نیوزویک به نقل از منابع مطلع نوشته است که تیمی از نیروهای ویژه ارتش آمریکا روز شنبه و بعد از دریافت اطلاعات محل حضور البغدادی، این عملیات را انجام دادهاند. بنا بر این گزارش، محلی که هدف این حمله قرار گرفته، از مدتی پیش تحت نظر قرار داشته است.
یک مقام ارشد پنتاگون در تشریح جزئیات این عملیات گفته است که بعد از ورود نیروهای آمریکایی به محل استقرار البغدادی، درگیری مختصری اتفاق افتاده و سپس البغدادی با منفجر کردن جلیقه انفجاریاش، خودش را کشته است. هنگام این عملیات خانواده البغدادی نیز در محل حضور داشتهاند و تصور میشود که دو همسر سرکرده داعش هم بر اثر انفجار کشته شدهاند.
همزمان شبکه «سیانان» هم به نقل از یک منبع نظامی نوشته است که آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) هم در این عملیات نقش داشته و اطلاعات محل حضور البغدادی را در اختیار پنتاگون قرار داده است.
این گزارش ساعتی پس از آن منتشر میشود که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در توییتر نوشت: «همین الان چیز بزرگی اتفاق افتاد.»
بنا بر اعلام کاخ سفید، ترامپ قرار است ساعت ۹ صبح به وقت واشنگتن (۴:۳۰ عصر به وقت تهران) «بیانیهای مهم» صادر کند. دولت آمریکا هنوز در مورد موضوع این بیانیه جزئیاتی منتشر نکرده است.
قرار است «مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا هم دقایقی بعد از ترامپ، در یک نشست خبری در مورد سیاست آمریکا در قبال سوریه حضور پیدا کند.
پیشتر برخی منابع محلی گزارش داده بودند که بالگردهای آمریکایی اواخر وقت شنبه به منطقهای در نزدیکی شهرک «باریشا» در شمال ادلب حمله کردهاند. بر اساس گزارشهای تأییدنشده، بین ۶ تا ۸ بالگرد آمریکایی در این عملیات مشارکت داشتهاند.
این عملیات در حالی صورت گرفته است که ترامپ به واسطه پرونده «اوکراینگیت» و به جریان افتادن روند استیضاح او، در داخل آمریکا به شدت به یک پیروزی در زمینه سیاست خارجی نیاز داشت. از این رو، انتظار میرود وی از این رخداد به عنوان یک اهرم تبلیغاتی استفاده کند.
تردیدها درباره ادعای واشنگتن
ادعای هدف قرار دادن البغدادی در ادلب در حالی مطرح میشود که این منطقه به ندرت شاهد حضور داعش بوده و عمده گروههای تروریستی حاضر در ادلب گروهکهای وابسته به «القاعده» هستند که از لحاظ سازمانی با داعش دشمنی دارند. از این رو حضور البغدادی در مرکز تجمع گروههای رقیب، بسیار بعید به نظر میرسید. این مسئله در توییتر هم مورد توجه شماری از کارشناسان آمریکایی قرار گرفته است، خصوصا آنکه ادلب با آخرین مناطقی هم که زمانی تحت سیطره داعش بود پیوستگی جغرافیایی ندارد.
روزنامه «نیویورکتایمز» هم با اشاره به همین موارد نوشته است که کارشناسان در مورد ادعای حضور البغدادی در ادلب ابراز بدبینی و تردید کردهاند. این روزنامه البته در توجیه این ادعا، عنوان کرده است که در ماههای گذشته تعدادی از اعضای داعش به ادلب فرار کردهاند و حتی به القاعده پیوستهاند و ممکن است که البغدادی هم به همین طریق در ادلب حضور یافته باشد.
شبکه «سیانان» نوشته است که در حال حاضر کارشناسان آمریکایی در حال بررسی هستند تا از طریق آزمایش دیانای هویت فردی را که در این حمله کشته شده، تأیید کنند.
ادلب تنها منطقهای است که در سوریه همچنان تحت کنترل گروههای تروریستی قرار دارد و عملیات آمریکا علیه البغدادی در حالی صورت گرفته که ارتش سوریه قصد دارد برای به زودی عملیات پاکسازی این منطقه را آغاز کند. در صورت صحت ادعای واشنگتن مبنی بر حضور البغدادی ادلب، با آزادسازی این منطقه احتمال بازداشت وی و بازجویی از او میرفت.
البغدادی هنگام اشغال عراق توسط ارتش آمریکا، سالها در زندان «ابوغریب» در بازداشت آمریکاییها قرار داشت و پس از آزادسازی توسط واشنگتن، به مرور گروه تروریستی داعش را شکل داد.
در هفتههای اخیر گزارشهایی منتشر شده بود که واشنگتن را به تلاش برای سازماندهی مجدد داعش در سوریه متهم میکرد. انتشار این گزارشها با فرار شماری از اعضای این گروه از زندانهای شبه نظامیان کرد در شمال سوریه و همچنین تحویل گرفتن شماری از سران بازداشتی داعش توسط آمریکا، همزمان بود.