به گزارش پایگاه 598 به نقل از ایرنا، روابط عمومی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان دکتر علیرضا
زاهدی افزود: گرمازدگی (هایپرترمی) به معنی افزایش کنترل نشده دمای بدن و
ناتوانی در دفع حرارت بدن است.
وی از خشک شدن دهان، زبان، گلو، گیجی و سردرد، نفس نفس زدن، نبض ضعیف و
سریع، ضعف و بی حالی، گرفتگی و درد عضلات، ادرار زرد و تیره، صورت
برافروخته که به مرور رنگ پریده می شود و بروز اختلالات روانی به عنوان
علائم گرمازدگی نام برد.
وی ادامه داد: یکی از شش اصل ضروری حفظ سلامتی و تندرستی در طب سنتی، توجه
به تغییر فصل آب و هوا یا همان تدابیر فصول است که برای پیشگیری از
گرمازدگی بایستی تدابیر مربوط به فصول گرم سال به ویژه تابستان را رعایت
کرد.
وی اظهار کرد: افراد با مزاج گرم و خشک بیشتر در معرض گرمازدگی قرار دارند
بنابراین این افراد باید از تمام خوردنی ها و آشامیدنی هایی که حرارت بدن
را بالا می برد و موجب خشکی می شوند پرهیز و حتی المقدور از غذاهای آب پز
شده ساده بدون ادویه استفاده کنند.
این دستیار طب سنتی گفت: برای پیشگیری از گرمازدگی، نهار باید کم و سبک میل
شود زیرا هوا در میانه روز بسیار گرم و قوه هاضمه نیز ضعیف است.
وی افزود: بنابراین غذای تناول شده در وسط روز نباید سنگین باشد و به طور
کلی وعده های غذایی باید سبک و زود هضم انتخاب شود و آش آلو، سوپ جو، آش
غوره ،آب دوغ خیار گزینه های مناسبی در این زمینه هستند.
وی گفت: افراد مستعد گرمازدگی باید استراحت کافی و لازم را داشته باشند تا
مزاجشان خنک شود و اگر استراحت کافی نداشته باشند بدن بیشتر به سمت گرمی و
خشکی می رود و رطوبت بدن کاهش پیدا می کند.
زاهدی برای پیشگیری از گرمازدگی توصیه های دیگری کرد و گفت: حمام کردن، شنا
کردن، پوشیدن لباس هایی با جنس نازک و گشاد، ورزش های سبک، قرار نگرفتن
زیر نور مستقیم خورشید، مصرف خوردنی ها و آشامیدنی هایی با مزاج سرد و تر
(برای افراد گرم مزاج) از دیگر عوامل پیشگیری از بروز گرمازدگی است.
وی بیان کرد: میل کردن تخم شربتی، خاکشیر، شربت نعناع، هندوانه، خیار یا
شربت خیار با سکنجبین، شربت آبلیمو، آلبالو، گلاب، به لیمو، تخم خیارین
(خیار، کدو، خربزه، هندوانه)، دم کرده عناب و زرشک به همراه شکر و دوغ ترش
برای درمان گرما زدگی مناسب هستند.
وی گفت: مالیدن روغن بنفشه به بدن و سر برای جلوگیری از گرمازدگی و سردرد مفید است.
زاهدی اظهار کرد: سالمندان، کودکان، مادران باردار و شیرده و افرادی که از
داروهای مدر (ادرار آور)، آرامبخش، ضدجنون و خواب آور استفاده می کنند و
همچنین بیماران قلبی عروقی بیش از دیگران در معرض ابتلا به گرمازدگی هستند.
وی افزود: توصیه می شود افراد از مصرف بی رویه آجیل و مغزها خوداری کنند زیرا موجب افزایش حرارت بدن می شود.
وی اضافه کرد: استفاده از روغن های گیاهی مانند زیتون و نارگیل نیز برای آشپزی توصیه می شود.
زاهدی تصریح کرد: بیشتر مردم از فصول گرم سال برای مسافرت استفاده می کنند و
این افراد باید خود را از حرارت مستقیم نور خورشید دور نگهدارند بخصوص سر و
سینه خود را بپوشانند.
وی ادامه داد: در حین سفر خوردن عصاره میوه جات و قاووت جو و بوییدن گل سرخ
که آرامبخش است و از بروز تنش های عصبی در اثر گرما جلوگیری می کند مفید
است.