گعدههای فرهنگی رهبر انقلاب
شمقدری در گفتوگو با «صبحنو» با بیان اینکه تاکنون چند جلسه از این سلسله جلسات با اهالی فرهنگ و هنر برگزار شده است، در پاسخ به این سوال که سطح شناخت رهبری از مستندسازان حاضر در جمع در چه حدی بود میگوید: «بعضی از دوستان را به اسم میشناختند.
الباقی را هم گفتند که کارهایشان را
جسته و گریخته و پراکنده دیدهاند و در جریان کلیت هستند.» به روایت این
مستندساز جوان، دیدار بعد از نماز مغرب و عشای روز پنجشنبه هفته گذشته آغاز
شده و بچهها هم از گوشه و کنار مجلس نفر به نفر، شروع کردند و عقاید و
دیدگاههای خود را بیان کردند.
عضو موسس مرکز مستندسازی آرمانمدیا درباره جزئیات رد و بدل شده در این جلسه هم به «صبحنو» میگوید: «ایشان عنوان کردند اینکه فیلم مستند به این نقطه رسیده، یکی از اقبالهای جمهوری اسلامی است.
همچنین به ما تذکر دادند که سعی کنید جوری نشود که هنرتان، گرایش هنری محض پیدا کند یا درگیر هوا و هوس و شهوت شود.
تاکید داشتند که صفای هنر انقلابی را در کارها و آثارمان حفظ کنیم و نگذاریم این صفای هنر انقلابی گرفته شود. از نگاه ایشان، هنر انقلابی با دروغ و فساد همراه نیست. تاکید داشتند که سعی کنیم با صداقت انقلابی کار را ادامه دهیم. نکته جالب هم اینکه عنوان کردند احساس غبن میکنم که نمیتوانم همه کارها را ببینم.»
یک جلسه انتقادی
طبق گفته شمقدری، فضای صحبت بعضی از حاضران در جلسه، حول انتقاد از صداوسیما و پخش نکردن آثار مستندسازان جوان توسط این سازمان از یک طرف و همچنین گلایه از تنگنظریهای بعضی مقامات در مرحله تولید از سوی دیگر چرخیده است. کارگردان مستند «میراث آلبرتا» در توضیح این بخش از دیدار به «صبحنو» میگوید: «بچهها تاکید داشتند که همچنان پای کار هستند اما در عین حال انتقاداتی هم داشتند.
مثلاً من خودم یکی از کسانی بودم که به رویه صدا و سیما در بیمهری به پخش آثار مستند انتقاد کردم.»
این مستند ساز در ادامه درباره تاثیر چنین برنامهها و دیدارهایی میگوید: «حداقل راجع به خودم باید بگویم بعد از جلسه برای خودم قضیه متفاوت شد. تا قبل از این دیدار به خاطر نوع مواجهاتیکه در سازمان هایمختلف با امثال ما در این مدت شده بود احساس تنهایی میکردم. احساسم این بود که بخش زیادی از مسوولان نسبت به این فضا نه تنها بیتفاوت هستند بلکه بعضاً حتی نگاه معارض هم دارند. بعد از این دیدار اما احساس کردم که کسی هست که از ما حمایت کند و ما و آثارمان را بشناسند و رصد کند. این برای من خیلی امیدوارکننده است. به قدری که باعث شد از این فضای یاس و ناامیدی که در این مدت گرفتارش شده بودم بیرون کشیده شوم.»
مخاطب را امیدوار کنید
مستندسازی با محوریت سوژهها و آسیبهای اجتماعی از دیگر مسائلی بوده که در این دیدار راجع به آن صحبت شده است.
شمقدری درباره این موضوع به «صبحنو» میگوید: «رهبری عنوان کردند که در حوزه کارهای انتقادی و مسائل مربوط به آسیبهای اجتماعی مثل رشوه، اعتیاد و امثالهم، نه تنها مخالف نیستند بلکه آن را مفید هم میدانند منتها با این فرض که ساخت این آثار بهگونهای نباشد که مخاطب، امیدش را از دست بدهد.
ایشان تاکید داشتند که در اینگونه آثار باید با توجه به ظرفیتهای کشور، کار بهگونهای باشد که به صلاح کشور بوده و در جهت امیدآفرینی و حل آنها باشد و مسوولان را به فکر فرو ببرد.»
بنا به گفته شمقدری، تاکید رهبری بر مراقبت از جهت و خط و ربطهای کلی و گم نکردن این مسیر از دیگر مباحث مهم این دیدار بوده است: «یک جمله بسیارمهم هم داشتند. در پاسخ به اظهار محبت دوستان که گفته بودند امید ما به شماست عنوان کردند که امید من هم به شماهاست و شمایید که آینده کشور هستید و قرار است آینده درخشان آن را ببینید. اینها برای ما خیلی امیدوارکننده بود.»