کد خبر: ۳۸۰۰۹
زمان انتشار: ۱۷:۴۲     ۱۵ بهمن ۱۳۹۰
مقامات اقتصادي كشور ديروز از اجرايي شدن مقررات جديد درباره ورود و خروج طلا و ارز به كشور خبر دادند كه براساس آن محدوديت‌هاي جديدي در اين باره اعمال خواهد شد.
جام جم، اخيرا بانك مركزي و نمايندگان ويژه رياست جمهوري مقررات جديدي را به گمرك ايران براي ورود و خروج طلا و ارز ابلاغ كرده‌اند كه در مقايسه با مقررات قبلي سختگيرانه‌تر شده است لذا مسافران ورودي و خروجي از كشور در فرودگاه‌ها و گمركات با وضعيت جديدي مواجه خواهند شد كه اطلاع از آن مي‌تواند از بروز مشكلات احتمالي جلوگيري كند.

ممنوعيت كامل براي خروج سكه

براساس بخش اول مقررات جديد كه به چگونگي ورود و خروج طلا و سكه از كشور اختصاص دارد، خروج سكه طلا از كشور به طور كامل ممنوع شده است، حال آن كه قبلا خروج سكه به طور مشروط و با مجوز بانك مركزي آزاد بود.

محمدرضا نادري، معاون امور گمركي گمرك ايران در اين باره به خبرنگاران گفت: خروج سكه از كشور در زمان حاضر به‌هيچ وجه مقدور نيست و در صورت كشف سكه در بار مسافران مطابق مقررات برخورد خواهد شد.

وي خاطرنشان كرد: اصولا دليل منطقي براي خروج سكه طلا از كشور وجود ندارد، زيرا سكه طلا پول رسمي و رايج كشور است. نادري درباره خروج طلاي ساخته شده از كشور نيز گفت: براساس مقررات جديد خروج 150 گرم طلاي ساخته شده براي مسافران خانم امكانپذير است.

ورود و خروج ارز، فقط 5000 دلار

اين گزارش مي‌افزايد: براساس مقررات جديد ابلاغ شده، مقدار خروجي ارز به صورت نقد به ازاي هر نفر 5000 دلار است.

بر اين اساس مسافران ورودي و خروجي از كشور بايد مازاد ارز همراه خود را به بانك‌هاي مستقر در فرودگاه تحويل دهند و حتي امكان گشايش حساب ارزي در فرودگاه نيز وجود دارد البته براي ورود يا خروج سهميه ارز نقدي 5000 دلار نيز پر كردن اظهارنامه ضروري است.

معاون گمركي گمرك ايران در اين باره توضيح داد: براساس سياست‌ها و مقررات بانك مركزي، ميزان ارز قابل خروج توسط هر مسافر 5000 دلار است.

وي گفت: هر چند امكان ورود هر ميزان ارز به كشور وجود دارد، اما بايد افراد اظهارنامه ارزي تسليم كنند.

وي تصريح كرد: براساس اختيارات ويژه نمايندگان رياست‌جمهوري و تصميمات اتخاذ شده، هم‌اكنون امكان خروج صرفا معادل5000 دلار توسط هر مسافر وجود دارد و افراد مي‌توانند بخشي از آن را از طريق بانكي انجام دهند.

نادري افزود: هر فرد در زمان ورود فقط مي‌تواند 5000 دلار همراه خود وارد كشور كند و گمرك بايد مازاد آن را به بانك‌ها تحويل دهد تا حساب ارزي در بانك افتتاح شود.

وي ادامه داد: اگر فرد خواستار انجام واردات باشد، مي‌تواند از حساب ارزي استفاده كند در غير اين صورت مي‌تواند معادل ارز مذكور ريالي كه توسط بانك مركزي تعريف شده از بانك‌ها دريافت كند.

به گفته وي، بخشنامه مربوط هفته گذشته صادر و به گمركات مسافري ابلاغ شده است.

افزايش كنترل‌ها

نادري در خصوص چگونگي شناسايي ميزان ارز همراه مسافر گفت: از آنجا كه بازرسي بدني در زمان خروج ازاختيارات گمرك نيست اين امر به دستگاه‌هاي امنيتي محول شده است.

معاون امور گمركي گمرك ايران اظهار كرد: در جلسه‌اي با وزير كشور مقرر شد كنترل‌هايي در زمان خروج انجام شود ضمن آنكه در زمان ورود نيز به طور معمول ارز افراد در كيف و لباس قرارداده مي‌شود كه گمرك اختياري براي بازرسي بدني ندارد، اما اگر كشف شود و فرد قبلا اظهار نكرده باشد به طور قطع قاچاق محسوب مي‌شود.

وي اظهار كرد: بر همين اساس قاچاق چمداني ارز از بين مي‌رود.

نادري افزود: اظهار ارز مسافري درآمدي براي گمرك ندارد، مگر آن‌كه كالاي همراه مسافر جنبه تجاري داشته باشد. به همين دليل، گمرك موظف است با حفظ جنبه تجاري فراتر از سقف 80 دلار حقوق ورودي دريافت كند كه قطعا آن درآمد به خزانه واريز مي‌شود.

احتمال افزايش دفعات تخصيص ارز مسافري

از سوي ديگر سيدشمس‌الدين حسيني، وزير اقتصاد كه براي بازديد از چگونگي تخصيص ارز مسافري در فرودگاه امام خميني(ره) حضور يافته بود، ابراز اميدواري كرد تعداد دفعات تخصيص ارز مسافري به افراد افزايش يابد.

بر اساس مقررات فعلي بانك مركزي مسافران جز مسافران عراق، عربستان و سوريه فقط يك بار در سال مي‌توانند از سهميه ارز مسافري استفاده كنند.

وزير اقتصاد با بيان اين كه ارائه ارز مسافري فقط يك بار در سال منطق قابل دفاعي ندارد، تصريح كرد: بايد دراين‌باره تصميم جدي گرفته شود و تلاش مي‌كنيم تا آنجا كه ممكن است از اين حيث تسهيلات ايجاد كنيم.

وي افزود: به همان ميزان كه نظم و انضباط براي ما مهم است و اين كه خداي ناكرده سوءاستفاده‌اي نشود، به همان ميزان براي ما مهم است كه شهروندان در سفرهاي خارجي پشتيباني شوند. ممكن است يك استاد دانشگاه بخواهد در سال دو يا سه مقاله در خارج كشور ارائه بدهد و او نبايد در خريد ارز با چنين محدوديت‌هايي مواجه باشد.

روش جديد تخصيص ارز مسافري در فرودگاه

وزير اقتصاد همچنين از چگونگي اجراي روش جديد تخصيص ارز مسافري در فرودگاه و چالش‌هايي كه با آن مواجه است، بازديد كرد.

وي در اين بازديد با صف‌هاي طولاني در باجه‌هاي بانك‌هاي مستقر در فرودگاه مواجه شد و به همراهان خود كه مديرعامل بانك ملي و مديركل فرودگاه امام (ره) بودند، دستور داد تمهيدات لازم براي افزايش فضاي شعب فرودگاه و افزايش تعداد كارمندان بانك‌ها براي سرعت خدمات‌رساني به مردم انديشيده شود.

براساس روش جديد، اعطاي ارز مسافري به اين صورت تغيير كرده كه هيچ يك از بانك‌هاي داخل شهر اسكناس دلار به مسافر تحويل نمي‌دهند بلكه با دريافت معادل ريالي، حواله ارزي به وي تحويل داده و مسافر ارز خود را هنگام خروج از كشور در شعب بانك‌هاي مستقر در فرودگاه دريافت خواهد كرد. دريافت حواله‌هاي ارزي نيز صرفا از شعب بانك‌هاي ملي و ملت در سراسر كشور امكانپذير است.

روند اعطاي ارز مسافري در فرودگاه نيز اين گونه است كه مسافر خارجي پس از عبور از گيت و درج مهر خروج در پاسپورت او و نيز دريافت كارت پرواز، با ارائه حواله ارز مسافري به يكي از باجه‌هاي بانك مستقر در فرودگاه مي‌تواند ارز خود را دريافت كند.

برخي مسافران به دليل نداشتن حواله با همراه داشتن پول نقد مي‌توانستند در محل، حواله و ارز مسافري خود را دريافت كنند.

بر اين اساس نام مسافر به همراه مشخصات او در سيستم سبا كه بانك مركزي آن را طراحي كرده، ثبت مي‌شود و به همين دليل امكان دريافت مجدد ارز مسافري براي او غيرممكن خواهد شد.

به گفته حاضران در فرودگاه امام (ره)‌، توزيع ارز مسافري صف‌هاي طولاني را ايجاد مي‌كند. اين موضوع هنگام بازديد وزير اقتصاد مورد سوال وي نيز قرار گرفت و پاسخ مديركل فرودگاه اين بود كه به دليل اين‌كه عده زيادي از مسافران حواله ارز مسافري خود را داخل شهر تهيه نمي‌كنند، مجبور مي‌شوند پشت باجه‌هاي فرودگاه براي صدور حواله معطل بمانند.

به گفته او حدود نيمي از مسافران بدون حواله ارزي به فرودگاه مي‌آيند، به همين دليل ارائه ارز مسافري زمان‌بر است؛ در حالي كه مسافران داراي حواله حداكثر سه دقيقه براي كنترل پاسپورت و مدارك و دريافت ارز معطل خواهند شد.

وزير اقتصاد كه در باجه بانك ملي مستقر در فرودگاه حضور داشت، با اطلاع از اين مشكل ضمن تاكيد بر افزايش تعداد كارمندان بانك‌هاي مستقر در فرودگاه گفت كه بايد اطلاع‌رساني در اين زمينه به مردم صورت بگيرد تا مردم با فرصت كافي در بانك‌هاي سطح شهر ضمن پرداخت ريال، حواله ارز مسافري را دريافت كنند تا در فرودگاه و به هنگام دريافت ارز معطلي ايجاد نشود.

حسيني تاكيد كرد: وظيفه ما اين است طوري عمل كنيم كه حتي وضعيت‌هاي پيش‌بيني نشده هم به بهترين شكل اداره شود.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها