بصیرت، همزمان با اوج گیری اشغالگری صهیونیست ها در کرانه باختری و قدس و تشدید محاصره غزه، کنفرانس دفاع از قدس هفته گذشته در دوحه برگزار شد.آل ثانی امیر قطر در این کنفرانس تلاش کرد تا چنان وانمود سازد که از حامیان بزرگ فلسطین است و برای تحقق حقوق ملت فلسطین گام بر می دارد. این نشست به اصطلاح حمایت از قدس در حالی برگزار شد که مواضع قطر در قبال فلسطین در دو بعد قابل بررسی است.
الف) ادعای حمایتی
در بخشی از مواضع قطر مشاهده می شود که این کشور ادعای حمایت از فلسطین را سر می دهد که مولفه های آن نیز برگزاری کنفرانس حمایت از قدس، میزبانی آشتی ملی میان تشکیلات خودگردان و حماس (ابومازن- خالد مشعل)، اعلام کمک 052 میلیون دلاری برای بازسازی غزه و محکوم سازی شهرک سازی صهیونیست ها به عنوان عاملی برای توقف روند سازش می باشند. این مواضع قطر چنان است که گویی این کشور در جبهه مقاومت و در کنار فلسطینی ها قرار دارد و تلاش می کند تا گامی برای احقاق حقوق ملت فلسطین بردارد.
ب) عملکرد عملی قطر
محور دیگر تحرکات قطر را همگرایی با صهیونیست ها تشکیل می دهد. صادرات گاز به سرزمین های اشغالی، رایزنی های آشکار و پنهان با مقامات رژیم صهیونیستی از جمله سفر امیر قطر به اراضی اشغالی برای افتتاح شهرک های صهیونیست نشین، حضور نماینده قطر در نشست امنیتی هرتزلیا، اقدامات خصمانه قطر علیه سوریه به عنوان یکی از ارکان جبهه مقاومت، همگرایی با صهیونیست ها و غرب در ایجاد ناآرامی های منطقه ای و ... از جمله اقدامات قطر است که در چارچوب همراهی با صهیونیست ها صورت گرفته است. عملکردهای مغرضانه قطر به همین جا ختم نشده چنانکه این کشور از سران حماس خواسته تا در همسویی با غرب، خاک سوریه را ترک و به کشور دیگر نقل مکان کنند تا فشارها بر دولت سوریه و در اصل جبهه مقاومت تشدید شود. بررسی سیاست های قطر نشان می دهد که این کشور، سیاستی دوگانه را در قبال فلسطین در پیش گرفته است، به گونه ای که در کنار ادعای حمایت از فلسطین، به همراهی با صهیونیست ها می پردازد.
نکته قابل توجه مواضع آل ثانی، امیر قطر در نشست حمایت از قدس بود که نشانگر عدم صداقت دوحه در حمایت از فلسطین است. امیر قطر در این نشست کشورهای عربی و اسلامی را به تحرک سریع برای توقف روند یهودی سازی قدس فراخواند و تأکید کرد، آنچه که تل آویو امروز در قدس انجام می دهد، نقض صریح قوانین بین المللی است! وی در ادامه این موضع گیری خود خاطر نشان کرد: ماهیت عربی بیت المقدس در معرض خطر است و باید گفت که قدس در حال فروپاشی و از بین رفتن است. نکته مهم در مواضع امیر قطر آنکه، وی صرفاً به مسئله نابودی قدس اشاره کرده و هیچ رویکردی در حمایت از فلسطینی ها نداشته است. در همین حال وی با تأکید بر این امر که ماهیت عربی قدس تهدید شده، مسئله قدس و فلسطین را به مسئله ای عربی مبدل ساخته است که دقیقاً همان خواست صهیونیست ها است که تلاش دارند تا ماهیت اسلامی قدس را حذف کنند.
موضع گیری های سوال برانگیز قطر موجب شده تا کارشناسان در تحلیل رفتار دوگانه امیر قطر، این موضع گیری ها را تنها تلاشی برای سرپوش نهادن بر همه روابط آشکارا و غیر آشکار دوحه با تل آویو عنوان کنند. مواضع سوال برانگیز قطر موجب شده تا افکار عمومی این سوال را مطرح سازند که، امیر قطر که امروز به سایه صهیونیست ها و آمریکایی ها در منطقه خاورمیانه تبدیل شده است و در حقیقت، مجری تمام و کمال آنها در اجرای دسیسه های شان علیه ملت های مسلمان به شمار می رود، چگونه می تواند میزبان چنین کنفرانسی باشد و از مسئله قدس دفاع کرده و در عین حال، نسبت به یهودی سازی هشدار دهد؟!
تنها پاسخی که می توان به این سوال داد، این است که این کنفرانس هم مانند دیگر کنفرانس ها، تنها اقدامی صوری و برای فریب افکار عمومی منطقه و حامیان فلسطین به شمار می رود و همچنین هدف از آن، تلاش برای از بین بردن نفرتی است که از اقدامات اخیر قطر در قبال سوریه در بین ملت های منطقه به وجود آمده است. هر چند که برگزاری چنین نشست هایی، امری مهم و مثبت است، اما عملکردهای قطر نشان می دهد که این نشست، دستاوردی برای فلسطین به همراه ندارد و حتی می تواند به توطئه ای برای افزایش سلطه طلبی صهیونیست ها مبدل شود، در حالی که قطر همچنان به مجری خواسته های صهیونیست ها و غرب بودن، ادامه می دهد.