دقت؛ پاشنه آشیل AK-47
شاید بتوان بحث دقت را به نوعی تنها مشکل اصلی این سلاح دانست. کاهش دقت در این سلاح به دلیل برخی موارد مربوط به طراحی آن است. در AK-47، گنگلدن بعد از هر شلیک به سمت عقب برگشته و حجم زیادی از انرژی را به قنداق و در نهایت بدن تیرانداز وارد می کند.
اگر به قنداق کلاش های استاندارد دقت کنیم متوجه می شویم که این بخش، زاویه ای به سمت پایین دارد. زمانی که انرژی حاصل از شلیک به این قنداق و سمت پایین منتقل شده و به همین علت دهانه سلاح به سمت بالا حرکت می کند و این باعث کاهش دقت سلاح می شود. در سالهای بعد طراحان در شوروی سابق و روسیه فعلی طرح های متفاوتی را برای رفع این مشکل ارائه کرده و در حال حاضر نسل های جدید خانواده AK ازکنترل پذیری و دقت خوبی در حال شلیک برخوردار هستند اما حجم زیادی از سلاح های سری AK-47 و AKM همچنان با همان مشکل در بخش دقت در خدمت بودند.
راه حل های غربی برای مشکلات شرقی
در این بخش آمریکایی ها راه حل مناسبی را ارائه کردند. در سلاح M-16 و زیر مجموعه های آن، قنداق به نوعی طراحی شده است که به شکل یک خط مستقیم در راستای باقی سلاح قرار دارند و این انرژی نیز به صورت مستقیم به کتف تیرانداز منتقل می شود و در نتیجه این سلاح از کنترل پذیری و دقت بسیار بالاتری نسبت به AK-47 برخودار است.
در سالهای اخیر شرکت ها و کشورهای مختلفی مدل های اصلاحاً "customize" شده از این سری از خانواده AK را با قطعات مختلف را ارائه دادند. در حال حاضر قنداق های سلاح های سری M-4 و M-16 در بازار وجود دارد و برای ارتقاء انواع مختلفی از سلاح های مختلف به کار می رود.
در جریان رزمایش پیامبر اعظم (ص) سپاه در منطقه جنوب شرقی کشور، تصاویری از نیروهای عملیاتی منتشر شده که نشان از تجهیز آن به سلاح هایی ارتقاء یافته بود. کلاشینکف هایی که در این رزمایش در اختیار نیروهای سپاه قرار داشت، با قنداق های جدیدی مثل قنداق های جدید شبیه به مدل اسلحه ام 4 مجهز شده اند. این اقدام همانگونه که در بالا هم توضیح داده شد باعث افزایش کنترل پذیری و در عین حال دقت می شوند.
سه ابزار جدید برای شلیک بهتر کلاش های ایرانی
در ادامه این تصاویر نیز شاهد انجام چندین ارتقاء دیگر بر روی کلاش های سپاه بودیم؛ یکی بحث نصب ریل ها بر روی بدنه کلاش ها بود که این ریل ها که امروزه در بسیاری از نیروهای نظامی و انتظامی جهان استفاده می شود امکان نصب سریع انواع دوربین ها، هدف گیرهای لیزری، چراغ قوه و بسیاری دیگر از قطعات کمکی مورد نیاز سلاح در شرایط سخت جنگی را با سرعت بالا و در زمان کم فراهم می کند.
همچنین در ابتکار و اقدامی مهم، یک مدل دوربین کوچک نیز بر روی کلاش های جدید سپاه نصب شده است. دوربین هایی در این سایز معمولا نه برای امر تیراندازی در فواصل دور، بلکه برای افزایش دقت در تیراندازی در بردهای مفید و موثر سلاح مثل 300 الی 400 متر به کار می رود. البته با توجه به نصب ریل بر روی سلاح، قابلیت نصب انواع بزرگتر دوربین ها با توان بزرگ نمایی بیشتر نیز وجود دارد.
نکته بعدی نیز، نصب هدف گیر لیزری بر روی کلاش های جدید سپاه است. این هدف گیرها به سرعت بر روی ریل های نصب شده بر روی سلاح سوار شده و دقت تیراندازی را به نحو قابل توجهی افزایش می دهند. در عین حال در هوای تاریک و یا شرایطی که دید خیلی مناسب نباشد نیز می تواند از این هدف گیرها برای شلیک بهتر استفاده کرد.
در عین حال این چند اقدام ساده که به راحتی و با قیمت بسیار پایین، قابلیت انجام آن بر روی اکثر سلاح های انفرادی موجود در کشورمان وجود دارد می تواند دقت نیروهای ایرانی در هر درگیری را به نحو قابل قبولی افزایش داده و شانس موفقیت رزمندگان کشورمان را بالا ببرد. با این اوصاف، رزمایش امنیتی پیامبر اعظم (ص) علاوه بر نمایش تاکتیک های جدید و آمادگی نیروی زمینی سپاه در منطقه مهم جنوب شرق کشورمان، صحنه نمایش و عملیاتی کردن بخش دیگری از ابتکارات دفاعی متخصصان کشورمان شده است.