به گزارش پایگاه 598، در پی اقدام چند روز پیش دبیرخانه شورای همکاری خلیج فارس مبنی بر ارسال نامه برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به شورای امنیت و استقبال وزیر خارجه آمریکا از این نامه، یک مقام مسئول قطری به صراحت از اهمیت ارسال این نامه کاست و گفت که مواضع شورای همکاری مبتنی بر مصوبات نشستهای وزرای خارجه کشورهای عضو این شورا است نه بیانیههای دبیرکلی.
«مطلق بن ماجد القحطانی» نماینده ویژه وزیر خارجه قطر برای مبارزه با تروریسم و میانجیگری برای حل اختلافات در گفتوگو با «الجزیره» در اینباره گفت که مواضع توافق شده شورای همکاری خلیج [فارس]، همواره منطبق بر مصوبات نشستهای وزرای خارجه کشورهای عضو این شورا است نه بیانیههای دبیرکل که صرفا بیانگر دیدگاه دبیرخانه این شورا است.
وی درباره بیانیه دبیرخانه شورای همکاری که خواستار تمدید تحریم بینالمللی تسلیحاتی ایران گفت: ما در قطر معتقدیم که تحریمهای کنونی علیه ایران به نتایج مثبتی منجر نمیشود و به حل بحرانها کمکی نمیکند. حل بحرانها باید بر اساس گفتوگو باشد.
این مقام مسئول قطری توضیح داد: ایران کشوری همسایه است و روابط مبتنی بر حسن همجواری ما را به یکدیگر مرتبط میکند. [ضمن اینکه] دولت و ملت قطر از موضع ایران به ویژه طی محاصره ظالمانه علیه قطر تقدیر میکنند.
گفتوگوی فراگیر و حقیقی
القحطانی افزود: در زمانی که کشورهای محاصرهکننده اقدامات یکجانبه اتخاذ کردند، دولت قطر گفتوگو را برگزید و این سیاست دایمی ما است. ما در پی روابط حسنه با همه هستیم.
وی تصریح کرد: قضیه امنیت منطقهای نیازمند گفتوگوی فراگیر و حقیقی با حضور کلیه طرفهای مسئول و مرتبط با امنیت منطقه است اما تداوم سیاست عنادورزی و انکار تنها به عدم ثبت منجر خواهد شد.
القحطانی در ادامه گفت که قطر خواستار گفتوگوی مبتنی بر احترام به قانون بینالملل و احترام به حاکمیت کشورها و عدم دخالت در امور داخلی آنها است.
این مقام مسئول قطری گفت که کشورش «به اصل کنترل تسلیحات و عاریسازی کامل منطقه خاورمیانه از سلاح کشتار جمعی با رعایت حق کشورها در استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای است.»
دبیرخانه شورای همکاری خلیج فارس که کشورهای بحرین، کویت، عمان، قطر، امارات و عربستان سعودی عضو آن هستند طی بیانیهای که روز یکشنبه پیش صادر کرد، مدعی دخالت مستمر ایران در امور کشورهای همسایه شد و اعلام کرد که به همین دلیل تمدید تحریم بینالملل تسلیحاتی ایران ضروری است.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در واکنش به این نامه با اشاره به اینکه برخی از اعضای این شورا از مفاد نامه بیاطلاع بودند، گفت: شورای همکاری به سخنگوی برخی کوته فکران داخل شورا و خارج منطقه مبدل شده و دبیرخانه نیز بلندگوی ایران ستیزان شده است.
توافق صلح در افغانستان
القحطانی درباره پرونده افغانستان که - مذکرات میان طرفهای دیگر در آن در دوحه در حال پیگیری است - گفت: توافق صلح امضا شده در فوریه گذشته در دوحه میان ایالات متحده و طالبان شامل آزادی پنج هزار نیروی طالبان زندانی نزد دولت افغانستان در قبال آزادی هزار نیروی دولتی زندانی نزد طالبان بود تا راه برای آغاز قریبالوقوع مذاکرات افغان - افغان در دوحه ، عقبنشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان و تخلیه برخی پایگاههای نظامی آمریکایی بر اساس جدول زمان بندی شده مورد توافق، باز شود.
القحطانی توضیح داد: ما به یک توافق آتشبس طی عید فطر و عید قربان دست یافتیم و موفق شدیم ۴۶۰۰ زندانی طالبان نزد دولت افغانستان و نزدیک به هزار نیروی دولتی اسیر طالبان را آزاد کنیم. آزادی بقیه زندانیان نیز با برخی چالشها روبروست که ما تلاش میکنیم آنها را رفع کنیم.
این مقام قطری ضمن تقدیر از همه طرفهایی که موجب پیشبرد مراحل مذاکرات میان دولت آمریکا و طالبان شدند، گفت: ما با همکاری برادرانمان در جامعه بینالملل، پیشرفت زیاد و قابل ملاحظهای حاصل کردیم.