کد خبر: ۴۱۹۹۸۸
زمان انتشار: ۱۲:۲۰     ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۶
معضل گرد و غبار در استان مرزی ایلام هر سال بیشتر از سال قبل می‌شود، در این بین وجود ۱۴۰ هزار هکتار کانون بحرانی تولید گرد و غبار در داخل خود استان به این معضل اضافه‌شده است.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از مهر، استان ایلام با ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق نه‌تنها از ظرفیت مرزی بودن سودی نبرده است بلکه معضل گرد و غبار باعث بحران های متعددی در استان شده است، طبق گفته کارشناسان بیشترین آسیب از گرد و غبار کشورهای عربی متوجه استان ایلام بوده است.

طی یک دهه اخیر معضل گرد و غبار نه‌تنها در استان کم نشده بلکه هر سال بر آن افزوده می‌شود به خصوص اینکه مناطق جنوبی استان در حال تبدیل به بیابان هستند و هم‌اکنون در داخل خود استان نیز کانون های بحران گرد و غبار وجود دارد و سال به سال این میزان افزایش می‌یابد.

هم‌اکنون بیش از ۴۲۰ هزار هکتار از مساحت استان به بیابان تبدیل‌شده، وجود بیابان در استان کوهستانی ایلام که به دلیل زیبایی‌های فراوان طبیعی به عروس زاگرس شهرت دارد، جای بسی تأمل و تأسف است.

گرد و غبار طی یک دهه اخیر تمام بخش‌های مختلف اقتصادی، محیط‌زیست، منابع طبیعی و... استان ایلام را تحت تأثیر قرار داده و به خصوص اینکه عامل اصلی خشکیدگی درختان بلوط استان شناخته‌شده و باعث مهاجرت مردم به شهرها شده است.

طبق گفته کارشناسان منابع طبیعی، یک هکتار جنگل می‌تواند ۶۸ تن گرد و غبار را جذب کند و اگر همین روند در سال‌های آینده هم ادامه داشته باشد بخش مهمی از جنگل‌های استان ایلام از بین می‌روند
طبق گفته کارشناسان منابع طبیعی، یک هکتار جنگل می‌تواند ۶۸ تن گرد و غبار را جذب کند و اگر همین روند در سال‌های آینده هم ادامه داشته باشد بخش مهمی از جنگل‌های استان ایلام از بین می‌روند.

این معضل در حالی تأثیر مستقیم درروند زندگی مردم و طبیعت استان داشته که دولت‌های گذشته وعده‌های فراوانی برای حل این معضل در استان مطرح کردند ولی وجود گرد و غبار حتی در فصل بهار و افزایش کانون‌های بحرانی تولید گرد و غبار در داخل استان نشان از عملی نشدن وعده‌های مسئولان دارد.

طبق گفته مسئولان محیط‌زیست استان ایلام در سال ۹۵، به‌طور متوسط هر چهار و نیم روز یک روز آلوده به گرد و غبار بوده است که شهرستان‌های مهران و دهلران بیش‌ترین سهم را در این داشته‌اند.

مسئولان جهاد کشاورزی استان ایلام هم اعلام کردند، برآورد اولیه خسارت ریز گردها به زیر بخش‌های کشاورزی استان در سال ۹۴ یک هزار میلیارد ریال بوده است.

در سال جاری و به خصوص یک هفته اخیر باز هم گرد و غبار وارد استان ایلام شده وزندگی مردم را تحت تأثیر قرار داده، در این بین مردم از فعالیت‌های روزانه خود محروم شده‌اند و کسب‌وکار کم رونق مردم دچار بی‌رونقی کامل شده است.

مشکلات اقتصادی مردم در گرد و غبار و گرمای هوا

گرد و غبار همراه با گرمای هوا به خصوص در شهرستان دهلران باعث مشکلات اقتصادی بی‌شماری برای مردم شده به خصوص اینکه به دلیل استفاده کولرهای گازی قبض‌های برق دوچندان شده است.

علی مرادی از شهروندان شهرستان دهلران در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: امسال هم و در همین روزهای بهاری شاهد گرد و غبار در شهرستان دهلران هستیم، شهرستانی که در تابستان دمای آن به ۵۰ درجه هم می‌رسد و ما مجبور به استفاده از حداقل دو کولرگازی هستیم.

وی بیان داشت: استفاده از کولرهای گازی  باعث شده شاهد قبض‌های برق بالای ۱۰۰ هزار تومان باشیم و این برای زندگی مردم رضایت‌بخش نیست.

مرادی با اشاره به اینکه اکثر مردم شهرستان دهلران کشاورز هستند، گفت: مردم دهلران در فصل تابستان با گرد و غبار و گرمای هوا در بدترین شرایط زندگی می‌کنند.

مصوبات دولت برای گرد و غبار ایلام بی‌نتیجه بوده است

معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط‌زیست طی چهار سال اخیر چند بار به استان ایلام سفرکرده و هر بار از حل این معضل وعده داد ولی حالا بعد از چهار سال این مشکل با شدت بیشتری ادامه دارد.

ابتکار سال ۹۵ در سفر به خود به استان ایلام و در نشست مشترک کمیته راهبردی ستاد مقابله با گرد و غبار  اعلام کرد: دولت مصوبه‌ای را در خصوص ارائه و انجام راهکارهای مؤثر در ارتباط با نحوه پیشگیری برای کاهش آسیب‌رسانی به مردم و شناسایی کانون‌های ایجاد ریز گرد و انجام عملیات آبخیزداری مصوب کرده است.

با نگاهی به وضعیت محیط‌زیست استان ایلام به خصوص در جنوب استان متأسفانه هیچ‌گونه اقدام عملی برای جلوگیری از افزایش کانون‌های گرد و غبار داخلی و خارج از مرزها نشده است.

البته سال گذشته استارت طرح بزرگ جنگل‌کاری مشترک بین کشور ایران و عراق از پایانه مرزی مهران تا شهر کوت مرکز استان واسط عراق به طول ۸۲ کیلومتر آغازشده که نیازمند عزم دو کشور است.

لزوم توجه دولت به گرد و غبار ایلام

سلام امینی نماینده مردم ایلام در مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: گرد و غبار طی چند سال گذشته زندگی مردم استان را مختل کرده و باعث خسارت به بخش‌های مختلف استان شده است.

وی بیان داشت: علاوه بر این مردم برای استفاده از وسایل سرمایشی در فصل تابستان هزینه‌های زیادی را بایت قبض برق می‌پردازند.

امینی با اشاره به اینکه مردم استان ایلام در مواقع گرد و غبار نیازمند ارائه خدمات مطلوب از سوی دولت هستند
امینی با اشاره به اینکه مردم استان ایلام در مواقع گرد و غبار نیازمند ارائه خدمات مطلوب از سوی دولت هستند گفت: متأسفانه هنگام گرد و غبار امکاناتی در اختیار مردم استان قرار نمی‌گیرد.

رضا احمدی مدیرکل منابع طبیعی استان ایلام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: گرد و غبار به عنوان یک معضل بزرگ برای منابع طبیعی استان شناخته می‌شود و باید به این موضوع جدی‌تر نگاه و توجه شود.

وی افزود:  استان ایلام در مجاورت گرد و غبار قرارداد و تأثیرات مستقیم بر روی منابع طبیعی و درختان بلوط استان دارد و بر اساس ارزیابی‌های صورت گرفته ۱۱ درصد درختان بلوط استان ایلام تاکنون به‌طور جدی آسیب‌دیده‌اند.

احمدی بیان داشت: اقدامات خوبی در بحث جنگل‌کاری در شهرستان‌های جنوبی استان به خصوص شهرستان مهران و نوار مرزی در حال انجام است که به کاهش این معضل در استان کمک می‌کند.

وی تصریح کرد: 140 هزار هکتار کانون برانی تولید گرد و غبار در استان ایلام وجود دارد که نیازمند توجه برای پیشگیری است.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها