به گزارش سرویس بین الملل پایگاه 598، محمد بن سلمان ولیعهد سعودی از زمانی که جمال خاشقجی منتقد این کشور را سلاخی کرد به شدت از سوی محافل حقوق بشری تحت فشار بوده است. دستگیری فعالان اجتماعی در عربستان در کنار دیگر اقدامات سرکوبگرانه، مزید بر علت شده و بن سلمان را تبدیل به یک حاکم منفور در نزد جامعه بین الملل کرده است. در این شرایط سفر رئیسجمهور فرانسه به عربستان به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است.
« امانوئل ماکرون» رئیسجمهوری فرانسه صبح دیروز وارد عربستان شد تا با « محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان گفتوگو کند. روسیاالیوم نوشت: «امانوئل ماکرون نخستین مقام بلندپایه غربی است که از زمان قتل« جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی در 2018 وارد کاخ پادشاهی عربستان میشود.
وی به همراه هیئتی از 100 شرکت شامل «توتال انرژیز»، «ای دی اف» و « ویوندی» قرار است در یک اجلاس مربوط به امور سرمایهگذاری در عربستان شرکت داشته باشد.»
ماکرون در جمع خبرنگاران در دبی و قبل از عزیمت به عربستان اتهامات مبنی بر مشروع دانستن ولیعهد سعودی را رد کرد و گفت: «بحرانهای چند وجهی در منطقه را نمیتوان با بیاعتنایی به عربستان حل و فصل کرد.»
وی افزود: «ما میتوانستیم پس از جریان قتل خاشقجی تصمیم بگیریم که دیگر هیچ نقشی در منطقه نداشته باشیم، برخی میتوانند از این سیاست دفاع کنند، اما من فکر میکنم فرانسه نقش مهمی در منطقه دارد. این بدان معنا نیست که ما شریک جرم هستیم یا قتل این روزنامه نگار را فراموش میکنیم.»
فعالان حقوق بشر از سفر رئیسجمهوری فرانسه به عربستان و دیدار وی با محمد بن سلمان انتقاد کردند. اگنس کالامارد دبیرکل گروه حقوق بشر عفو بینالملل تاکید کرد: «سفر ماکرون به عربستان فارغ از اهدافش، به سیاست توانمندسازی مجدد ولیعهد سعودی کمک میکند. منافع راهبردی فرانسه در عربستان هرچه هم که باشد مشروعیت بخشیدن به حاکمی است که روزنامهنگاران را میکشد و فعالان حقوق زنان را بازداشت میکند و این اقدام هیچ توجیهی ندارد.»
سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز از فروش سلاح فرانسوی به کشورهای منطقه انتقاد و تأکید کرد که ماکرون باید در سفر خود به کشورهای عربی منطقه از کارنامه سیاه حقوق بشری آنها انتقاد کند. همچنین پیشبینی میشود که ماکرون و ولیعهد عربستان در مورد مسائل منطقهای، از جمله موضوع هستهای ایران و لبنان گفتوگو کنند. فرانسه یکی از تامین کنندگان اصلی سلاح برای عربستان در جنگ یمن بوده است.
این کشور همواره صادرات تجهیزات نظامی به عربستان را علیرغم فشار برخی نمایندگان پارلمان و سازمانهای غیردولتی حقوق بشری به ویژه عفو بینالملل در رابطه با صادرات تسلیحات به عربستان ادامه داده است. برخی منابع روز جمعه از توافق امانوئل ماکرون با مقامات امارات برای فروش تجهیزات نظامی خبر داد.
طبق بیانیه کاخ ریاست جمهوری فرانسه، ماکرون که با هدف افزایش همکاریهای اقتصادی-نظامی به کشورهای حاشیه خلیجفارس سفر کرده در توقف اول خود در دبی، قرارداد فروش 80 فروند جنگنده رافال و 12 فروند بالگرد کاراکال را با مقامات اماراتی امضاء کرد.
روزنامه فرانسوی «لوموند»، در گزارشی نوشت که «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه گزینه تعامل با رژیمهای مستبد در خلیجفارس را انتخاب کرده است. با وجود انتقادات سازمانهای غیردولتی و برخی نمایندههای پارلمان اروپا از کارنامه حقوق بشری امارات وعربستان، فرانسه روابط پرمنفعت اقتصادی خود را با آنها تداوم بخشیده است.
کارنامه سیاه حقوق بشری عربستان
از سوی دیگر، عفو بینالملل اعلام کرد:« عربستان مبالغ بسیار زیادی هزینه کرده است تا هم افکار عمومی را از حملات وحشیانه خود منحرف و هم چهره خود را در سطح بینالملل تطهیر و اصلاح کند.»
این سازمان تاکید کرد:« این مبالغ هنگفت به منظور منحرف کردن نگاهها از حملات وحشیانه رژیم سعودی ضد فعالان و مدافعان حقوق بشر هزینه شده است.»
عفو بینالملل همچنین افزود: «اگر عربستان میخواهد به گونهای در سطح جهانی دیده شود و وانمود کند که عملا تغییر کرده است، باید فوری و بدون قید و شرط همه زندانیاناندیشه مسالمت جو را آزاد کند.» این سازمان همچنین به لزوم رفع ممنوعیت سفر برای همه زندانیان آزاد شده اشاره کرد.
در همین حال روزنامه انگلیسی اتاوا سیتیزن نوشت، عربستان سابقه حقوق بشری وحشتناکی در داخل و خارج از کشور دارد. این روزنامه در گزارشی، به اقدام مقامات رژیم سعودی به سرکوب مخالفان، فعالان، روحانیون و علمای دینی در این کشور اشاره و تاکید کرد، عربستان در حال ارتکاب جنایات جنگی مداوم در یمن است. سازمان حقوق بشر انگلیسی گرانت لیبرتی نیز اعلام کرد، عربستان پروندههای نقض حقوق بشر خود را دو برابر کرده است. این سازمان حقوق بشری همچنین تعداد بالای احکام ظالمانه علیه زندانیاناندیشه سعودی را تایید کرد.