در واقع برخی افراد که فعالیت و تجربه چندانی درباره بورس ندارند بعد از موج جدیدی که به راه افتاد وارد این بازار شدند در روزهای اخیر روی دیگر بورس را مشاهده کردند. متاثر از این وضعیت، اضطراب و تشویش بر اذهان برخی سرمایه گذاران در بورس حکمفرما شده است.
شاخص بورس در جریان معاملات دیروز بازار سهام با ثبت افت ۱۹هزار و ۴۸۰واحد در ارتفاع ۹۶۷ هزار و ۹۹۴ واحد قرار گرفت.
درباره این که چرا چنین اتفاقی در روزهای اخیر رخ داده به دلایل متفاوتی اشاره شده که از آن جمله می توان به رفتار هیجانی سهامداران خُرد و حقیقی، تکانه های دیگر بازارهای موازی مانند سکه و دلار و خروج سرمایه از بورس به سمت این بازارها، افزایش نگرانیهای سهامداران به واسطه برخی هشدارهای کارشناسان و ... اشاره کرد. این موارد دلایلی است که در رسانه ها برای افت بازار بورس عنوان شده است.
با تمامی این اظهارنظرها، اما حمایت دولتی ها از بازار بورس موجب شده برخی بر این گمان و تصور باشند که نوسانات و تکانه های این بازار چندان جدی نیست و بازار بعد از مدتی افت دوباره به روند صعودی خود ادامه خواهد داد.
اما برخلاف تصور این دسته از افراد، حسن قالیباف، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار روز ۲۷ اردیبهشت ماه در گفت و گو با تسنیم با ابراز اینکه سرمایهگذار مسئول سود و زیان در بازار سرمایه و بورس است، اظهار داشت: مردم باید آگاهانه وارد بورس شده و مطالعه داشته باشند در غیر این صورت به مشاوران دارای مجوز، صندوق سرمایهگذاری، شرکتهای سبدگردان و... مراجعه کرده و سرمایهگذاری غیرمستقیم انجام دهند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با تأکید به اینکه هیچ فردی نمیتواند پیشبینی دقیقی از رشد یا سقوط سهام در بازار سرمایه و بورس داشته باشد، اضافه کرد: نوسان ذات بازار است و فردی که وارد آن میشود باید مسئولیت ضرر و زیان را بپذیرد.
قالیباف با تصریح به اینکه مردم نباید پول موردنیاز برای نیازهای اساسی مانند خرید خودرو، مسکن و کسبوکار را وارد بازار سرمایه و بورس کنند، اضافه کرد: مردم میتوانند پولی را که در بانک پسانداز کرده و به آن نیاز ندارند و مازاد بر نیاز است وارد بازار سرمایه کنند تا دچار استرس و خسران نشوند.
شاهین چراغی، عضو شورای عالی بورس نیر معتقد است: بورس به عنوان موجودی زنده است که در برخی مواقع هیجان دارد، قطعا از هیجان خواهد افتاد و با مسیر رو به رشد به آرامش میرسد. مردم حتماً با سرمایههای مازاد وارد بازار سرمایه شوند و به هیچ وجه خانه و ماشین خود را نفروشند.
چراغی گفت: اگر سهامداران اطلاعی از گزارشهای مالی شرکتها نداشته باشند و مستقیم وارد بازار شوند دچار زیان میشوند. پس تازه واردان بازار سرمایه باید به دور از شایعات اقدام به خرید صندوقهای سهام کنند.
این که تحولات جدید در بازار بورس تا چه میزان بر اقتصاد کشور تاثیرگذار است حرف و حدیث هایی متفاوتی مطرح شده است. اما حسین مدرس خیابانی، سرپرست جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت در اولین اظهار نظر بورسی خود با رد تامین کسری بودجه از محل فروشهای عرضه سهام شرکتها عنوان کرد: دستبهدست شدن سهام بین کارخانهها و بین دستگاههای شبه دولتی و دولت، هیچ خاصیتی برای صنعت، تولید و تجارت ندارد. اینکه امروز اگر بتوانند حتی دستگاههای شبه دولتی و نهادهای عمومی بتوانند بیایند و سرمایهگذاری بکنند و سهام شرکتهایی که تکنولوژیک هستند و نیاز به سرمایهگذاری دارند را بخرند بسیار مطلوبتر است تا اینکه بیایند و سهامها را دستبهدست کنند و فقط باعث شوند که شاخص بورس رشد نمادین پیدا کند.
جمع بندی دیدگاه های کارشناسانی که در هفته های اخیر درباره بازار سرمایه اظهار کرده اند مبتنی بر این است که سرمایه گذاری در بورس همیشه توام با ریسک بوده و به همین دلیل مردم باید با نگاه میان مدت و بلند مدت وارد این بازار شوند و نباید تحث تاثیر احساسات مبادرت به انجام کارهای غیرمنطقی مانند فروش مسکن، خودرو و ... برای حضور در این بازار نمایند؛ چرا که احتمال پشیمانی دراین باره وجود دارد.
در بازار سکه و طلا چه خبر است؟
با بالاگرفتن مجدد تنشها بین چین و ایالات متحده آمریکا و ادامه نگرانی درباره موج دوم اپیدمی کرونا و تاثیر آن بر رکود اقتصادی جهانی، قیمت طلا در سطح جهانی بیش از یک درصد افزایش پیدا کرد و به سطح تجربه نشده ای از سال ۲۰۱۲ رسید. هر اونس طلا در بازارهای جهانی پس از اینکه به بالاترین رقم از ۲۳ آوریل رسید، با ۱۱.۳۴ دلار افزایش ۱۷۴۱.۶۴ دلار فروخته شد. طلا در هفته اخیر نزدیک ۲ درصد افزایش ارزش را ثبت کرده است.
متاثر از این وضعیت قیمت سکه در روزهای اخیر رشد چشم گیری داشت و از عصر روز جمعه رسماً رکورد جدیدی را به ثبت رسانده است. به عبارتی سکه با پیروی از رشد بهای طلای جهانی در روز جمعه از ۶ میلیون وارد کانال ۷ میلیون شد.
دیروز در بازار آزاد هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با افزایش ۱۴۹هزار تومانی روبهرو شد و با قیمت ۷ میلیون و ۳۲۰ هزار تومان به فروش رفت. از سوی دیگر بیش از یک هفته است که قیمت گواهی سکه یک روزه در بورس کالا ۵۰۰ تا۷۰۰ هزار تومان بیشتر از بازار است و به اعتقاد برخی فعالان بازار، محرکی برای قیمت سکه فیزیکی شده است، البته ۲۱ اردیبهشت ۹۹ دامنه نوسان سکه بورسی به ۱ درصد محدود شد و اندکی قیمت ها افت کرد.
به گزارش تسنیم، با افزایش قیمت سکه در بورس، اکثر کاسب های این صنف از فروش سکه به مردم عادی امتناع کرده و سکه ها را در بورس عرضه می کنند و با این حساب سودهای کلان به جیب می زنند.
اکثریت تحلیلگران بازارهای جهانی درباره آینده کوتاهمدت بازار فلز زرد خوشبین هستند و معتقدند احتمالاً این روند ادامه خواهد داشت.
نادر بذرافشان، دبیر اتحادیه طلای تهران نیز در پاسخ به این پرسش که قیمت طلا تا پایان هفته چه روندی دارد؟ به تجارتنیوز گفت: با توجه به معاملات سکه در بازار بورس قیمت سکه میانگین ۲۰۰ هزار تومان گران شد؛ این در حالی است که در بازار هیچ تقاضایی از سوی مردم برای خرید سکه و مصنوعات طلا وجود ندارد. با این وضعیت به نظر میرسد قیمت طلا تا پایان هفته حدودا نوسان داشته باشد و گران شود.