ترامپ عصر روز ۳۰ فروردین در کنفرانس خبری کاخ سفید گفت: در ابتدای ریاست جمهوری من ایران با بهرهمند شدن از مزایای برجام به شدت قدرتمند شده و در ۱۸ مورد با ایالات متحده وارد مناقشه شده بود.
وی تأکید کرد: ایران حالا کشور بسیار متفاوتی شده است.
رئیسجمهور آمریکا افزود: آنها میخواهند توافق کنند ولی تنها دلیلی که باعث میشود این کار را نکنند این است که برخی میگویند ترامپ [در انتخابات] بازنده میشود و میتوانید با یک فریبخورده توافق کنید.
ترامپ در هفتههای گذشته در اظهارنظری مشابه گفته بود:«من فکر میکنم آنها (ایران) خواستار یک توافق هستند اما نمیدانند واقعاً چگونه آغاز کنند. تمام کاری که ایرانیها باید انجام دهند این است که با ما تماس بگیرند و درخواست کمک کنند».
اکنون آمریکا در مواجهه با کرونا، با وضعیت اسفباری مواجه است. در حال حاضر آمریکا هم در تعداد مبتلایان و هم در تعداد قربانیان کرونا، رکورددار است. ناتوانی دولت آمریکا در تجهیز بیمارستانها و مراکز درمانی در کنار غارت فروشگاهها و در ادامه صفهای طولانی در مقابل مراکز فروش اسلحه- برای محافظت از خود به دلیل احتمال وقوع قحطی- تنها بخش کوچکی از وضعیت بغرنج آمریکا در هفتههای اخیر است.
حالا آمریکایی که از کنترل و مدیریت بحران در مقابله با ویروس کرونا در کشورش عاجز و ناتوان است، متکبرانه، ژست مذاکره به خود گرفته است.
همزمان با ژست مضحک ترامپ برای مذاکره با ایران، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در اظهارنظری خصمانه از شورای امنیت سازمان ملل خواست که تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند.
پمپئو گفت: قبل از آنکه خاورمیانه وارد مسابقه تسلیحاتی جدیدی شود شورای امنیت تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند.
وزیر خارجه آمریکا اوایل اسفند ۹۸ نیز در جلسه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفته بود که آمریکا از جامعه ملل خواهد خواست تحریمهای سازمان ملل برای جلوگیری از فروش تسلیحات متعارف به ایران را تمدید کند.
طبق یکی از بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ که از سال ۲۰۱۶ میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمیمنع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال ۲۰۲۰ (مهرماه ۱۳۹۹) منقضی میشود و پس از آن ایران این امکان را خواهد داشت که از کشورهای خارجی جنگافزار بخرد.
مقامهای آمریکایی بارها ضمن ابراز نگرانی از لغو تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران خواستار جلوگیری از این مسئله شدهاند. پیش از این، «ولادیمیر ارماکوف» مدیر اداره کنترل تسلیحاتی و عدماشاعه وزارت خارجه روسیه تأکید کرد که تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران موقت هستند و اکتبر ۲۰۲۰ منقضی میشوند.
ولادیمیر ارماکوف در مصاحبه با اسپوتنیک گفت: «من میتوانم به شما اطمینان بدهم که هیچ رایزنی و بحث رسمی درباره بازنگری کردن در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل وجود ندارد، نه در شورای امنیت و نه در هیچ جایگاه دیگر».
کارشناسان تأکید کردهاند که ترامپ صرفا به دنبال نمایش مذاکره و به عبارتی، فتودیپلماسی است و اظهارات فریبکارانه وی در کنار تقلا برای تمدید تحریمهای ضدایرانی، در یک پازل قرار گرفته و هدف، ترغیب مقامات ایران به انجام مذاکره است.
آمریکاییها معمولاً برای رسیدن به اهداف خود یک راهبرد دارند و یک تاکتیک. راهبرد آنها «فشار» با هدف خسته کردن طرف مقابل است و سپس از «مذاکره» بهعنوان مکمل فشار استفاده میکنند تا به خواسته خود برسند. این مذاکره در واقع مذاکره نیست بلکه وسیلهای برای چیدن محصول فشارها است و نشستن پشت میز مذاکره با آمریکاییها یعنی نقد کردن همان مواردی که با فشار زمینه تحقق آن را فراهم کردهاند.
آمریکا در پی آن است تا با اجرای پروژه «فتودیپلماسی با ایران»، افکارعمومی را از افتضاح کرونا در این کشور منحرف کند.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در توییتی به سخنان دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا واکنش نشان داد.
ظریف در توئیتی نوشت: تمام کاری که شما باید انجام دهید این است که از دخالت در امور سایر کشورها دست بردارید. بهویژه کشور من. و باور کنید با هیچ سیاستمدار آمریکایی مشاوره نمیکنیم.
وی همچنین در پاسخ به سخنان کذب رئیسجمهور آمریکا گفت، ایران در چند ماه آینده ونتیلاتور (دستگاه تنفسی) صادر خواهد کرد.
دونالد ترامپ بامداد یکشنبه در سخنانی با گرفتن ژست حمایت از مردم ایران، مدعی شد: «تصاویری از تعداد زیادی کیسههای [اجساد] را در تلویزیون نشان میدهند... اگر آنها به دستگاه تنفسی نیاز داشته باشند، که دارند، مایلم برایشان ونتیلاتور بفرستم... [ایران] از طاعون پر شده است».
وی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره ایران، به بیان ادعاهای بیاساس و نخنما شده علیه تهران پرداخته و گفت: «زمانی که دولت را در دست گرفتم، ایران یک [دولت] تروریست بود، اما اکنون آنها نمیخواهند سر به سر ما بگذارند... آنها اکنون یک ملت متفاوت هستند... آنها میخواهند توافق کنند ولی تنها دلیلی که باعث میشود این کار را نکنند این است که برخی میگویند ترامپ [در انتخابات] بازنده میشود و میتوانید با یک فریبخورده توافق کنید».
به گزارش فارس، وزیر امور خارجه ایران در روزهای گذشته نیز در توییتی تأکید کرد که آمریکا فرصت ترک اعتیاد به تحریم را از دست داد. ظریف در این توییت نوشت: «با وجود تحریمهای آمریکا، ایران به لطف منابع انسانی و علمی خود، پیشرفت چشمگیری در مبارزه با همهگیری (کرونا) داشت».