به گزارش پایگاه 598، حضور نظامی روسیه در سوریه یکی از مهمترین اقدامات روسیه در چند دهه اخیر بوده است و واکنشهای متفاوتی از سوی قدرتهای منطقهای و فرا منطقهای در پی داشته است براین مبنا خبرگزاری روسی «اینوسمی» در گزارشی به تحلیل حضور نظامی کرملین و واکنشهای کشورهای حامی گروههای تروریستی میپردازد.
در این گزارش آمده است که حملات هوایی و کارآمد روسیه در مناطق تحت تصرف تروریستها در سوریه از یکسو دست ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا را رو کرده و از دیگر سو، خشم کشورهای منطقه که خواهان سرنگونی اسد هستند را برانگیخت. از دیدگاه تحلیل گران، در حال حاضر عربستان سعودی، قطر و ترکیه بیشترین کمک را به گروههای تروریستی مخالف دولت سوریه ارائه میدهند. حملات هوایی روسیه در سوریه باعث شده است تا مخالفان غربی اسد، بهطور موقت تغییر حکومت در سوریه را فراموش کند. این در حالی است برخی از کشورهای غربی و آمریکا حضور نظامی روسیه را مداخلهگری مینامند و اقدام کرملین را تحریکآمیز جلوه میدهند. قدرتهای منطقهای بهویژه عربستان سعودی بهصورت مخفیانه کمکهای تسلیحاتی، پولی و تجهیزاتی خود را به مخالفان بشار اسد میرسانند و این اقدام خود را بخشی از مبارزه با گسترش نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه میدانند. در سایه بمباران مواضع تروریستهای سوریه از سوی روسیه، جهتگیری کشورهای مذکور مبنی بر سرنگونی اسد شدت گرفت و عربستان سعودی به شیوههای گوناگونی ازجمله با تحریک اعتقادات مذهبی افراطی تروریستها سعی کرده است بر شدت تنش در سوریه بیفزاید.
خبرگزاری «اینوسمی» در ادامه نوشت: «چند ساعت قبل از اولین پرواز جنگندههای روسی بر فراز سوریه، عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی گفت: هیچ آیندهای در انتظار بشار اسد نیست و اگر اسد پست ریاست جمهوری را ترک نکند، قطعاً سوریه متحمل حملات نظامی عربستان خواهد شد. گفتنی است که گسترش درگیری میان هواداران و مخالفان اسد برای مردم سوریه چیزی جز فاجعه غمانگیز نیست. حضور نظامی کرملین، ناکامی بزرگی برای عربستان، قطر و ترکیه به شمار میرود. از زمان آغاز بحران در سوریه، ریاض مواضع خصمانهای در قبال اسد اتخاذ کرده است و موضع ریاض بر هیچ پایه و اصول سیاسی استوار نیست. چرخش قدرت در کاخ پادشاهی و گسترش حضور ایران و روسیه در منطقه، ریاض را علناً به ماجراجو مبدل کرده است به نحوی با کوچکترین تغییر در منطقه سعی میکند از روش نظامی استفاده کند. ازاینرو ریاض به تروریستهای جنوب سوریه از هیچ کمکی دریغ نمیکند. از دیگر سو، ترکیه و قطر نیز تروریستهای شمال سوریه را تجهیز میکنند. شکست بشار اسد منجر خلأ بسیار خطرناکی در سوریه میشد که روسیه با اقدام نظامی خود از بروز این گسل ناموزون جلوگیری کرده است».
در این گزارش با اشاره به سطح بالا و همهجانبه روابط عربستان و قطر و تفاهم دوجانبه آنها تشریح کرد که قطر و عربستان در حال حاضر از هرگونه ابزاری برای جلوگیری از گسترش مسکو استفاده میکنند. افزون بر این، عربستان سعودی و قطر اکنون درگیر جنگ خونین و پرهزینه یمن نیز هستند جنگی ضربات جدی به منابع نظامی و چهره بینالمللشان وارد کرده است. بااینوجود، هنوز مشخص نیست که این دو کشور عربی تا چه اندازه میخواهند از بودجه ملیشان استفاده کنند. عربستان در اکثر موارد تلاش میکند به افراطیترین شکل ممکن مشکلات منطقه را حل کند و گویا مقامات این کشور مانند کودکی هستند که به ابزار جنگی مثل اسباببازی مینگرند. پادشاه جدید عربستان عملاً سیاست خصمانهای در پیشگرفته است و در صورت تحکیم موضع ایران در سوریه، باید منتظر واکنش شدید سلمان شاه باشیم، اما ریاض توان و تدبیر اداره جنگ در چند نقطه را ندارد چه برسد به چند کشور؛ شکست عربستان در یمن که چند کشور عربی نیز آن را همراهی میکردند نشان از ضعف دانش نظامی این کشور است.
خبرگزاری روسی در پایان گزارش خود نوشت: «ساختار سیاسی عربستان تاکنون تا این اندازه به هم نریخته است. تقریباً در تمام حملات نظامی خود در منطقه شکستخورده است و آنچه اکنون بیش از هر چیزی آل سعود را مضطرب میکند، توافق هستهای ایران و لغو تحریمهای این کشور و بهتبع آن پایان دادن آمریکا به استراتژی مهار ایران است که حتی بعد از اعلام توافقنامه ایران و شش قدرت جهانی، مقامات عربستان بارها و بارها نگرانی خود را به گوش مقامات آمریکایی رساندند. افزون بر این، حضور نظامی مسکو در سوریه نیز این نگرانی را در کاخهای آل سعود دوچندان کرده است تا سر آسیمگی مقامات آل سعود در قالب حامی تروریسم بر همگان نمایان شود».