به گزارش پایگاه 598 به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، گرچه زعفران یکی از محصولات استراتژیک و از جمله
کالاهای اصیل ایرانی در صادرات غیر نفتی به شمار می رود، اما خروج فله ای و
قاچاق این محصول موجب شده که دربازارهای دنیا نامی از برند ایرانی برسر
زبان ها نباشد.
براین اساس یکی از دغدغه ها و نگرانی های که درحوزه
زعفران برای عمده کشاورزان وجود دارد، قاچاق پیاز زعفران به کشورهای اطراف
به ویژه افغانستان است چرا که این روزها درسایه غفلت مسئولان پیاز طلای سرخ
ایرانی درجیب ها و چمدان ها از مرزهای کشور خارج مي شود.
در این
راستا غلامرضا میری رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران زعفران در گفتگو با
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به قاچاق پیاز زعفران
اظهار داشت: اين مسئله تازگی ندارد و سالهاست که پیاز زعفران به افغانستان
قاچاق می شود.
وی افزود: اگر از سوی مسئولان تمهیداتی برای این
محصول استراتژیک به کار گرفته نشود دچار مشکل خواهیم شد چرا که چینی ها نیز
درخراسان رضوی و جنوبی پیاز زعفران را با قیمت بالایی خریداری کرده و در
نهایت اقدام به خروج آن از کشور می کنند.
میری با اشاره به سطح زیر
کشت زعفران در افغانستان گفت: حدود 7 الی 10 هزار هکتار سطح زیر کشت زعفران
در افغانستان است که مسلما روز به روز این سطح کشت افزایش می یابد و ضربه
مهلکی به تولید زعفران ایرانی وارد می کند.
نائب رئیس شورای ملی
زعفران ادامه داد: در حال حاضرافغان ها ادعا می کنند که زعفرانشان بهتر از
زعفران ایرانی است و می توان گفت که براساس آمارهای موجود در اردیبهشت ماه
900 کیلو زعفران به افغانستان صادر شده و سپس با نام و برند خودشان به
دنیا عرضه می کنند که این امر در کنار افزایش سطح زیر کشت زعفران در
افغانستان خطری بزرگ برای تولید کشور ماست.
ثبت برند ایرانی در حال پاسکاری است
همچنین
علی حسینی عضو شورای ملی زعفران گفت: با توجه به محدودیت منابع آبی، قاچاق
پیاز زعفران به کشورهای همسایه یک فاجعه است و از این رو می بایست با
مدیریت تولید، جلوی این امر گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه ایران
بزرگترین تولید کننده زعفران دردنیا است، گفت: با توجه به افزایش تولید
زعفران در دو استان خراسان رضوی و جنوبی، قاچاق پیاز زعفران با این امر
منافات دارد که می بایست جلوی این پدیده گرفته شود تا با چالشی جدی مواجه
نشویم.
حسینی ادامه داد: متولیان امر باید تمهیداتی را در راستای
مهار قاچاق پیاز زعفران به کار گیرند چرا که درآینده ای نه چندان دور افغان
ها با تولید انبوه زعفران به رقابت با ایران می پردازند که درنهایت این
امر موجب می شود که دیگر بزرگترین تولیدکننده زعفران در دنیا نباشیم.
عضو
شورای ملی زعفران با اشاره به آنکه تقلب در زعفران ایرانی برند ایرانی را
زیر سوال می برد، بیان کرد: نبود مدیریت صحیح در عرصه تولید و تجارت زعفران
منجر به قاچاق زعفران و خروج آن از مرزهای کشور شده و این درحالیست که با
مدیریت صحیح تولید، بهانه دست قاچاقچیان نمی دهیم که با این امر برند
ایرانی زیر سوال رود.
وی در ادامه یادآور شد: هر از چند گاهی بحث
ثبت برند زعفران ایرانی مطرح می شود اما می توان گفت که این امر سال ها است
که در سازمان های مختلف در حال پاسکاری است درحالیکه با ثبت برند ملی دیگر
اعتبار زعفران ایرانی خدشه دار نمی شود.
صادرکنندگان طلای سرخ مایوس شدند
محسن
احتشام نائب رئیس شورای ملی زعفران ایران بیان کرد: با توجه به صادرات و
قاچاق زعفران دیگر نیازی به قاچاق پیاز آن نیست چرا که براساس آمارهای
موجود 950 کیلو زعفران به افغانستان صادر شده است.
وی گفت: هندوستان
تعرفه گمرکی خود برای واردات زعفران از افغانستان را حذف کرده و درنهایت
این امر موجب شده که افغانستان زعفران ایرانی را با نام خود به فروش رساند.
احتشام
ادامه داد: متاسفانه به سبب نرخ سود بانکی 20 الی 22 درصدی امکان رقابت و
ايجاد برند برای زعفران ایرانی وجود ندارد و از این رو زمانیکه
صادرکنندگان توان رقابت با رقبای خود در بازارهای هدف را ندارند لذا مجبور
به فروش فله محصول هستند که درنهایت سایر رقبا با بسته بندی و برند ارزش
افزوده زیادی را نصیب خود می کنند.
نائب رئیس شورای ملی زعفران
ایران بیان کرد: در سالیان گذشته اسپانیا بزرگترین تولید کننده زعفران در
دنیا بود که به تدریج مزیت نسبی خود را به مزیت رقابتی و برند سازی ترجیح
داد به طوریکه سالانه 60 الی 70 تن زعفران از ایران خریداری نموده و سپس با
برند خود به سایر بازارهای هدف صادر می کند.
شکی نیست که با ادامه
روند بی توجهی مسئولان به قاچاق پیاز زعفران و برندسازی محصول توسط دیگر
کشورها، ما حرفی برای گفتن در بازارهای هدف نخواهيم داشت.