به گزارش سرویس بین الملل پایگاه 598، هزاران نفر از مردم خشمگین در کشورهای بحرین، تونس، الجزایر، موریتانی و مصر با سردادن شعارهایی علیه محمد بنسلمان و آتش زدن عکسهای او اعتراض خود را نسبت به حضور ولیعهد سعودی در خاک کشورشان ابراز کردند. این اولین سفر بنسلمان به منطقه پس از قتل جمال خاشقجی است که میزان انزجار مردم منطقه از سیاستهای بنسلمان را نشان میدهد.
سفر دورهای محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی به برخی کشورهای عربی منطقه، موجی از تظاهرات را علیه این سفر به راه انداخته است. درحالی که رهبران امارات، بحرین، مصر و تونس استقبال گرمی از ولیعهد سعودی داشتهاند، اما پایتختهای عربی شاهد تظاهرات گستردهای علیه حضور بنسلمان هستند. به گزارش العالم، مردم تونس شامگاه دو شنبه در پاسخ به دعوت ۱۰ سازمان از جمله اتحادیه ملی روزنامه نگاران تونسی و انجمن تونسی دفاع از حقوق بشر و جمعیت زنان دموکرات در اعتراض به سفر ولیعهد سعودی به کشورشان در مرکز تونس، پایتخت کشور، تجمع کرده و پارچهنوشتههایی با عبارات «بنسلمان جنایتکار جنگی است» و «قاتل کودکان یمنی» و همچنین «بنسلمان خوش نیامدی» در دست داشتند. فعالان تونسی ضمن تأکید بر حفظ حقوق مردم یمن اعلام کردند به دلیل شرایط نامساعد روزنامه نگاران و نقض حقوق فعالان زن با سفر بنسلمان به کشورشان مخالف هستند. همچنین در این اعتراضات اعلام شد که گروههای مدنی تونس شکایتنامهای را علیه ولیعهد عربستان به جرم «ارتکاب جنایت جنگی در یمن» در یکی از دادگاههای بینالمللی تنظیم خواهند کرد.
به گزارش شبکه الکوثر، جوانان انقلابی بحرین با آتش زدن عکسهای محمد بنسلمان و نیز عکسهای دیدارهای او با مقامات آلخلیفه، بر مخالفت با سفر ولیعهد سعودی به کشورشان تأکید کردند. این ائتلاف تأکید کرد: «جوانان انقلابی بحرین در شهر الدراز، با این اقدام تبری جستن خود از سفر قاتل کودکان یمنی به منامه را اعلام کردند». همچنین گروهها، احزاب، سندیکاها و شخصیتها در کشورهای الجزایر و موریتانی هم مخالفت خود را با این سفر اعلام کردهاند. به گزارش شبکه المیادین، حزب رفاه موریتانی ضمن اعلام مخالفت با سفر محمد بنسلمان نقش ولیعهد عربستان سعودی در جنگ سوریه و یمن و تلاش برای از بین رفتن مسئله فلسطین را محکوم کرد. این حزب اعلام کرد: «این سفر تلاشی برای پاک کردن دستان آلوده به خون کودکان و زنان عرب است.» در مصر نیز کمیته ملی مقاومت در برابر عادیسازی روابط مخالفت خود را با سفر محمد بنسلمان اعلام کرد. این کمیته در بیانیهای تأکید کرد، عربستان سعودی که دوست رژیم صهیونیستی است برای بهبود اوضاع خود در منطقه تلاش میکند. نظام آلسعود در رأس طرحی امریکایی برای ایجاد یک فراکسیون عربی فاقد مشروعیت است. جنبش انصارالله یمن هم ضمن تقدیر از ملتهای عربی با صدور بیانیهای اعلام کرد که «مخالفت مردم تونس، الجزایر، مصر و موریتانی با سفر بنسلمان به کشورشان بیانگر آن است که آنها مخالف آلوده شدن کشور خود به قدمهای ولیعهد سعودی هستند.»
ولیعهد سعودی سفر منطقهای خود را از امارات شروع کرد و سپس به بحرین و مصر رفت و سه شنبه شب نیز وارد تونس شد. این نخستین تور خارجی بنسلمان پس از قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی در دوم اکتبر در کنسولگری عربستان در استانبول است که پیش از حضور در نشست «جی ۲۰» در آرژانتین انجام میشود. این جنایت که به دستور مستقیم بنسلمان انجام شد توجه جهانیان را به سایر جنایتهای سعودی از جمله کشتار مردم بیدفاع یمن نیز جلب کرده است و خشم و نارضایتی گسترده و بی سابقهای را علیه سران ریاض به همراه داشته است و مردم و شماری از سیاستمداران در سطح جهان مخالفت خود را با اقدامهای ولیعهد عربستان اعلام کردهاند. رسانهها و مقامات غربی خواهان برکناری بنسلمان از قدرت شدهاند. برخی ناظران بر این باورند که سفر بنسلمان در برهه کنونی به این سبب انجام شده است تا نشان دهد که بهرغم مخالفتهای جهانی برای برکناری وی، هیچ توطئهای علیه ولیعهد وجود ندارد.
حمایت دامنهدار امریکا
دولت امریکا که به هیچ وجه حاضر نیست نقش بنسلمان را در ماجرای قتل جمال خاشقجی بپذیرد، به دنبال لاپوشانی این مسئله است. جارد کوشنر، داماد دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا که در پشت پرده روابط واشنگتن و ریاض قرار دارد به دنبال بزرگنمایی روابط دو کشور است تا از موج مخالفتهای داخلی علیه ولیعهد سعودی بکاهد. دو تن از مقامهای امریکایی و سه تن از مقامهای سابق کاخ سفید میگویند، بیتمایلی دونالد ترامپ برای تحت فشار گذاشتن رهبری عربستان در قتل جمال خاشقجی از قرارداد تسلیحاتی ۱۱۰ میلیارد دلاری امریکا و آلسعود ناشی میشود که با دستور کوشنر میزان آن افزایش یافت. به گزارش شبکهایبیسی، این مقامها میگویند، جارد کوشنر برای تحکیم نمادین ائتلاف جدید میان دولت ترامپ و عربستان، مقامهای وزارت دفاع و وزارت خارجه امریکا را تحت فشار قرار داد تا این رقم را با تبادلات تسلیحاتی که در بهترین حالت آرمانی میشد، بزرگ جلوه دهند. به گفته یک مقام سابق شورای امنیت ملی امریکا «جیمز ماتیس، وزیر دفاع امریکا از تقلای کوشنر حمایت به عمل آورد و در نهایت یادداشت تفاهم را تأیید کرد». این درحالی است که دونالد ترامپ بارها در سخنانی گفته است که توقف فروش تسلیحات به عربستان سعودی بیشتر به اقتصاد امریکا آسیب میزند تا اقتصاد عربستان. ترامپ برای اینکه این تجارت پرسود با ریاض حفظ شود، حتی نقش بنسلمان در قتل خاشقجی را نادیده گرفته است، چیزی که همه جهان و حتی سازمان سیا آن را تأیید کرده است.
بهرغم حمایتهای واشنگتن، آنکارا حاضر نیست از موضع خود در مقابل ولیعهد سعودی کوتاه بیاید. مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد که ولیعهد عربستان در تماسی تلفنی خواستار دیدار با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور این کشور در حاشیه نشست جی ۲۰ شده است. چاووش اوغلو در گفتوگو با روزنامه زوددویچه اعلام کرد: «در حال حاضر هیچ دلیلی وجود ندارد که با ولیعهد عربستان دیدار انجام نشود». وزیر خارجه ترکیه همچنین گفت: «بسیاری بر این باورند که ولیعهد عربستان مسئول قتل خاشقجی است. ما معتقدیم قاتل خاشقجی سرخود عمل نکرده است». ترکیه در هفتههای اخیر جزئیات تکاندهندهای از قتل روزنامهنگار منتقد سعودی منتشر کرده و از مقامات ریاض خواسته تا عاملان این حادثه را به آنکارا تحویل دهد و همین مسئله باعث سردی روابط دو طرف شده است.
منبع: روزنامه جوان