دونالد توسک، رئیس شورای اروپا روز چهارشنبه در سخنانی که در حاشیه نشست سران اتحادیه اروپا و غرب بالکان در صوفیه، پایتخت بلغارستان ایراد کرد، با اشاره به تصمیمهای اخیر دولت آمریکا از جمله خروج از برجام و تهدید به وضع تعرفههای تجاری گفته بود که «پیشبینیناپذیر بودن» دونالد ترامپ خوب است، اما این روش تنها ضد مخالفان و دشمنان کاربرد دارد و نباید برای دوستان این کشور بهکار گرفته شود.
وی در واکنشی شدید به سیاستهای رئیس جمهوری آمریکا گفته بود: «در زمینه ایران و رویکردی که این کشور به اروپا و دنیای غرب دارد نه توقع زیادی داریم و نه دچار توهم شدهایم. اما هنگامی که پای واشنگتن در میان باشد خیلی بیش از این چیزها از دوستانمان در آمریکا انتظار داریم».
دونالد توسک همچنین بهطعنه افزوده بود که اروپا با «چنین دوستانی» نیاز به «دشمن» ندارد.
رئیس شورای اروپا روز پنجشنبه نیز در صوفیه با اعلام این که اتحادیه اروپا فرایند مقابله با تحریمهای آمریکا علیه ایران را از جمعه آغاز میکند، گفت: «ما بهاتفاق دیگر اعضای اتحادیه اروپا به توافق رسیدیم مادام که ایران بهطور کامل به توافق هستهای پایبند بماند، در آن باقی بمانیم».
آلمان سودجوی بزرگی است و با ناتو همکاری نمیکند
ترامپ همچنین در یک نشست خبری در حاشیه جلسه کابینه با حضور ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو ضمن انتقاد از «مشارکت مالی نابرابر» اعضای پیمان آتلانتیک شمالی برای هزینههای نظامی گفت: «آلمان بهقدری که باید مشارکت نکرده است و سودجوی بسیار بزرگی است».
ینس استولتنبرگ در واکنش به این سخنان گفت درخواست افزایش هرچه بیشتر مشارکت مالی اعضا در ناتو بر این کشورها «اثر منفی» میگذارد زیرا هماکنون هزینههای دفاعی آنها در حال افزایش است.
چین و اتحادیه اروپا و سایر کشورها خیلی لوس شدهاند
دونالد ترامپ در این نشست مطبوعاتی همچنین با ابراز تردید در مورد موفقیت مذاکرات تجاری با چین و تکرار انتقاد از اروپا گفت: «دلیل تردید من این است که چین خیلی لوس شده است. اتحادیه اروپا هم خیلی لوس شده است. سایر کشورها هم خیلی لوس شدهاند زیرا آمریکا صد در صد چیزی را که میخواهند به آنها میدهد. اما نباید اجازه دهیم که چنین چیزی دوباره اتفاق بیفتد».
وی در مورد چین افزود: «چین ما را فریب داده است. چنان ثروتی از دست ما رفته که تا پیش از آن هیچ کشوری چنین اتفاقی برایش نیفتاده است».
ترامپ این سخنان را در حالی ایراد کرد که یک هیئت چینی هماکنون برای مذاکرات تجاری با آمریکا در واشنگتن بهسر میبرد.
واکنش آلمان
دولت آلمان ساعاتی پس از انتشار سخنان تهدیدآمیز ترامپ علیه این کشور واکنش نشان داد.
پیتر آلتمایر، وزیر اقتصاد آلمان روز جمعه 28 اردیبهشت گفت: «اگر آمریکاییها بگویند "اول آمریکا" و تنها بهفکر منافع اقتصادی خودشان باشند، باید منتظر واکنش متقابل اروپاییها باشند».
بسیاری از مخالفان آقای ترامپ از تلاش او برای برتریجویی با شعار انتخاباتی «اول آمریکا» انتقاد میکنند. روابط سیاسی دولت ترامپ با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان مدتهاست که به سردی گراییده است.