در حالی که آمریکا تلاش میکند با تحریمهای یک جانبه صادرات انرژی ایران را به جهان با اخلال مواجه کند، کشورهای اروپایی و آسیایی همچنان بر خرید نفت و تداوم روابط تجاری خود با ایران تاکید دارند.
تاثیر ایران بر بازار انرژی دنیا که قیمت نفت ایران را تا 122 دلار افزایش داد سبب شده است که وزارت انرژی آمریکا در گزارشی از ایجاد بحران در بازارهای جهانی در صورت توقف عرضه نفت ایران خبر دهد.
به گزارش بلومبرگ، وزارت انرژی آمریکا افزود: پس از خروج ایران از بازار جهانی انرژی، شکاف بین عرضه و تقاضای سوخت به بیش از 3 میلیون بشکه در روز خواهد رسید و بازارهای جهانی انرژی با کمبود 3 میلیون بشکهای عرضه روبهرو خواهد شد. این رقم هم اکنون 500 هزار بشکه در روز است. افزایش این شکاف نیز به رشد فزاینده قیمت سوخت منجر میشود.
بر این اساس ظرفیت مازاد تولید نفت اوپک طی دو ماه نخست 2012 نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از 33 درصد کاهش داشته است. ظرفیت مازاد تولید نفت اوپک از 7/3 میلیون بشکه در روز در دو ماه نخست 2011 به کمتر از 5/2 میلیون در روز کاهش یافته است.
تحلیلگران انرژی بر این باورند که اگر مقامهای دولت آمریکا به این جمع بندی برسند که شرایط کنونی بازار نفت تحمل قطع صادرات ایران را نخواهد داشت، ممکن است تحریمهای نفتی ایران را به تاخیر بیندازند.
ایتالیا برای واردات نفت ایران نفتکش اجاره کرد
بلومبرگ اعلام کرد در حالی که تنها 4 ماه به اجرای تحریم نفت ایران از سوی اروپا باقی مانده، شرکت ایتالیایی «ال پلوم» نفتکشی را برای واردات 80 هزار تن نفت از ایران اجاره کرده است.
براساس گزارش بلومبرگ، این شرکت خصوصی ایتالیایی قرار است 80 هزار تن نفت خام از جزیره خارک به ایتالیا ترانزیت نماید. یک کشتی با پرچم کشور پاناما، اکنون از طریق خلیج فارس عازم سواحل ایران شده، تا نفت مورد نیاز این شرکت ایتالیایی را بارگیری کند. این کشتی که تحت پوشش بیمه موسسه بیمهای صاحبان کشتی غرب انگلیس واقع در لوکزامبورگ قرار دارد، متعلق به گروه بینالمللی پیاند ال، واقع در لندن است.
ایران، دومین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک، اول جولای با تحریم در خرید، انتقال و معامله و بیمه نفت خام خود از سوی اتحادیه اروپا مواجه خواهد شد. به گفته اندرو باردوت، یکی از مسؤولان گروه بینالمللی پیاند ال، این تحریمها بر 95 درصد تانکرهای حمل نفت جهان تاثیر خواهد گذاشت؛ زیرا اکثر تانکرهای ترانزیت نفت جهان، تحت پوشش بیمهای 13 عضو گروه بینالمللی پیاند ال قرار دارند.
بی اعتنایی پاکستان به فشارهای آمریکا
نخست وزیر پاکستان هم اعلام کرد که پروژه خط لوله گاز ایران را به پیش خواهد برد؛ پیامی که نشانه بیاعتنایی این کشور به فشارهای آمریکا برای رها کردن این پروژه است.
یوسف رضا گیلانی، نخست وزیر پاکستان، روز پنجشنبه گذشته در یک برنامه تلویزیونی با عنوان «نخست وزیر آن لاین» گفت: ما یک کشور مستقلیم و هر کاری را که به نفع پاکستان باشد انجام میدهیم.
وی گفت: پاکستان در حال دنبال کردن پروژههای مهمی با ایران از جمله پروژه خط لوله گاز، انتقال برق و تقویت شراکت تجاری بین دو کشور است. همه این پروژهها به نفع ملت پاکستان هستند و صرف نظر از ملاحظات خارجی دنبال شده و تکمیل خواهند شد.
روزنامه داون گزارش داد که اظهارات نخست وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان یک روز پس از آن بیان میشود که هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، در جلسهای در کنگره این کشور هشدار داد که اگر پاکستان پروژه خط لوله گاز ایران را رها نکند ممکن است با تحریم روبهرو شود.
کلینتون علاوه بر آن گفت که هرگونه تحریم علیه اسلام آباد به دلیل رعایت نکردن رژیم محدودیتهای آمریکا علیه ایران میتواند اقتصاد متزلزل این کشور را بیش از قبل تضعیف کند.
پاکستان که با یک بحران گسترده انرژی روبهرو است، پروژه خط لوله گاز چند میلیارد دلاری را که قرار است در سال 2014 راهاندازی شود، بهترین روش برای کاهش فشارهای اقتصادی میداند.
وزیر امور خارجه پاکستان گفت: به عقیده من همه دوستان ما بحران انرژی واقعی را که در پاکستان شاهد آن هستیم درک میکنند. نمیتوانیم درباره اینکه ذخایر انرژیمان را از کدام منبع دریافت میکنیم سخت گیر باشیم.
دهلی نو واردات نفت از ایران را کاهش نمیدهد
وزیر نفت هند اعلام کرد کشورش قصد دارد خرید نفت از عراق را 80 هزار شبکه در روز افزایش دهد اما واردات نفت از ایران را کاهش نمیدهد. یک مقام هندی نیز گفت: ایران و هند با هدف دور زدن تحریمهای آمریکا مکانیسم جدیدی را برای مبادلات مالی خود راهاندازی کردهاند و از روز پنجشنبه گذشته پرداخت طلب صادرکنندگان هندی به روپیه پرداخت میشود.
صادرات نفت ایران به یونان متوقف نشده است
وزیر انرژی یونان هم با اشاره به این که کشورش 30درصد نفت مورد نیاز خود را از ایران وارد میکند گفت: صادرات نفت ایران به یونان روال طبیعیاش را طی میکند.
به گزارش پایگاه اینترنتی بلومبرگ، جورج پاپا کنستانتینو تصریح کرد: در حال حاضر ما برای واردات نفت از ایران با این کشور، قرارداد داریم و ایران به صادرات نفت به یونان مانند گذشته ادامه میدهد و وضعیت صادرات نفت ایران به یونان کاملا طبیعی است.
براساس این گزارش وی افزود: تاکنون هیچ اختلالی در زمینه صادرات نفت ایران به یونان به وجود نیامده است و فکر نمیکنم تا زمان آغاز تحریمهای اتحادیه اروپا بر ضد ایران صادرات نفت این کشور به یونان متوقف شود.
وزیر انرژی یونان افزود: مشکلات مالی یونان موجب شده تا این کشور امسال 30درصد نفت مورد نیاز خود را از ایران خریداری کند. شرایط پرداخت پول نفت ایران نسبت به سایر کشورهای صادرکننده نفت برای یونان مناسب تر بوده است.
یونان سال گذشته 10درصد نفت مورد نیاز ش را از ایران وارد کرده است.
دست رد آذربایجان بر سینه اروپاییها
وزیر صنایع و انرژی آذربایجان گفت: تحریمها علیه ایران تاثیری بر سواپ گاز ایران به جمهوری خودمختار نخجوان نخواهد داشت.
به گزارش پایگاه اینترنتی ترند نیوز، وزیر صنایع و انرژی آذربایجان در دیدار با اعضای باشگاه تجارت کاسپین اروپا موسوم به سیای ئی بیسی تاکید کرد: تحریمهای بینالمللی بر ضد ایران هیچ تاثیری بر سواپ گاز برای تامین گاز مورد احتیاج جمهوری خودمختار نخجوان از طریق ایران نخواهد داشت.
وی افزود: این تحریمها همچنین هیچ تاثیری بر مبادله برق بین ایران و آذربایجان نخواهد داشت و دو کشور به همکاریهای اقتصادی و تجاری خود ادامه خواهند داد.
براساس این گزارش علی اف گفت: حجم صادرات گاز به ایران زیاد و برای مقاصد تجاری نیست. این مسأله برای جمهوری خودمختار نخجوان که در محاصره قرار دارد مهم است.
منبع : هفته نامه پرتو سخن