به گزارش پایگاه 598 به نقل از خبرگزاری دانشجو، یک زوج جوان که در روزهای اخیر برای اجاره مسکن به بنگاههای معاملات مراجعه کردهاند میگویند: اجارهها خیلی بالارفته و از توان مالی امثال ما که تازه زندگی مشترکمان را شروع کردهایم خارج است.
وحید که به همراه همسرش به مشاوران املاک رفته است به خبرنگار ما میگوید: بسیاری از صاحب خانهها به بهانه افزایش تورم و بالا رفتن نرخ دلار کرایهها را به شکل سرسام آوری بالا بردهاند مثلا اگر سال گذشته در همین ایام در قبال یک خانه چند سال ساخت در نقاط متوسط شهر کمتر از یک میلیون تومان بابت هرمترمربع کرایه میدادیم الان این مبلغ به یک میلیون و ۳۰۰ هزارتومان و حتی بیشتر افزایش یافته است.
وی با انتقاد از مسئولان ذیربط میافزاید مسئولین از یک طرف جوانان را به ازدواج ترغیب و تشویق میکنند و از طرف دیگر زیرساختهای بحث ازدواج از جمله مسکن را فراهم نمیکنند.
یک خانم خانه دار هم که سرپرست خانواده نیز هست با اظهار نگرانی نسبت به افزایش بیرویه اجاره بها میگوید من به همراه دخترم در یک خانه تک خوابه مستاجر هستیم و تیرماه هم سالمان به پایان میرسد از الان نگران هستم که صاحب خانه چقدر میخواهد روی کرایه خانهاش بکشد.
وی با استمداد از رسانهها تاکید میکند تورا به خدا بنویسید صاحب خانهها قدری هم به فکر ما مستاجران باشند، زیرا واقعا بیش از ۷۰ درصد درآمد ماهیانه ما صرف پرداخت کرایه خانه میشود و هرسال هم بانزدیک شدن به فصل نقل و انتقالات باید تنمان بلرزد که صاحبخانه چقدر میخواهد روی کرایه بگذارد.
محمدزاده سرپرست یک خانواده چهارنفره هم که فروردین ماه امسال قرارداد اجارهاش را تمدید کرده است میگوید در یک آپارتمان ۵۰ متری واقع در جنوب تهران مستاجرهستم و صاحبخانه میزان رهن خانه را از ۱۰ میلیون به ۱۵ میلیون تومان افزایش داده و ۱۰۰ هزار تومان هم بر روی کرایه ماهانه کشیده است که به عبارتی حدود ۳۰ درصد میزان اجاره را افزایش داده است.
این میزان افزایش کرایه در حالی است که بانک مرکزی در گزارش اخیر خود که باعنوان «گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران در فروردین ماه سال ۱۳۹۷» منتشر کرد مدعی شد که شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱۰/۴ و ۹/۳ درصد رشد نشان میدهد.
این در حالی است که طبق همین گزارش در فروردین ماه سال ۱۳۹۷، متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۵۵/۳ میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲۹/۵ درصد افزایش نشان میدهد.
مسئول یک بنگاه مسکن هم با بیان اینکه قیمتها غیرعادی بالا رفته است میگوید: «نمیدانم چرا امسال رهن و اجارهها اینطور بالا رفته است؟ تابستانها به خاطر اینکه فصل تعطیلی مدارس است و خیلی از خانوادهها جابهجا میشوند، قیمت اجارهبها کمی تکان میخورد، ولی امسال با اینکه هنوز تابستان نیامده مثل اینکه خیلی تکان خورده و قیمتها به نظر ما بنگاهیها خارج از عرف بالا رفته. مثلاً همین الان آپارتمان تک خواب طبقه چهارم یک ساختمان ۱۲ سال ساخت را گذاشتهاند ۴۰ میلیون پیش و یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان اجاره. یعنی به عبارتی ۸۰ میلیون رهن کامل. قیمت اجاره منصفانه این آپارتمان باید ۴۰ میلیون پیش و ماهی ۷۰۰ هزار تومان باشد. وقتی به صاحبخانهها میگوییم منصفانه نیست، ناراحت میشوند و بنگاه دیگری میروند.»
از سوی دیگر یکی از کارشناسان اقتصادی دلیل افزایش بیرویه کرایه خانه را افزایش تقاضا در مقابل کمبود عرضه میداند و میگوید: رکود شدید در بخش ساخت و عرضه مسکن در دولتهای یازدهم و دوازدهم، به تدریج در حال نشان دادن آثار خود در بازار مسکن است. این در حالی است که دردولتهای نهم و دهم عرضه بیش از دو میلیون مسکن مهر، بخش زیادی از تقاضای مصرفی در بازار مسکن مهار کرده بود.
وی میافزاید:توقف مسکن مهر و عدم جایگزینی طرحها یا مشوقهای جذاب برای سازندگان مسکن، موجب سقوط شدید تولید مسکن شده است. اگر دولت در سال ۹۷ هم نسبت به بازار مسکن، بیتفاوت بماند، خانهدار شدن مستأجران و زوجهای جوان، رؤیای دستنیافتنیتر خواهد شد.
گفتنی است طی ۵ سال گذشته عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی دولت روحانی به جای تکمیل مسکن مهر (که یکی از شعارهای حسن روحانی در انتخابات ۹۲ بود) به بهانههای مختلف به این طرح ملی حمله کرده و از اتمام آن سر باز زده است وی همچنین وعده اجرای طرح مسکن اجتماعی راهم داده بود که در این سالها این وعده هم فقط در حد حرف باقی ماند.