به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، مردم در برخی ایالتها به خیابان آمدند و با در دست گرفتن دستنوشتههایی که روی آن نوشته بود «رئیسجمهور من نیست» به راه یافتن میلیارد نیویورکی به کاخ سفید اعتراض کردند.
برخی شهروندان اما روش منفعلانهتر و البته ثمربخشتری برای اعتراض پیدا کردند و برای پناهنده شدن به همسایه سرد شمالی یعنی کانادا، به وبسایت اداره مهاجرت هجوم بردند؛ استقبال به قدری پرشور بود که وبسایت از کار افتاد.
در این میان، برخی معترضین راه مشابه اما هجومیتری را برگزیدهاند و تصمیم گرفتهاند که در مقیاسی بزرگتر و در دستههایی به بزرگی یک ایالت، از آمریکا خارج شوند.
داستان جداییطلبی البته چیز جدیدی در تاریخ آمریکا نیست؛ اولین اقدام جدی برای جدایی، در سال 1860 به وقوع پیوست که طی آن، 11 ایالت جنوبی به هم پیوستند و ایالات کنفدراتیو آمریکا را بنیان نهادند؛ این بنیان البته با شکست جنوبیها در جنگ داخلی، از هم پاشید.
در سالهای اخیر هم داستان ادامه داشته؛ مثلاً با روی کار آمدن یک سیاهپوست دموکرات به عنوان رئیسجمهور، اهالی تگزاس که به صورت سنتی به داشتن تمایلات نژادپرستانه و ملیگرایی افراطی مشهورند، خواستار جدایی شدند.
این ایالت نفتخیز و صنعتی البته در دوران ریاستجمهوری اوباما از آمریکا جدا نشد ولی با ظاهر شدن نام «دونالد ترامپ» سفیدپوست که خیلی از فاکتورهای یک آمریکایی را برای تگزاسیها داشت، اهالی ایالت توانستند صدای خود را به جایی برسانند و نتیجه آن شد که ترامپ همه 38 رأی الکترال این ایالت را به خود اختصاص داد.
در این میان، ورود ترامپ به کاخ سفید هم طبعاً مخالفان خاص خود را دارد.
بنا به نوشته «آیبیتایمز»، برخی از اهالی ایالتهای کالیفرنیا و اورگون به قدری از انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا ناراحت شدهاند که تصمیم گرفتهاند با جدایی از ایالات متحده، جمهوریهای جدیدی در دل آمریکا ایجاد کنند.
اکثر اهالی مناطق روستایی آمریکا به ترامپ رأی دادند ولی در مقابل، اهالی مناطق غربی آمریکا که به داشتن تفکرات لیبرالیستی مشهورند، به شدت مخالف ترامپ هستند.
در کالیفرنیا اما احساسات ضدترامپ از هر جای دیگری پررنگتر است به گونهای که بیش از 61 درصد رأیدهندگان این ایالت، به رقیب ترامپ یعنی هیلاری کلینتون رأی دادند؛ این بالاترین رأی به نامزد دموکراتها از انتخابات سال 1936 تاکنون بود.
«گیوین نیوسوم» معاون فرماندار کالیفرنیا میگوید خیلی از رأیدهندگان «روشنفکر» در غرب آمریکا از دولت ترامپ حمایت نخواهند کرد. نیوسوم در توصیف جایگاه ایالت خود در این میان گفته «ما یک دولت-ملت هستیم؛ از بسیاری جهات ما خود آمریکا هستیم ولی پیشروتر (از دیگر ایالات).»
در ایالات اورگون اما گامها جدیتر برداشته شده؛ «جنیفر رولینز» و «کریستین ترجبال»، یک وکیل و یک نویسنده از این ایالت هفته گذشته درخواست قانونی برای نظرسنجی در خصوص جدایی اورگون از دیگر ایالات آمریکا ارائه کردهاند؛ اگر این درخواست قبول و نظرسنجی مربوط به آن در سال 2018 برگزار شود، رأیدهندگان گزینههایی از جمله تبدیل به یک ایالت مستقل، الحاق به کانادا و یا تشکیل یک جمهوری جدید با پیوستن به ایالت کالیفرنیا را در پیش روی خود خواهند داشت.
کریستین ترجبال در توجیه علت کار خود گفته: «ارزشهای اورگون دیگر ارزشهای حاکم در دیگر نقاط ایالات متحده نیست.»
کالیفرنیاییها هنوز مانند جداییطلبان اورگونی، تقاضای قانونی ثبت نکردهاند ولی با ایجاد هشتگهایی مانند Calexit# و Caleavefornia#، مقدمات برگزاری نظرسنجی جدایی را در فضای مجازی مهیا کردهاند.
یکی از گروههایی که در فضای مجازی از جدایی کالیفرنیا از دیگر ایالات حمایت میکند، در مرامنامه خود نوشته «به نظر ما، ایالاتمتحده نماد خیلی چیزهاست که با ارزشهای کالیفرنیایی در تعارضاند. ادامه اداره کالیفرنیا به عنوان یک ایالت، به معنی ادامه پرداخت یارانه به دیگر ایالتهاست، این کار یعنی ضرر زدن به خودمان و فرزندانمان.»
گروه دیگری به نام YesCalifornia در صفحه اینترنتی خود نوشته «کالیفرنیا به عنوان ششمین اقتصاد بزرگ جهان، با اقتصادی قویتر از فرانسه و جمعیتی بیشتر از لهستان، فقط با 49 ایالت دیگر به رقابت نمیپردازد بلکه شانه به شانه دیگر کشورها وارد عرصه رقابت میشود.»
این گروه برای گرفتن مجوز برگزاری انتخابات جدایی از دیگر ایالات آمریکا در بهار 2019، به امضای صدها هزار نفر نیاز دارد.
کالیفرنیا محل زندگی 11.6 درصد از شهروندان آمریکایی و پرجمعیتترین ایالت این کشور است؛ با توجه به الزامات قانونی موجود برای جدایی یک ایالت از مجموعه 50 ایالتی موجود آمریکا، باید دو سوم اعضای مجلس نمایندگان و سنا به این درخواست رأی مثبت دهند و مجالس ایالتی حداقل 80 ایالت، نظری مشابه داشته باشند.