تصاویر و اطلاعات منتشره از این پهپادها نشان میدهد که 3 فروند از آنها برای انجام ماموریتهای شناسایی ساخته شدهاند و یک فروند هم، قابلیت انجام ماموریتهای شناسایی - رزمی را دارا است.
این پهپادها، طبق اعلام مقامات یمن، پهپاد شناسایی «هدهد1»، پهپاد شناسایی «رقیب»، پهپاد شناسایی «راصد» و پهپاد تهاجمی «قاصف 1» نامگذار شدهاند.
در این گزارش به بررسی توان اولین پهپاد رزمی - شناسایی یمنیها که با نام قاصف 1 (QASEF - 1) معرفی شده است، خواهیم پرداخت.
** انتحار با قاصف
ارتش و کمیتههای مردمی یمن اگر چه اولین قدم برای ساخت پهپادها را برداشتهاند اما از همان ابتدای راه، گام خود را بلند برداشته و دست به کاری زدهاند که در تحولات میدانی و مدیریت صحنه نبرد با نظامیان ائتلاف سعودی، بسیار موثر واقع خواهد شد.
"قاصف 1"، یک پرنده بیسرنشین با 2 و نیم متر طول و بالهای 3 متری است که مهمترین وظیفهاش، انجام ماموریت شناسایی و در صورت لزوم، انجام عملیات انتحاری است.
یمنیها اعلام کردهاند که قاصف 1، قادر است 2 ساعت به طور مداوم پرواز کرده و حداکثر 150 کیلومتر را طی کند. مهمترین موضوع درباره این پهپاد، آن است که قاصف، سر جنگی داشته و میتواند با مهمات محمول 30 کیلویی خود در سر جنگی، عملیات انتحاری هم انجام دهد.
پرواز پهپاد قاصف 1
وجود سر جنگی در یک پهپاد، به معنای آن است که کاربر هدایت کننده پرنده، قادر است به طور دقیق اهداف مدنظرش را از طریق دوربینهای پهپاد با انجام یک عملیات انتحاری، منهدم کرده و خسارت قابل ملاحظهای به موضع دشمن وارد کند.
البته یمنیها پیش از این نیز از این تکنولوژی در موارد دیگر بهره جسته بودند، آنجایی که دست به کاری بزرگ زده و یک فروند "ناوشکن کلاس المدینه" متعلق به نیروی دریایی ارتش عربستان سعودی را با یک فروند قایق انتحاری هدف قرار دادند. این ناوشکن از بخش پاشنه هدف قایق انتحاری قرار گرفت و آسیب زیادی در این بخش و به خصوص به بالگرد مستقر روی پد این ناوشکن، وارد شد.
ناوشکن المدینه، لحظاتی پس از برخورد قایق انتحاری
اما حالا یمنیها دست به کار بزرگ دیگری زده و یک فروند پهپاد انتحاری رونمایی کردهاند، پهپادی که حتما در آینده، معادلات نبرد در یمن را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
** پهپاد انتحاری و موشک بالستیک؛ زوج جدید حملات غافلگیرکننده
ارتش و کمیتههای مردمی یمن، تاکنون برای هدف قراردادن مواضع سعودیها در عمق خاک عربستان و یا محلهای تجمع نظامیان خارجی در نقاط مختلف یمن را با موشک بالستیک هدف قرار میدادند و در اکثر موارد، با توجه به شلیکهای انجام شده، یمنیها در انجام این کار موفق بوده و تاکنون تلفات بالایی متوجه نظامیان اماراتی و سعودی شده است.
غالب حملات موشکی انجام شده، توسط موشکهایی از جمله بُرکان، اسکاد، توچکا و قاهر انجام شده است که برخی از این موشکها، حاصل اولین تلاش یمنیها در تولید موشکهای بالستیک است.
اما هزینه شلیک هر موشک، طبیعتا برای هر کشوری بالاست و کشورها معمولا در حوزه نظامی درصدد کاهش هزینه و در عین حال، انجام ماموریتها با بهترین و دقیقترین صورت ممکن هستند؛ حالا بر همین اساس، یمنیها دست به کار بزرگی زده و اولین نمونه از پهپادهای انتحاری خود را رونمایی کردهاند، پهپادهایی که قیمتشان شاید یک صدم تولید و شلیک یک موشک بالستیک باشد.پهپاد قاصف 1
یمنیها اعلام کردهاند که قاصف 1، مجهز به انواع و اقسام سر جنگی بر اساس مأموریتها است، احتمالا معنایش این است که محمولههای انفجاری قابل حمل توسط پهپاد، متغییر بوده و جنس محموله هم متغییر خواهد بود. بر همین اساس، با توجه به بُرد بسیار مناسبی که پهپاد قاصف 1 دارد، این پهپاد میتواند در آینده بسیار مورد توجه قرار گرفته و حتما در عملیاتهای متعددی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
** 100 شهر و 10 مرکز حیاتی عربستان در برد پهپاد انتحاری یمنیها
واقعیات جنگ در یمن نشان میدهد که عربستان سعودی با توجه به مرز طولانی با یمن و عدم توانایی لازم در کنترل مرزهایش از یک سو و توان بالای رزمندگان یمنی از سوی دیگر، از مناطق مرزی بسیار آسیبپذیر است چه اینکه تاکنون بسیاری از شهرهای مرزی عربستان که این روزها خالی از سکنه هم شدهاند، به تلافی حملات ناجوانمردانه جنگندهها و نظامیان ائتلاف سعودی، به تسخیر انقلابیون یمنی درآمدهاند.
از جمله این شهرها میتوان به شهر الربوعه اشاره که تاکنون 3 بار به طور کامل توسط انقلابیون یمنی و در پاسخ به جنایات و اشغالگریهای ارتش سعودی در این کشور، به تصرف درآمده است، البته این اقدامات تلافی جویانه، محدود به این شهر نشده بلکه یمنیها تاکنون بارها به عمق خاک سعودیها هم نفوذ کردهاند تا جایی که به دروازههای شهرهای جازان، نجران و . . . هم رسیده اند.
از سوی دیگر، ارتش سعودی نشان داده که در حوزه پدافند هوایی ضعف جدی دارد و علیرغم در اختیار داشتن سامانههای پیشرفتهای همچون پاترویت، اما باز هم در به کارگیری از چنین سامانههای دفاعی، ناکام بوده است.
این چند عامل، وضعیت فوق العاده خوبی را برای یمنیها ایجاد کرده و آنها تاکنون توانستهاند با شلیک موشکهای بالستیک متعددی، پایگاهها و مراکز حساس و حیاتی سعودی را با دقت قابل قبولی هدف قرار دهند اما این پایان کار نبوده و حالا یمنیها سلاح جدیدی در اختیار دارند که دقتش قطعا از موشکهای بالستیک بالاتر خواهد بود، سلاحی که در قالب یک پهپاد، انتحاری عمل میکند.
بخش غربی شهرکت صنعتی جازان - بخش اعظمی از تولیدات صنعتی جنوب شرق عربستان در این شهرک تولید میشود
این پهپاد 150 کیلومتر برد داشته و اگر این پرنده از نقطه صفر مرزی یمن با عربستان سعودی به پرواز درآید، به معنای آن خواهد بود که نزدیک به 100 شهر و روستای عربستان در بُرد این پهپاد است و اگر یمنیها با توجه به تسلط بالایی که به عمق خاک سعودی دارند، بتوانند این پهپاد را از عمق مثلا 50 کیلومتری داخل خاک سعودی به پرواز درآورند، صدها شهر و مرکز حیاتی دیگر نیز در برد این پهپاد قرار خواهد گرفت.
جالب است بدانید که در صورت اعزام پهپاد انتحاری قاصف 1 از نقطه صفر مرزی یمن با عربستان، تمام نقاط دو شهر حساس نجران، جازان و حتی شهر بسیار مهم "خمیس مشیط" هم کاملا در بُرد این پهپاد انتحاری است و این یعنی زنگ خطر جدی برای عربستان سعودی.
** مهمترین و حساسترین مراکز عربستان که در برُد پهپاد انتحاری قاصف 1 هستند
1- شهرک صنعتی بزرگ جازان
2- فرودگاه جازان
3- بندر جازان
4- نیروگاه و تاسیسات عظیم آب شرینکن الشقیق
5- فرودگاه ابها
6- فرودگاه و پایگاه حساس و حیاتی نیروی هوایی ارتش عربستان در خمیس مشیط (پایگاه ملک خالد)
7- فرودگاه نجران
8- انبارهای شرکت نفتی آرامکو در جازان و نجران
از میان تمام اهدافی که در برد پهپاد انتحاری قاصف 1 یمنیهاست، 8 مرکز حیاتی و مهم وجود دارد که اگر این اهداف توسط پهپادهای انتحاری هدف قرار گیرند، در واقع میتوان گفت که مناطق شرقی و به خصوص جنوب شرقی عربستان فلج خواهد شد.
مجتمع آبشرین کن الشقیق
یکی از این مراکز حیاتی، تاسیسات آبشیرینکن الشقیق و نیروگاهی تحت همین نام است. این تاسیسات، آب مورد نیاز بخشی اعظمی از مناطق جنوب شرقی این کشور را تامین میکند و در صورت وقوع هرگونه انفجار در این تاسیسات و از بین رفتن سیلوهای نگهداری و تاسیسات انتقال آب آن، بخش زیادی از مناطق شهری عربستان در جنوب شرق این کشور، دچار بحران جدی خواهند شد.
پایگاه هوایی ملک خالد در خمیس مشیط - به وسعت پایگاه دقت کنید
در بعد نظامی هم، پایگاه هوایی خمیس مشیط که این روزها دیگر هدفی آسان برای موشکهای بالستیک یمنیها تبدیل شده است، با این پهپاد انتحاری از این پس، بیش از پیش در معرض حملات دقیق یمنیها قرار دارد. علاوه بر پایگاه هوایی ملک خالد در خمیس مشیط، 3 فرودگاه اصلی عربستان سعودی در جنوب شرق این کشور یعنی فرودگاههای نجران، جازان، ابها نیز اهداف قابل وصولی برای پهپادهای انتحاری یمن هستند.
حملات دقیق یمنیها با استفاده از این پهپاد، فقط در خشکی نخواهد بود و قطعا ناوهای نظامیان متجاوز سعودی نیز از این پس، علاوه بر اینکه توسط قایقهای انتحاری تهدید خواهند شد، توسط پهپادهای انتحاری هم مورد حمله واقع خواهند شد.