متن این یادداشت به شرح ذیل است:
روزنامه همدلی چهارشنبه 17 بهمن 1397، در یادداشتی با عنوان «دعوت به مناظره برای همهپرسی» به نقل قولی از آقای دکتر علیاکبر گرجی استاد دانشگاه شهید بهشتی(ره) پرداخته است. با وجود آنکه کل صحبت آقای دکتر گرجی ذکر نشده است، اما بر اساس آنچه که روزنامه به صورت نقل قول مستقیم از فرمایشات ایشان ذکر کرده است نکات ذیل قابل توجه و تأمل است:
1- به عنوان این خبر که هم در صفحه نخست روزنامه و هم در صفحه دوم آن آورده شده است، اشکالات جدی وارد است. در عنوان ذکر شده دعوت «دبیر شورای نگهبان» به «مناظره» برای همهپرسی محل اشکال به نظر میرسند. چرا که، در سخنان نقلشده، نه دعوت دبیر شورای نگهبان وجود دارد و نه دعوت به مناظره برای همهپرسی قابل مشاهده است. توضیح آنکه اولاً روی سخن دکتر گرجی، ظاهراً با سخنگوی شورای نگهبان (دکتر کدخدایی) بوده است، نه دبیر شورای نگهبان (آیتالله جنتی)؛ ثانیاً دعوت ایشان هم دعوت به مناظره نبوده؛ بلکه پیشنهادی به سخنگوی شورای نگهبان برای تبیین دیدگاههای خود در یک محفل علمی حقوقدانان (دعوت به حضور در همایش «برای یک قانون اساسی شایستهتر» بوده است. بنابراین نه مخاطب سخن، دبیر شورای نگهبان بوده و نه دعوتی که صورت گرفته، دعوت به مناظره بوده است؛ از این جهت شایسته است آن روزنامه در انتخاب عنوان برای مطالب خود دقت بیشتری به عمل آورد.
2- نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد اینکه در بخشی از مطلب منتشر شده آقای دکتر گرجی گفتهاند: «قانون اساسی ظرفیتهای خوبی برای اصلاح و دموکراتیزه شدن دارد؛ اما جزماندیشان موانع سیاسی، فقهی و حقوقی و حتی توهمی غیرقابل عبوری در برابر این امر قرار دادهاند.» و پیرو این فرمودهاند: «دوست عزیز، جناب آقای دکتر کدخدایی، سخنگوی قرائت رسمی از قانون اساسی را دعوت میکنم تا با حضور در همایش «برای یک قانون اساسی شایستهتر» دیدگاههای خود را در محفل علمی حقوقدانان تبیین نمایند.» در خصوص این دعوت هر چند مشخصاً معلوم نیست که آیا مقصود ایشان تبیین دیدگاههای علمی آقای دکتر کدخدایی به مثابه یک حقوقدان بوده است یا تبیین دیدگاههای رسمی شورای نگهبان؛ اما با توجه به استفاده ایشان از عنوان سخنگوی شورای نگهبان برای دکتر کدخدایی و با در نظر گرفتن مجموع مطالب ایشان، اینگونه متبادر میشود که شورای نگهبان یکی از موانع برگزاری رفراندوم در ایران میباشد. در پاسخ به طرح این شبهه تأکید بر این نکته لازم است که مگر شورای نگهبان مرجع رسیدگی به موضوع بازنگری قانون اساسی است که با جزماندیشی مانع از این امر شده است و در حال حاضر باید سخنگوی شورا را دعوت به تبیین دیدگاههایش در این زمینه کرد؟ ظاهراً ایشان به این نکته توجه و دقت نداشتهاند که ترتیبات بازنگری در قانون اساسی در اصل 177 قانون اساسی به تفصیل مشخص شده است و اتفاقاً شورای نگهبان هیچ مدخلیتی در شروع و خاتمه آن ندارد. بنابراین مناسب است که جناب آقای دکتر گرجی اولاً تبیین بفرمایند که مقصودشان از جزماندیشیای که راه را بر اصلاح قانون اساسی بسته چیست؟؛ ثانیاً آیا مشکل امروز کشور از قانون اساسی است یا از عدم عمل به آن و استفاده از ظرفیتهای معطلمانده آن؟
3-
آقای گرجی اخیراً یک سمت دولتی گرفته است و متناسب با اقتضای این مسئولیت
اظهارنظرهای متنقاضی میکند که با سوابق علمی ایشان و محتوای برخی آثار
گذشته شان در تضاد است! ایشان مدتی است سِمتی مبهم در معاونت حقوقی
رئیسجمهور به نام «پیگیری اجرای قانون اساسی» گرفته است و مرتباً علیه
نهادهای قانونی کشور اظهارنظرهای عجیب میکند. تاختن به شورای نگهبان که
یکی از ارکان اصلی قانون اساسی کشور است از هرکسی عجیب است، از یک حقوقدان
عجیبتر! اگر آقای گرجی حیثیت علمیشان در اظهارنظرهای سیاسی برایشان مهم
نیست اشکالی ندارد، اما اگر در جایگاهی دولتی قرار گرفتهاند نمیتوانند
نقش یک اپوزیسیون را بازی کنند.