به گزارش پایگاه 598، محمدرضا ایمانی- روانشناس اجتماعی در این باره در گفتوگو با ایسنا، گرایش جوانان به نگهداری از حیوانات خانگی را "پدیدهای اجتماعی" دانست و گفت: "کمبود عاطفی"، "الگوبرداری افراد از زندگی دیگران" و "اختلالات روانی" از مهمترین عوامل گرایش جوانان به نگهداری از حیوانات خانگی به شمار میرود.
ایمانی افزود: انسانها از زمان آفرینش خود به نوعی با حیوانات همزیستی داشتهاند و نگهداری حیوانات از دیرباز تاکنون به خصوص در مناطق روستایی بسیار رایج بوده، این درحالیست که امروزه افراد زیادی صرفا به دلیل نوعی "مدگرایی" به نگهداری از حیوانات خانگی گرایش پیدا کردهاند؛ پدیدهای اجتماعی که به دلیل عوامل زیادی، جامعه را با خود درگیر کرده است.
وی درباره علت گرایش شهرنشینان به نگهداری از حیوانات اعتقاد دارد که برخی افراد با الگوبرداری از زندگیهای غربی و مرفهنشینان جامعه از حیوانات خانگی نگهداری میکنند چراکه آنها بر این عقیده هستند که حیوانات میتوانند موجب شهرت، جلب توجه، تمایز از دیگر افراد جامعه و مورد ستایش قرار گرفتن توسط دیگران شوند.
ایمانی افسردگی، اختلالات شخصیت و کمبودهای عاطفی را از دیگر علل بروز این "پدیده" دانست و اظهار کرد: بسیاری از جوانان برای پر کردن خلاءهای روابط اجتماعی خود، به زندگی با حیوانات تمایل پیدا کردهاند چراکه آنها معتقدند نگهداری حیوانات خانگی بسیار بهتر از تشکیل خانواده و فرزندآوری است؛ نگاهی که از نظر روانشناسی برآمده از نوعی اختلالات روانی بوده و باعث میشود که افراد روابط اجتماعی ناسالمی با دیگران داشته باشند و با پناه بردن به حیوانات کمبودهای خود را از این راه برطرف کنند.
این روانشناس اجتماعی گفت: بسیاری از صاحبان حیوانات خانگی، همان "شاخهای" اینستاگرامی هستند که برای افزایش و جذب مخاطبان از این حیوانات استفاده کرده و مخاطبانشان را از این راه سرگرم میکنند.
وی در ادامه با اشاره به افرادی که حتی از حیوانات وحشی در خانه خود نگهداری میکنند، اظهار کرد: برخی از افراد هستند که به دلیل داشتن روحیه هیجانی خود به نگهداری از حیواناتی مانند مار، ایگوانا، توله شیر و... روی آوردهاند و سعی میکنند تا نیازهای هیجانی بیش از حد خود را از این راه تامین کنند.
ایمانی با اشاره به اینکه نگهداری از حیوانات میتواند موجب بروز بیماریهایی برای انسانها شود، در این زمینه تصریح کرد: حیوانات خانگی از نظر جسمی و روانی آسیبهایی به صاحبان آنها وارد میکنند، همچنین نگهداری از حیوانات موجب ایجاد وابستگی عاطفی شدیدی میان انسان و حیوان میشود بطوریکه به دلیل کوتاه بودن عمر حیوانات افراد از نظر روانی آسیبهای بسیار سختی را تحمل میکنند.
این روانشناس در پاسخ به اینکه نگهداری از حیوانات خانگی چه تاثیرات
مثبتی بر زندگی انسانها دارد؟ گفت: روابط نزدیک با حیوانات از شدت
استرسهای روزمره و بیماریهای روانی مانند افسردگی و اضطراب جلوگیری میکند
همچنین آنها با انرژی و محبتی که به صاحبان خود هدیه میدهند بسیاری از
فشارهای روانی و عاطفی زندگی انسانها را کاهش میدهند. اما با این وجود
نمیتوان این مسئله را از یک بعد تحلیل کرد چراکه خلاءهای عاطفی روحی و
روانی را بسیاری از افراد تنها از این راه تامین میکنند.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه زیستگاه اصلی حیوانات برای زندگی، طبیعت است، افزود: نگهداری از حیوانات خانگی نوعی حیوان آزاری است چراکه حیوانات را از همزیستی کنار همنوعانش منع کردهایم. لذا اگر طرفدار حیوانات هستیم به آنها حق زندگی طبیعی بدهیم.