به گزارش پایگاه 598، روزنامه ایران نوشت: واعظی گفت: روسیه از گذشته شریک اصلی جمهوری اسلامی ایران در زمینه تأمین اقلام دفاعی بوده است و طبیعی است با رفع تحریم تسلیحاتی، همکاریهای ایران با روسیه و با سایر هم پیمانان در این زمینه از جمله انتقال فناوری میتواند بیش از گذشته توسعه یابد و این نوع همکاریها در آینده نیز استمرار خواهد یافت.
محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهوری در گفتگویی به بیان نکاتی درباره همکاری با روسیه و پیامی که برای آمریکا دارد، خرید سلاح از روسیه و .... پرداخته است. در ادامه بخشی از گفتگو واعظی با روزنامه ایران را می خوانید.
به نظر شما همکاری ایران و روسیه و توافق دو کشور برای تحکیم مناسبات در شرایط کنونی، چه پیامی برای امریکا دارد؟ و تا چه اندازه میتواند در بیاثر کردن تحریمها مفید واقع شود؟
همکاریهای دو کشور همسایه ایران و روسیه در یک بستر تاریخی شکل گرفته است. نگاه جمهوری اسلامی ایران به روسیه و اراده ما برای تعمیق و توسعه مناسبات ریشه در ویژگیهای ذاتی دو کشور و عناصری مثل اشتراکات و منافع دو طرف دارد و بر پایه اصولی مثل استقلال، احترام متقابل به حقوق همدیگر و عدم مداخله بنا شده و در ماهیت خود بر اساس ملاحظات در قبال کشورهای ثالث تنظیم نشده است، اما بدون تردید سیاست تهدید، تحریم و فشار ایالات متحده بر دو کشور ایران و روسیه در تقویت مناسبات نقش مهمی داشته است. بسیاری از مسؤلین و بخشهای تجاری و اقتصادی روسیه به خصوص در صنایع نفت و گاز و بخشهای مالی و اعتباری آنها همانند ایران در معرض تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی امریکا قرار دارند.
لذا ایران و روسیه با پیوند زدن حوزههای مکمل تجاری، اقتصادی، مالی و فناوری اثبات کردهاند که تحریمها در دنیای وابستگی متقابل ره به جایی نمی برد. امریکاییها هم متوجه شدهاند که سیاست فشار و تحریم علیه ایران و روسیه نه تنها به هیچ یک از اهداف خود نرسیده، بلکه باعث اتحاد و انسجام کشورهای هدف مجازاتهای غیرقانونی شده است. امروزه جامعه امریکا به شدت دوقطبی شده و شهروندان امریکا نیز عملکرد سیاست خارجی دولتمردان خود را زیر سؤال میبرند. مهمترین ابزار بیاثر کردن تحریمها، همبستگی ملی و تکیه بر توان داخلی است، در عین حال، ائتلاف سازی با کشورهای همسو، راهکاری برای ارتقای تابآوری ملی است و این پیام را به تحریم کنندگان میرساند که جبهه جهانی ضد تحریم هر روز مستحکم تر و رژیم تحریم ناکارآمدتر و بیاعتبارتر میشود. دوران سیطره بلامنازع امریکا بر جهان رو به افول و پارادایم قدرت در حال تغییر و پارادایم سیطره امریکا بر مناسبات جهانی رنگ باخته است. ضمن آنکه کنش دو کشور بر اساس اهداف و منافع خودشان، همسایگی و مشترکات موجب شده در حوزههای زیادی شاهد همپوشانی این اهداف و منافع باشیم.
روسیه در قبال برجام با حسن نیت رفتار کرده و در کنار ایران بوده است. روسیه در شورای امنیت نیز از مواضع ایران دفاع کرد و به نفع ایران رأی داد. به نظر شما آیا این رفتار روسیه تداوم خواهد داشت؟
برجام، ورای رفتار خصمانهای که هیأت حاکمه امریکا در قبال آن اتخاذ کرد، یکی از دستاوردهای مهم رژیم عدم اشاعه هستهای از مسیر مذاکره و چندجانبه است که چندین کشور از جمله روسیه در مهندسی آن نقش آفریدند. در واقع حمایت از برجام در سطح بینالمللی، حمایت از چندجانبهگرایی، صلح و امنیت و مسئولیت بینالمللی است. در واقع روسیه و کشورهای اروپایی با حمایت از برجام از اعتبار شورای امنیت و سازمان ملل و توافقات مشروع بینالمللی حمایت کردهاند و البته کنشگری ایران و روابط خوب ایران و روسیه در این رهگذر قابل چشم پوشی نیست.
با توجه به شکست تلاشهای ایالات متحده در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، برای همکاری نظامی میان ایران و روسیه چه چشماندازی متصور هستید؟ آیا ایران برنامهای برای خرید سلاح از روسیه دارد؟
راهبرد جمهوری اسلامی ایران در حوزه اقلام دفاعی متکی بر بومی سازی و خودکفایی بر پایه دانش و مهارت داخلی است و در این چارچوب به دستاوردهای نمایانی نایل شده ایم. روسیه از گذشته شریک اصلی جمهوری اسلامی ایران در زمینه تأمین اقلام دفاعی بوده است و طبیعی است با رفع تحریم تسلیحاتی، همکاریهای ایران با روسیه و با سایر هم پیمانان در این زمینه از جمله انتقال فناوری میتواند بیش از گذشته توسعه یابد و این نوع همکاریها در آینده نیز استمرار خواهد یافت.
چشمانداز روابط اقتصادی دو کشور را چگونه پیش بینی میکنید؟
ظرفیتهای اقتصادی مکمل و چالشها و تهدیدات مشترک فراروی دو کشور، رهبران دوکشور را برای تعمیق همه جانبه روابط مصمم ساخته است، به نحوی که امروز شاهد پیشرفتهای قابل توجه مناسبات در عرصههای مختلف اقتصادی، تجاری، علمی و پزشکی هستیم که بخشی از نتایج آن ظاهر شده و بخشی در آینده به نتیجه خواهد رسید. علاوه براین، انتظار میرود مناسبات اقتصادی دو کشور در چارچوب اتحادیه اوراسیا که از جمله تشکلهای مهم تجاری و اقتصادی منطقه و جهان است افزایش یابد. ما در وضعیت تحریمی، به رفع نیازهای متقابل پرداخته ایم و برای درهم شکستن سیطره دلار بر بازارهای مالی، راههای جدیدی در پیش گرفتهایم. ما بازارهایمان را بر روی هم گشوده و موانع تعرفهای و غیرتعرفهای تجارت را به حداقل ممکن رساندهایم. طرفین موانع همکاری را بررسی و شناسایی کردهاند و برای عبور از آنها برنامهریزی کردهایم. در یک اقتصاد بدون نفت، بازارهای منطقه و تعاملات با همسایگان، برگ برنده ایران است.