به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، حسن سبحانی نماینده سابق مجلس و کارشناس مسائل اقتصادی در نشست هماندیشی جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی با بیان اینکه اقتصاد به گونهای اداره میشود که در دانشگاهها تدریس شده است، گفت: برخلاف آنچه برخی دولتیها یا مجلسیها میگویند از دانش اقتصاد تبعیت نمیکنند این طور نیست بلکه اتفاقاً به حرف صاحبنظران اقتصادی گوش میکنند و برنامه 5 ساله و سایر برنامهها نیز برهمین اساس طرحریزی میشود.
سبحانی با تأکید بر اینکه برخی از تئوریهای اقتصادی با واقعیتهای سیاسی و اجتماعی کشور همخوانی ندارد، گفت: اگر خیلی عملگرا باشیم ممکن است مسیر حل مشکلات اقتصادی بسیار طولانی شود.
کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه سیاستگذاران اقتصادی چیزی را اجرا میکنند که یاد گرفتهاند، تصریح کرد: اگر تفکر اقتصادی با واقعیتهای اقتصاد و اجتماعی کشور تطبیق نکند قانونگذاری هم راه به جایی نخواهد برد.
سبحانی با تأکید بر اینکه باید در سیاستگذاریها واقعبینانه عمل کرد و با تأمل اقدام نمود، اظهار داشت: اگر تأمل نکنیم و تعارف کنیم احتمال باز نشدن گرههای اقتصادی بسیار زیاد است.
وی ادامه داد: برخی سیاستهای اقتصادی چون با شرایط اقتصادی کشور تطبیق نداشته نتایجی داشته است که مورد نظر مقامات و مسئولین کشور در سالیان پس از انقلاب نبوده است.
نماینده سابق مجلس با بیان اینکه وقتی در کشور میگوییم دهه عدالت و پیشرفت یعنی کارهایی را که کردهایم تاکنون در این راستا نبوده است، خاطرنشان کرد: همچنین وقتی صحبت از الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت میشود بدین معنا است که تاکنون سیاستها در این راستا نبوده است.
کارشناس مسائل اقتصادی با تأکید براینکه مغایر نبودن قوانین با شرع و قانون اساسی الزاماً به معنای مطابق بودن آن نیست، اظهار داشت: به همین دلایل است که نتایج مناسبی از قوانین اقتصادی حاصل نمیشود و تا حدودی میتوان گفت که طول این سالیان متمادی در این حوزه در جا زدهایم.
سبحانی با بیان اینکه عمده سیاستهایی که در کشور اتخاذ شده چون با واقعیتهای کشور مطابق نبوده با شکست مواجه شده است، تصریح کرد: سیاستهای اقتصادی در طول سالیان متمادی به جای تشویق به صادرات، واردکننده را تشویق کرده است یکی از مشکلات عدیده در حوزه اقتصادی قلمداد میشود.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته بازار تعطیل شده است، گفت: چون فقر مؤثر وجود دارد عدهای تقاضا نمیکنند.
کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه با تأکید براینکه عرضه مسکن امروز متوقف شده است، گفت: عرضهکننده مبادرت به فروش مسکن نمیکند و متقاضی نیز به همین دلیل رغبتی را به تقاضای مسکن نشان نمیدهد و همین دلیل به رکود در بازار مسکن منجر شده است.
سبحانی با بیان اینکه تورم از ناحیه رکورد کم شده است، گفت: زمانی که رشد اقتصادی باشد بالا بودن تورم نیز طبیعی است و اینکه دولتیها تورم 45 درصد را به دولت قبل نسبت میدهند درست نیست و بالاترین تورم در دوران دولت سابق 30.5 درصد بوده است.
وی با بیان اینکه باید به اندازه ظرفیت کشور برای اجرای قوانین انتظار داشته باشیم، اظهار داشت: وقتی در مجلس 194 نفر برای تصویب قانون به حدنصاب نمیرسد، نمیتوان انتظار پیشبرد قوانین کشور را داشت.
نماینده سابق مجلس با بیان اینکه شبکه بانکی ما به شدت ربوی است، افزود: اگر این ربوی اصلاح شود رشد اقتصادی حاصل میشود ولی مسئله این است من 25 سال پیش وقتی از اقتصاد ربوی انتقاد میکردم مسئولان تأیید میکردند ولی اکنون چون خودشان در بانکداری ذینفع هستند دیگر من را تأیید نمیکنند.
سبحانی با بیان اینکه عدهای میگویند با نگاه به آمریکا باید بانک مرکزی مستقل باشد، گفت: من میگویم چنین حرفی نباید گفته شود چون هر کسی دولت ایران را بشناسد میداند که بدون سوار شدن بانک ملی بر نظام بانکی نمیتواند خود را بچرخاند.
وی با تأکید براینکه باید احزاب به وظیفه تبیین در مسائل مختلف کشور عمل کنند، گفت: فلسفه وجودی احزاب این است که نه در زمان انتخابات بلکه در موارد مختلف مواضع خود را به طور دائم و کتبی منتشر کنند.
کارشناس مسائل اقتصادی در پاسخ به سؤالی مبنی بر نحوه ورود ایران به سازمان تجارت جهانی با بیان اینکه این سازمان برای خرید و فروش در حوزه بینالمللی تأسیس شده است، گفت: ورود به سازمان تجارت جهانی زمانی به درد میخورد که تولید داشته باشیم و چیزی برای عرضه وجود داشته باشد و در غیر این صورت معنایی ندارد.
سبحانی با بیان اینکه نظام روشنفکری ما از دهه 1950 در برابر غرب منفعل است، گفت: به همین دلیل ایستادن روی مفاهیم دینی چون اقتصاد اسلامی در دانشگاهها بسیار سخت است.
وی در پاسخ به سؤال دیگری در مورد پیوستن ایران به FATF اظهار داشت: ما توافقی را با غربیها انجام دادیم و آنها انتظار دارند که پس از آن در موارد دیگری نیز با آنها همکاری کنیم و از هر یک از امتیازات خود بگذریم باید آرمانهای خود را نیز از دست بدهیم. FATF بیشتر بحث سیاسی و امنیتی است تا بحث اقتصادی و موجب کنترل برخی از نهادهای داخلی کشور به اسم مبارزه با پولشویی میشود.
کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه تخصیص منابع به صورت بهینه در کشور را میتوان معادل کار جهادی برای اقتصاد مقاومتی دانست، گفت: برهمین اساس به اعتقاد بنده تخصیص منابع به جایی غیر از خود کاری غیرجهادی است.
سبحانی با بیان اینکه دولت تفکر اقتصادی ندارد و سیاستهای اقتصادی را از افراد دیگری میگیرد، گفت: تفکر اقتصادی دولتها از ابتدا همه لیبرال بوده و فقط جنبه فرهنگی و سیاسیشان فرق میکند و با اقتصاد لیبرالی نیز نمیشود اقتصاد مقاومتی را اجرا کرد.
وی با بیان اینکه دولتی باید روی کار آید که لیبرالی نباشد، اظهار داشت: در چنین شرایطی است که میتوانیم به سمت اقتصاد مقاومتی برویم.
کارشناس مسائل اقتصادی در پایان خاطرنشان کرد: ارزشها به دلیل اقتصاد لیبرالی عوض شده و با ارزشهای زمان جنگ یکی نیست و دلیلش هم این است که اقتصاد ما لیبرالی بوده است.