کد خبر: ۴۶۴۲۷۱
زمان انتشار: ۱۱:۵۹     ۱۶ آذر ۱۳۹۸
وزیر نفت درباره افزایش قیمت بنزین گفت: این تصمیمی بود که گرفته شد و به ما ابلاغ کردند و ما هم آن را خوب اجرا کردیم. ما این تصمیم را نگرفتیم، من تاکید می کنم این تصمیم در مرجع قانونی خود گرفته شد و ما هم آن را به خوبی اجرا کردیم.
به گزارش پایگاه 598، بیژن زنگنه (پنجشنبه، 14 آذرماه) در جمع خبرنگاران پیش از آغاز نشست 177 اوپک درباره اینکه آیا کاهش احتمالی تولید نفت از سوی اعضای این سازمان و همپیمانانش در حالی که برخی کشورها به میان تعهداتش پایبند نیستند، اقدامی خوبی برای جلوگیری از اشباع بازار نفت در ماههای نخست سال آینده است، گفت: به نظرم طبیعی است اعضای اوپک در این شرایط بر مراعات بیشتر تاکید می‌کنند به خصوص آنهایی که فاصله آنها با پایبندی‌شان زیاد است. اگر همین میزان پایبندی رعایت شود، خوب است.

* میزان کاهش تولید کافی نیست
زنگنه درباره اینکه آیا همین میزان کاهش تولید کافی است، پاسخ داد:‌ کافی نیست، اما لازم است. بقیه آن بستگی به تفاهم با غیراوپک دارد اما من به عنوان ایران از هر تصمیمی مبنی بر کاهش تولید که بر سر آن اجماع وجود داشته باشد، حمایت می کنم و هیچ مشکلی با آن ندارم.

وزیر نفت به نامه دیروز خود به مانوئل کودو، رئیس دوره‌ای اوپک اشاره کرد و گفت: بنده دیروز در این نامهاز ایشان خواستم این موضوع را که ایران هم اکنون به دلیل شرایط خاص و کاهش غیرداوطلبانه تحت فشارهای غیرقانونی آمریکا است را به اعضا منعکس کند؛ البته ایران تنها نیست و کشورهای دیگر هم هستند که از سهمیه تاریخ خود و آخرین سهمیه مصوب اوپک خیلی کمتر تولید می کنند. به همین دلیل یک عده کشورهای دیگر از این فرصت استفاده و تولید بیشتری می‌کنند.

زنگنه با اشاره به اینکه اگر تحریم‌ها برداشته شود، من هیچ محدودیتی را برای تولید ایران نخواهم پذیرفت و در بالاترین حد ظرفیت ایران تولید خواهم کرد، ادامه داد: در آینده کسانی که هم اکنون بیشتر تولید کرده‌اند باید کاهش بیشتری دهند؛ این موضوعی است که حق ملت و مردم ماست و من اینجا بر آن اصرار دارم.

وی با بیان اینکه کشورهای دیگری هم مانند لیبی و ونزوئلا نیز تحت شرایط تحریم هستند که نمایندگان آنها اینجا هستند و حتما در مورد این موضوع موضع‌گیری خواهند کردند، اظهار کرد: اما من از جانب مردم ایران می گویم که من یک بشکه کاهش غیرمنطقی را نمی‌پذیرم و کسانی که از این فرصت خارج شدن نفت ایران از بازار استفاده می‌کنند و بیشتر تولید دارند باید در مقابل تولید بیشتر کنونی در آینده کاهش بیشتر هم انجام دهند و نباید توقع داشته باشند که ایران بعد از برداشته شدن تحریم بلافاصله اگر کاهشی نیاز بود به این سیستم بپیوندد.

وزیر نفت تاکید کرد:‌ به هر حال این حق ماست که هم اکنون به دلیل غیرقانونی و خارج از اراده از ما می گیرند و ما در آینده انتظار داریم که این موضوع حتما منظور شود و ما حتما به این ترتیب عمل خواهیم کرد.

* هنوز تصمیمی درباره منشور همکاری اوپک و غیراوپک نگرفتیم
وزیر نفت درباره بودجه سال آینده ایران توضیح داد: بودجه سال آینده از نظر ارقام و درآمد کل و هزینه‌ها بسیار نزدیک سال 98 است و دوباره با شرایط سختگیرانه برای هزینه‌ها بودجه تنظیم شده است که تقدیم مجلس می شود و باید دید در مجلس چه خواهد شد.

زنگنه تأکید کرد: به هر حال من بیشتر از این نمی‌توانم درباره نفت صحبت کنم زیرا قرار من از نخست این بوده است که آدرس به آمریکایی‌ها ندهم.

وی در پاسخ به اینکه موضع ایران، ادامه توافق فعلی کاهش تولید است یا کاهش بیشتر است، گفت: اگر اعضای اوپک بپذیرند که کاهش بیشتری صورت گیرد، من حمایت می کنم؛ در مورد میزان کاهش و همه موارد باید تفاهم شود که اگر اوپک (رول اور کرد) پایبند به توافق بود، بگویند ناموفق شده است. در واقع مراعات شرایط کنونی نیز کارخوب و یک دستاورد است که اگر بیشتر از این نیز کاهش تولید توافق شود باز هم دستاورد بزرگتری است و من هم با آن موافق هستم.

وزیر نفت درباره اینکه شما می‌خواهید که ایران معاف از کاهش تولید باشد، گفت: ایران، لیبی و ونزوئلا هم اکنون به طور غیرداوطلبانه بیش از آن مقداری که حساب کنید به صورت اجبار تولیدشان نسبت به آخرین سهمیه مصوب کاهش پیدا کرده است.

زنگنه درباره موضع ایران در خصوص منشور همکاری اوپک و غیراوپک افزود: هنوز ما در دولت تصمیم نهایی را نگرفته ایم. بحث‌های حقوقی زیادی روی آن است که چطور و کجا باید در مورد آن تصمیم‌گیری شود و هنوز نهایی نشده است.

وی در مورد اینکه آیا شما در مورد آن خوش‌بین هستید یا نه، تصریح کرد: هر همکاری در عالم بشریت به خیر خوب است.

* در پیوستن اعضای جدید به اوپک باید دقت کرد
وزیر نفت به این پرسش که هم اکنون شش کشور به اینستکس پیوسته‌اند به نظر شما این عضویت چشم انداز خوبی است، گفت: تا زمانی که پول نفت را در اینستکس نپذیرند، انگار چیزی وجود ندارد، اگر بپذیرند که در این سازوکار بیاید تازه می شود گفت یک چیزی ایجاد شده است وگرنه بدون ورود پول فروش نفت ما به این سیستم نمی‌توان چیزی گفت.

وی درباره عضویت برزیل در اوپک نیز گفت: من هنوز نشنیدم که برزیل درخواستی برای عضویت در اوپک داده باشد، منتهی اگر درخواست کنند ما از ورود کشوری مانند برزیل به اوپک استقبال می کنیم. اما من از این پس مخالف ورود کشورهایی به اوپک هستم که تولیدهای پایینی مانند 50 هزار بشکه یا 40 هزاربشکه دارند و تازه بعد از این که عضو اوپک شدند بعد از مدت کوتاهی از ورودشان پشیمان شوند، در واقع اینجا ( اوپک) به محلی تبدیل شده که عده ای مرتب می آیند و بعد از 6 ماه دیگر از آن خارج می شوند.

زنگنه ادامه داد: این کار خوبی نیست و سازمان را دچار تزلزل می کند ضمن این که این کشورها ( کشورهایی که تولید پایینی دارند) تاثیری هم ندارند، اما به نظرم پیوستن کشوری مانند برزیل به اوپک خوب است.

وی درباره اینکه روسیه پیشنهاد داده است تا میعانات گازی از کاهش تولید حذف شود، اظهارکرد: فکر می کنم حرف روس‌ها در این باره منطقی است، به این خاطر که بحث ما در اوپک اصلا میعانات نیست، بحث نفت خام است ما در اوپک موضوع نفت‌خام داریم و میعانات نداریم، عادلانه و منصفانه نیست چیزی را که در معادلات اوپکی ها نداریم از روسها بخواهیم که رعایت کنند.

وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که در هرحال حاضر روسیه عضو اوپک نیست و درباره میعانات این درخواست را کرده است، گفت:‌ در هر حال اگر می‌خواهیم با کشوری صحبت کنیم به نظرم باید با زبانی صحبت کنیم که مثل اینکه داریم با خودمان صحبت می کنیم. هیچ وقت در اوپک بحث میعانات مطرح نبوده و در آینده هم در اوپک نخواهد بود. اما اینکه دیگر اعضا هم با آن موافق باشند به خودشان و تفاهمی که با روسیه می کنند بستگی دارد و فکر می کنم این موضوع کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک (JMMC)نیست.

زنگنه تصریح کرد: اما اینکه میعانات در داخل اوپک بیاید یا خیر، مثل این است که می خواهند اساسنامه اوپک را تغییر دهند. 

وزیر نفت در پاسخ به این سوال که آیا شما مخالف درخواست روسیه هستید؟ گفت: خیر. من موافقم. من می‌گویم این درخواست عادلانه و منصفانه است و ما هرگز در اوپک بحث میعانات را نداشتیم. وقتی چیزی را که برای خودمان نمی پذیریم و نداریم نباید به دیگری هم فشار بیاوریم. من نیز بر روی هر تفاهمی که کشورها داشته باشند مشکلی ندارم اما اصرار ما منطق ندارد.

زنگنه درباره اخباری مبنی بر اینکه خروج اکوادور از اوپک منتفی شده نیز گفت: این هم همان بحثی است که به آن اشاره کردم، ما کشورهایی که عضو اوپک هستند را گرامی می‌داریم که بمانند اما فکر می‌کنم در عضویت‌های آتی باید خیلی مراقبت کنیم. زیرا تعداد کشورها در اوپک خیلی نقش تعیین کننده ای ندارد بلکه آنچه که تعیین کننده هست وزن بازار این کشورهاست. وزنی که در بازار جهانی دارند و می توانند داشته باشند.

* نشست اوپک غیرقابل پیش بینی است
وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که برخی از شرکت‌های اسپانیایی علاقمند هستند که با ایران همکاری کنند و از تحریم‌های آمریکا نیز نمی‌هراسند، حال وزارت نفت ایران چه تسهیلاتی را برای این شرکت‌ها در نظر گرفته است، گفت : ما نباید کاری را انجام دهیم، آنها باید کاری کنند که ترسشان کمتر شود. اگر بخواهند کار کنند خودشان راهشان را بلدند.

وی درباره اینکه پیش بینی شما از نشست امروز اوپک چیست و آیا فکر می کنید نشست امروز نشست آسانی باشد، گفت: در اوپک نمی‌توان چیزی را به صورت دقیق پیش بینی کرد اما دلیلی هم نمی بینم که پیچ بخورد.

زنگنه درباره برآورد خود از شرایط بازار در سال 2020 نیز اظهارکرد:  قیمت تابع تولید و عرضه و تقاضاست. منتهی اکنون می‌گویند ما درسه ماهه اول و دوم سال افزایش عرضه نسبت به تقاضا داریم که وقتی این طور باشد بر روی قیمت‌ها فشار وارد می کند.

* استیضاح حق مجلس است، چرا باید نگران باشم؟
وزیر نفت در واکنش به اینکه آیا نگران استیضاح خود از سوی نمایندگان مجلس است، اظهار کرد: چرا باید نگران باشم؟! مگر تا حالا به ما فشار نیاورده اند؟ ما همیشه تحت فشار زندگی می کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا فکر می کنید این استیضاح مشروع است، افزود: استیضاح حق مجلس است و هر وقت که بخواهند می توانند وزیر را استیضاح کنند و وزیر هم موظف است به نمایندگان جواب دهد. این کار هم در کشور ما عادی است و ما مرتب هفته ای یکی دوتا استیضاح داریم.

* واردات بنزین را به تاخیر انداختیم
زنگنه درباره افزایش قیمت بنزین نیز گفت: این تصمیمی بود که گرفته شد و به ما ابلاغ کردند و ما هم آن را خوب اجرا کردیم. ما این تصمیم را نگرفتیم، من تاکید می کنم این تصمیم در مرجع قانونی خود گرفته شد و ما هم آن را به خوبی اجرا کردیم و تا الان هم دستاوردهای خوبی داشته است و تقریبا روزانه 20 میلیون لیتر مصرف‌مان کاهش یافته و  تقاضای عظیمی برای سی‌ان‌جی در بازار ایجاد شده است.

وزیر نفت ادامه داد: حتی در شورای اقتصاد تصویب کردیم که برای سی‌ان جی سوز کردن بیش از یک میلیون و 400 هزار دستگاه وانت بار، تاکسی، ون تاکسی و مسافربر شخصی 6500 میلیارد تومان کمک بلاعوض داده شود که این خودروها بتوانند سی ان جی سوز شوند. اگر این کار انجام شود نزدیک به 10 میلیون لیتر مصرف بنزین به سمت مصرف سی‌ان جی منتقل می شود و مردم به جای اینکه بنزین سه هزار تومانی مصرف کنند سی ان جی 600 تومانی مصرف می کنند، ضمن این که ظرفیت جایگاههای سی ان جی ما خیلی خوب است و اگر لازم باشد جایگاه جدید ایجاد می کنیم.

وی با بیان این که در هر حال سی‌ان جی سوخت طبیعی است، تصریح کرد: نکته دیگری که باید بگویم این است که اگر این روالی که در مصرف بنزین داشتیم پیش می‌رفت و روند مصرف بنزین با همین روند صعودی ادامه پیدا می‌کرد ناچار می شدیم از اواسط سال 1400 بنزین وارد کنیم این درحالی است که هم اکنون با کاری که انجام دادیم واردات بنزین را برای چندسال به تاخیر انداختیم.

زنگنه افزود: از سوی دیگر تقاضای زیادی برای مصرف سی‌ان جی از سوی خودروها داریم بدون این که ما بخواهیم به آنها کمکی کنیم. البته ما به خودروهای عمومی کمک مالی می‌کنیم اما خودروهای شخصی بدون این که کمک مالی کنیم صدها هزار خودرو درخواست سی ان جی دارند، البته مشکلاتی درباره استاندارد وجود دارد که با سازمان استاندارد هم جلسه گذاشتیم تا این مشکلات از طریق کارگاههای تبدیل خودروها به سی‌ان جی سوز حل شود، ضمن این که ما این مجوز را هم به آنها بدهیم که بتوانند از سوخت را از جایگاههای سی ان جی دریافت کنند.

وزیر نفت گفت: مهمترین مساله‌ای که ما در سی‌ان جی روی آن تاکید داریم و همه در کشور نیز روی آن تاکید می کنند بحث ایمنی آن است، بهرحال این تقاضا به وجود آمده است.

منبع: تسنیم
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها