اشکی در این برنامه مدعی شده بود در 17سالگی به بیماری "ژنتیکی" مبتلا شده که علائمش شبیه ایدز بوده و از 140 بیمار مشابه در یک کلینیک آمریکایی، تنها او زنده مانده(؟!!) و بهدلیل تشابه بیماریاش با ایدز، "نذر" کرده تا زنده است «مردم ایران» را از خطرات «ایدز» و بیماریهای مقاربتی آگاه کند!
وی در این برنامه مدعی در پیش بودن سونامی سرطان دهانه رحم شده و از مردم خواستار تزریق واکسن HPV شده بود.
برای بررسی بیشتر صحت و سقم ادعای این خانم درباره سونامی سرطان دهانه رحم و لزوم تزریق واکسن HPV، با دکتر سهیلا آسوده؛ فوقتخصص ژنتیک و عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان گفتوگو کردیم که در ادامه متن این گفتوگو تقدیم مخاطبان ارجمند تسنیم شده است:
تسنیم: اخیراً خانمی بهنام "یاسمن اشکی" با حضور در برنامه ماه عسل مدعی شدند به بیماری ناشناختهای مبتلا است و در نهایت از مردم خواست برای تزریق واکسن HPV اقدام و عجله کنند؛ چنین درخواستی از سوی یک فرد غیرمتخصص چه مبنای علمی دارد؟
این خانم مدعی شد که به بیماری ژنتیکی مشابه ایدز مبتلاست که در جهان ناشناخته است! همچنین مدعی شد که در بیمارستان "استنفورد" بستری و تحت درمان پزشکان بودند و پزشکان بهدلیل عدم شناسایی بیماری وی، یک تیم تحقیقاتی برای وی و 144 نفر دیگر تشکیل دادند که بیماری خانم اشکی را بررسی کنند که در نهایت 144 نفر فوت کردند و فقط خانم اشکی زنده ماند و بهطریقی معجزه برای وی رخ داد!
برای بنده که دارای دکترای ژنتیک هستم و طی 10 سال اخیر در حال مطالعات گسترده در حوزه ژنتیک بودهام، جای سؤال دارد که اسم این بیماری چیست که این فرد در برنامه زنده تلویزیون حتی نامی از آن نمیبرد و چرا تا به امروز ما در منابع مختلف علمی دنیا به چنین موردی برنخوردهایم!
تسنیم: یعنی اصلاً چنین بیماریای که خانم اشکی مدعی ابتلا به آن است، در جهان وجود ندارد؟
چنین بیماری وجود خارجی ندارد و ادعای این خانم از اساس کذب است؛ برای من سؤال بود که بدانم خانم اشکی به چه بیماری مبتلا است؛ به همین دلیل اسناد بیمارستان استنفورد آمریکا و مرکز تحقیقاتی این بیمارستان را از طریق سایت آنها بررسی کردم و تمامی مقالات 15 سال اخیر را جستوجو کردم تا متوجه شوم که تاکنون تحقیقی مبنی بر ادعای خانم اشکی وجود داشته یا خیر.
پس از جستوجو در بخش ژنتیک و در بخش سرطان متوجه شدم، هیچ تحقیقی در استنفورد بهروی بیماری مورد ادعای خانم اشکی وجود خارجی ندارد.
معمولاً هر بیماری که گزارش و تحقیق روی آن انجام میشود، در سایت دانشگاه و حتی بهصورت مقالهای علمی منتشر میشود که بهطور مثال بهروی 145 نفر تحقیق شده اما نتوانستهاند نوع بیماری را کشف کنند و 144 نفر از این افراد فوت کردهاند؛ هیچ مقالهای و گزارشی در دنیا وجود ندارد که عنوان کند 145 نفر به چنین بیماریای مبتلا بودهاند که 144 نفر از آنها فوت کردهاند؛ اصلاً چنین تحقیقی وجود ندارد و اساس این ادعای اشکی، کذب است.
تسنیم: درباره ادعای خانم اشکی مبنی بر در پیش بودن سونامی سرطان دهانه رحم چه توضیحی دارید؟
درباره ادعای خانم اشکی مبنی بر در پیش بودن سونامی سرطان دهانه رحم در ایران، این سؤال مطرح میشود که خانم اشکی بهعنوان یک فرد غیرمتخصص و بیسواد در این حوزه بر اساس چه مدارک و مستنداتی مدعی در پیش بودن چنین سرطانی در ایران شده است؟!
مطلب دیگر اینکه HPV یک "پاپیلو ویروس" است که ممکن است برخی خانمها را درگیر کند اما خانم اشکی گفت که همه باید از واکسن HPV استفاده کنند!
با توجه به اظهارات خانم اشکی در اعلام هماهنگی با وزیر بهداشت و انستیتو پاستور، جای این سؤال وجود دارد که انستیتو پاستور و وزارت بهداشت با کدام مجوز و توجیه منطقی، یک فرد غیرعلمی و غیرپزشک را به یک برنامه زنده پرمخاطب فرستادهاند تا چنین فردی، خبر از در پیش بودن سونامی سرطان دهد و از مردم درخواست کمک نقدی برای ساخت واکسن HPV کند!
اگر قصدِ تولید واکسن دارند، یک فرد علمی و متخصص با مجوز در برنامه تلویزیونی باید بهصورت رسمی آن را اعلام کند مضاف بر اینکه هیچ مستندی مبنی بر در پیش بودن سونامی سرطان دهانه رحم وجود ندارد؛ درست است که سرطان در ایران زیاد شده اما کشور ما نسبت به آمار جهانی حتی جزو 20 کشور نخست دنیا در فراوانی سرطان هم نیست.
واکسن وارداتی HPV اکنون در کشور وجود دارد و سال گذشته با قیمت حدود 260 تا 290 هزار تومان فروخته میشد.
تسنیم: این خانم در برنامه ماه عسل و با علم به این موضوع که این برنامه مخاطبان بسیار گستردهای را دارد، از مردم خواستار تزریق واکسن HPV میشود؛ آیا در دنیا واکسن HPV بهعنوان یک واکسن ضروری و مؤثر شناخته میشود یا تزریق و استفاده از آن بهدلیل عوارض مختلف از سوی بسیاری از کشورها ممنوع شده است؟
در آمریکا، انگلیس و اسرائیل و برخی کشورهای اروپایی استفاده از واکسن HPV بهدلیل عوارض متعدد آن، ممنوع شده است و تزریق آن فقط در موارد خیلی خاص صورت میگیرد؛ متأسفانه پس از این برنامه و بهدلیل اطلاعات دروغی که توسط این خانم در برنامه زنده به مردم داده شد، فروش این واکسن وارداتی چندین برابر شده است.
دوستانم در آزمایشگاههای تخصصی به بنده اطلاع دادند که قبلاً اگر بهطور مثال در یک هفته، هفت نفر اقدام به تزریق این واکسن وارداتی میکردند، اکنون بهقدری مردم ترسیدهاند که در یک روز بین هفت تا 10 نفر به آزمایشگاه مراجعه و تقاضای تزریق این واکسن پرعارضه را کردهاند! حالا طوری شده که حتی اقوام و بستگان نیز هر روز با من تماس میگیرند و برای تزریق این نوع واکسن مشاوره میگیرند.
تسنیم: آیا شما بهعنوان متخصص ژنتیک، تزریق واکسن HPV را توصیه میکنید؟
خیر! اصلاً کسی نباید بدون دلیل چنین واکسنی را تزریق کند.
تسنیم: تزریق این واکسن چه عوارضی دارد؟
این واکسن، سیستم ایمنی بدن انسان را مختل میکند و با خود تب و لرز بههمراه دارد و بسته به هر فرد، عوارض متفاوتی را نشان میدهد.
باید این موضوع را درنظر داشته باشیم که در حال حاضر کشورهای غربی و آمریکایی در زمینه "پزشکی شخصی" پیشرفت کردهاند؛ بهطور مثال اگر در فصل زمستان دو نفر از اعضای یک خانواده دچار سرماخوردگی شوند و به پزشک مراجعه کنند، پزشک به هیچ عنوان برای هر دو فرد، یک داروی مشابه تجویز نمیکند و تجویزها متفاوت است چون میگویند سیستم ایمنی بدن این دو نفر با اینکه هر دو از اعضای یک خانواده هستند، متفاوت است و باید به هر شخص، داروی متفاوتی داد و به این موضوع، پزشکی شخصی میگویند؛ به همین دلیل در حال حاضر بسیاری از داروها و واکسنها مانند HPV در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا ممنوع شده است.
معمولاً سرطان دهانه رحم، برخی خانمها با رنج سنی 40 تا 45 سال به بالا را درگیر میکند و واکسن HPV در برخی موارد خاص برای دختران بین 9 تا 13 سال تجویز میشود نه اینکه بهطور مثال این واکسن را برای خانمی با سن 25 تا 30 سال تجویز کنند چرا که اساساً در این سنین، واکسن کارایی ندارد.
تسنیم: پس در حالت طبیعی، نیازی به تزریق واکسن HPV نیست؟
خیر؛ تزریق این واکسن بههیچعنوان برای افرادی که زندگی معمولی خود را دارند و مشکلی ندارند، توصیه نمیشود چون بدن بهطور مثال طی 20 یا 25 سال با یک سیستم ایمنی خودش زندگی کرده، تقسیم سلولی انجام میدهد، سیستم ایمنی در برابر هر عفونت، سرماخوردگی، مواد خارجی و ... واکنش نشان میدهد، آن وقت اگر مواد غریبه بدون هیچ علت وارد بدن شود، بدن واکنش لازم را نشان میدهد.
تسنیم: جمعبندی شما از حضور چنین افرادی در برنامههای زنده تلویزیونی و طرح مطالب کذب چیست؟
نکته حائز اهمیت این است که چرا برای حضور چنین افرادی در رسانه ملی، فیلترهای سختگیرانه اعمال نمیشود و تحقیق لازم صورت نمیگیرد؛ تنها مطلبی که باعث شد من درباره ادعاهای خانم اشکی تحقیق کنم این بود که مردم ایران، مردم بسیار دلسوز و مهربانی هستند و حس نوعدوستی قویای دارند و دوست دارند سریعاً کاری انجام دهند به همین دلیل در ساعت اولیه برنامه ماه عسل پس از مطالب کذب این خانم، 600 میلیون تومان پول جمعآوری شد! مردم نباید هر ادعایی را از هر فردی باور کنند.