در اين پژوهش 3500 جوان عرب 18 تا 24 ساله از 16 كشور امارات، عربستان، قطر، كويت، ليبي، لبنان، عمان، بحرين، عراق، مصر، اردن، فلسطين، تونس، مراكش، الجزيره و يمن به طور مستقيم شركت داشتند و در ماه هاي ژانويه و فوريه مورد سوال قرار گرفتند.
بنابر متن ياد شده؛ اكنون ۶ سال پس از انقلاب هاي عربي و يا بيداري اسلامي در كشورهاي مختلف منطقه ميگذرد. هر كدام از اين كشورها به سرنوشتي متفاوت دچار شدند. براي اين انقلابها خون بسياري ريخته شد و برخي از كشورها هزينه هاي سنگين سياسي و مالي را پرداخت كردند.
طي اين ۶ سال روند سياسي و اجتماعي اين جوامع كاملا دگرگون شده است. بسياري اميدها نااميد شدند. ديكتاتوري ها جاي خود را به جنگ و بي ثباتي دادند و در برخي موارد چهره بعضي از ديكتاتورها تنها با شخصي ديگر تغيير يافتند.
در برخي كشورها با اين روند، يعني همان بهار عربي و يا انقلاب ها پاي بيگانگان باز شد و زمينه مداخله خارجي بيشتري به ميان آمد. از اين پژوهش ۶ پيام و نتيجه چشمگير عنوان شده كه در دو مورد آنها نقش ايران برجسته است. اين نتايج به طور خلاصه چنين است:
۱. ثبات مهمتر از دموكراسي است؛
در اين پژوهش تنها 36 درصد از اين جوانان معتقدند كه كشورشان يا دنياي عرب از اعتراضات و انقلابها سود برده است. اين در حالي است كه در سال 2012 تقريبا دو برابر اين رقم معتقد بودند كه كشورشان از انقلاب هاي عربي سود خواهند برد و اين جنبش ها زندگي شان را به شكلي مثبت تغيير مي دهند. اما طبق اين پژوهش تنها يك چهارم جوانان عرب ادامه روند دموكراسي سازي به اين نحو را مهم تلقي مي كنند. 53 درصد از جوانان عرب ترجيح مي دهند تا ثبات و امنيت برقرار باشد.
۲. تغيير در منابع اطلاعاتي، فيسبوك به عنوان منبع مهم اطلاعرساني؛
در اين پژوهش آمده كه جوانان عرب اغلب از اينترنت براي برقراري ارتباط با يكديگر و تبادل اطلاعات استفاده مي كنند. در مقابل تلويزيون و يا روزنامه كه از وسايل ارتباطي كلاسيك به شمار مي آيند، به شدت اهميت خود را از دست داده اند، تا جايي كه تنها هفت درصد از پرسش شوندگان اعلام كردند كه روزنامه مطالعه مي كنند.
جوانان عرب ديگر به رسانه ها و مطبوعات دولتي اعتماد كمتري دارند. كه شايد اين ميراثي از اين انقلاب ها باشد. به همين دليل بيشتر سعي مي كنند تا به طور مستقل و از طريق ارتباط با يكديگر از طريق اينترنت و فضاي مجازي اخبار و اتفاقات را دنبال كنند.
۳. افزايش محبوبيت ايران؛
در سال 2013 تنها يك درصد از جوانان عرب مورد مطالعه در اين پژوهش، ايران را به عنوان همكاري مناسب براي كشور خود مي دانستند. امسال، يعني در سال 2016 اين رقم به 13 درصد رسيده است. به اين معني كه اعتماد به ايران تا 13 درصد در بين جوانان عرب بيشتر شده است. اما با اين حال هنوز 52 درصد از جوانان عرب، ايران را يك دشمن بزرگ براي كشور خود ميدانند. در مقابل و در برابر توافق هسته اي ايران، اين نظرات كاملا متفاوت است.
45 درصد از جوانان از توافق هسته اي با ايران حمايت مي كنند و 35 درصد نيز با آن مخالفاند. در نتايج اين پژوهش عربستان سعودي با 31 درصد مهمترين شريك براي كشورهاي عربي از نظر اين جوانان در نظر گرفته شده اند. پس از عربستان، امارات با 28 درصد و آمريكا با 25 درصد به عنوان شركاي محبوب كشورهاي عربي از ديد جوانان مورد مطالعه به شمار مي آيند.
۴. محبوبيت اندك داعش در بين جوانان عرب؛
در پاسخ به اين سوال كه، آيا حاضريد داعش را حمايت كنيد، اگر رفتار خشن نداشته باشد، تنها 13 درصد از جوانان عرب پاسخ مثبت دادند. طبق اين نتيجه حتي اگر داعش رفتار خشن نداشته باشد، اين جوانان تمايل زيادي به حمايت از آن را ندارند.
در باب سوالي ديگر 78 درصد از جوانان تفكرات داعشي و بنيادگرايي داعش را رد مي كنند. اين جوانان در طرح پرسشي ديگر، علل اصلي اوج گيري و گسترش داعش را بيكاري جوانان و عدم داشتن اميد و چشم انداز به آينده مي دانند. تنها يك نفر از هر شش نفر در اين پژوهش معتقدند كه داعش موفق به تشكيل يك خلافت پايدار است.
۵. امارات متحده عربي مدينه فاضله جوانان عرب؛
در آخرين مورد از نتايج اين پژوهش به اتوپيا و يا سرزمين رويايي جوانان عرب اشاره شده است. در بين اين جوانان امارات متحده محبوب ترين كشور براي ادامه زندگي مي باشد. اين جوانان دلايل خود را براي اين انتخاب آزادي، اقتصاد و ثروت در خليج فارس مي دانند.
از ديگر دلايل اين انتخاب مي توان به امنيت، فرصت مناسب براي تحصيل و نيز موقعيت شغلي مناسب براي افراد متخصص اشاره كرد. پس از امارات، كشورهاي امريكا، آلمان، عربستان، كانادا و فرانسه از محبوب ترين كشورها براي ادامه زندگي بين جوانان عرب به شمار مي آيند.