرون علائم خفیفی دارد و به بستری یا مرگ نمیانجامد اما این تصور نادرست بود. کشورهای متعددی با افزایش موارد بستری مبتلایان اومیکرون مواجه هستند. آمار واکسیناسیون در اکثر این کشورها بالا است. این بدان معنی است که واکسن به تنهایی کافی نیست. استفاده از ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی و اعمال محدودیت روی تجمعات ضروری است. همچنین محیطهای عمومی سرپوشیده به خصوص رستورانها و تالارها، کلاسهای حضوری و خوابگاهها، برگزاری مراسم و تجمعات در محیط بسته، حملونقل عمومی، سالنهای سینما و دورهمیهای خانوادگی از مهمترین محلهای انتقال بیماری محسوب میشوند.»
رکوردشکنی اومیکرون در جهان
براساس آمارهای هفتگی مبتلایان تازه به کرونا در جهان طی هفته گذشته به رکورد تازهای رسید. روز پنجشنبه سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که در دوره هفتروزه منتهی به دوم ژانویه، حدود ۹ میلیون و ۵۲۰ هزار مبتلای تازه شناسایی شد که در مقایسه با دوره مشابه هفته پیش از آن، ۷۱ درصد بیشتر بوده است.
تدروس آدهانوم دبیرکل این سازمان نیز گفت به نظر میرسد به ویژه در مورد افرادی که واکسینه شدهاند، شدت ابتلای ناشی از سویه اومیکرون ویروس کرونا کمتر از ابتلا به سویه دلتا باشد. با این حال اومیکرون همانند سویههای قبلی موجب بستری شدن و مرگ میشود.
آدهانوم هشدار داد ظرفیت پذیرش بیمارستانها رو به پر شدن است و کادر درمان نیز روز به روز کمتر میشود. او در ادامه خواستار انجام اقدامات پیشگیرانه و ضروری به منظور جلوگیری از ابتلا شد.
به همین دلیل نگرانیهایی در خصوص شروع پیک ششم همراه با سویه اومیکرون در ایران به وجود آمده است. چه بسا به گفته پزشکان هماکنون مراجعان سرپایی افزایش پیدا کردهاند.
افزایش مراجعان سرپایی
در همین راستا دکتر حمید عمادی رییس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان امامخمینی(ره)گفت: براساس مطالعات جهانی سویه اومیکرون بیماری خفیف ولی بسیار مسری است. آمارهایی که از سوی وزارت بهداشت اعلام میشود، در اصل برگرفته از نرمافزار «ماسک» است. این نرمافزار آمار بستریها و فوتیها را به صورت دقیق ذکر میکند، اما ماسک آماری از مراجعان سرپایی ندارد. این در حالی است که مراجعان سرپایی در سویه اومیکرون بسیار زیاد شده است. اما حالت آنها همانند سرماخوردگی به عنوان بیماری عفونی تنفسی خفیف بروز کرده است. بنابراین چنین افرادی که حالات سرماخوردگی جزیی دارند به بیمارستان مراجعه نمیکنند. آنها تنها به مطب دکتر عمومی بسنده میکنند. البته کار اشتباهی هم نیست ولی این افراد در لیست کروناییها قرار نمیگیرند.
وی افزود: براساس گزارشها در حال حاضر سویه اومیکرون در تمامی ادارات، درون خانوادهها و اماکن عمومی شیوع پیدا کرده است. اما به دلیل عدم مراجعه آنها به بیمارستان هیچگاه به آمار کروناییها اضافه نمیشوند، به همین دلیل آمارهای اخیر دقیق نیست. چهبسا آمارهایی که از سوی ماسک و وزارت بهداشت اعلام میشود آمارهای مراجعهکنندگان به بیمارستان و بستریها است. در نتیجه مشخصا اومیکرون به صورت سرماخوردگی خفیف در جامعه زیاد شده است. دکتر عمادی اظهار کرد: اروپاییان بسیار زودتر از ما واکسیناسیون را شروع کردند. به همین دلیل در حال حاضر مدت زمان طولانی از آخرین دوز آنها میگذرد. بنابراین ایمنی واکسن در بدن آنها کاهش یافته و به همین دلیل بدن آنها مستعد بیماری است. این در حالی است که واکسیناسیون ایرانیها در شهریور شروع شد و در آبان ماه پایان یافت. همچنین به تازگی از پیک پنجم خارج شدیم که بسیاری از افراد در پیک پنجم، کرونا گرفتند. در حال حاضر ایمنی نسبی بین افراد جامعه وجود دارد به همین دلیل اومیکرون در ایران به شدت اروپا اوج نمیگیرد.
فزونی تستهای منفی بیماران کرونایی
رییس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان امامخمینی(ره)(ره) با اشاره به افزایش تستهای منفی اظهار کرد: تستهای منفی کاذب همیشه وجود داشته است. دورانی که با پیک پنجم دست و پنجه نرم میکردیم، پاسخ تست حدود ۴۰ درصد از بیماران کرونایی منفی کاذب بود. چنین امری به دلیل ماهیت روش آزمایشگاهی است، زیرا پاسخ پیسیآرها در ۴۰ درصد مواقع منفی کاذب است. پاسخ پی سی آر به تعداد و حجم ویروسی که داخل بدن بیمار است، وابستگی دارد. چرا که وقتی تعداد ویروسهای موجود در بدن بیمار کم باشد، معمولا پاسخ تست آنها منفی خواهد بود. از آنجا که سویه اومیکرون بیماری خفیفی است میزان قابلتوجهی ویروس در بدن افراد بر جای نمیگذارد به همین دلیل امروزه پاسخ تستهای منفی کاذب بسیار زیاد شده است. او ادامه داد: البته یکی دیگر از دلایل پاسخ تستهای منفی وجود بیماریهای عفونی تنفسی دیگر همانند آنفلوآنزا است. بنابراین امکان دارد تعداد بسیار اندکی از افراد جامعه دچار بیماری آنفلوآنزا شده باشند ولی به صورت کلی این روزها سویه اومیکرون در جامعه غالب شده است.
دکتر عمادی با اشاره به راهکارهای مقابله با این سویه بیان کرد: همچنان تنها راهکار مقابله با کرونا استفاده از ماسک و رعایت فاصله فیزیکی است. مردم همواره باید از حضور در تجمعات پرهیز کنند. همچنین تمام مردم به دور از حاشیهها واکسن بزنند و به گفته سازمان بهداشت جهانی بهترین واکسن، در دسترسترین واکسن است. افرادی هم که نوبت دوز سومشان رسیده بهتره سریعا دوز سوم را هم تزریق کنند.
واکسن بزنید!
این فوقتخصص بیماریهای عفونی با تاکید بر اینکه اومیکرون در کمین افراد واکسن نزده است، گفت: براساس آمارها افرادی که این روزها بر اثر کرونا فوت میکنند، واکسن نزدند. این افراد نمیخواهند بهایی بابت تزریق واکسن پرداخت کنند. آنها بر این باورند که دیگران واکسن بزنند تا آنها در مقابل واکسن مصون شوند. بنابراین آنها به دلیل ترس از عارضه واکسن با یک سهلانگاری جانشان را از دست میدهند. این در حالی است که واکسن نزدهها در معرض خطر مرگ قرار دارند. چرا که همانطور که پیشتر گفتیم افراد بسیاری در جامعه اومیکرون گرفتند و در سطح جامعه تردد میکنند اگر این بیماری را به یک واکسن نزده سرایت دهند، حال اگر در این بین یکی از آن واکسن نزدهها دارای بیماری زمینهای باشد، صددرصد جانش را از دست میدهد یا دچار درگیری ریوی حاد میشود.
منبع: روزنامه جهان صنعت