به گزارش پایگاه 598، روزنامه آفتاب یزد نوشت: روزی روزگاری اگر در جراید و محافل صحبت از طلاق میشد همگان زبان میگزیدند و با "استغفرالله" و "پناه بر خدا" و گفتن "به حق چیزهای نشنیده و ندیده" از زیر بار سنگینی صحبت از نکوهیدهترین حلال خدا به طریقی در می رفتند و تا جایی که امکان داشت فرار را بر قرار ترجیح میدادند تا مبادا صحبت از طلاق روزی روزگاری خدایی ناکرده دامنگیر خود یا خانوادهشان شود.
کمی گذشت و تابوی صحبت از طلاق در محافل علمی و تصمیمگیری باز شد آن هم به دنبال افزایش طلاق در جامعه و آرام آرام طلاق و ابراز نگرانی بابت آن تبدیل به نقل محافل خانوادگی و فامیلی شد. به مرور زمان و با افزایش آمار طلاق در جامعه هرچه گستره این آسیب پهنتر شد دل و جرات مردم هم برای ابراز عقیده بابت آن بیشتر شد. از سوی دیگر، به موازات افزایش طلاق گاهی هم خبرهایی عجیب از ازدواج در جامعه به گوش میرسید که پیشترها بنی بشری نه نظیر آنها را شنیده بود و نه حتی به مخیلهاش نفوذ میکرد که روزی روزگاری گونههایی از ازدواج و طلاق در جامعه مد شود که نه عقل و منطق آنها را میپذیرد نه عرف.
بعد از شکسته شدن کامل تابوی طلاق در جامعه کمکم خبرهای عجیب در حوزه امر ازدواج رخ نمایاند و بسیاری را به این نتیجه رساند که عملا روی سرشان از فرط تعجب شاخ درآمده است. بعد از ماجراهای تاملبرانگیز مهریههای عجیب و غریب؛ از ده راس آهوی وحشی و 5 هزار مرجان دریایی و چشمهای آقای داماد! تازه عدهای از خواب زمستانی و سرخوشانه خود بیدار شده و میخواستند آستین برای سامان دادن به بازار مکاره مهریههای عجیب و سنگین بالا بزنند که "خبر خواستگاری در ایران، مراسم ازدواج در آنتالیا" و استفاده از بالگرد به جای ماشینعروس و... آب از لب و لوچه بسیاری از جوانان دم بخت و رویاپرداز اما بیکار و بیپول و... به راه انداخت و شد قوز بالای قوز برای دلواپسان -این بار واقعی- حوزه جوانان و خانواده و جامعه که هنوز از پس مشکل قبلی برنیامده بودند، مشکل جدید اضافه شد.
از آنجا که سیر مشکلات در جامعه ما زنجیرهوار به هم متصلاند و مشکلی نیامده مشکل دیگری را به دنبال خود میآورد در حوزه ازدواج و جوانان نیز همزمان با رشد جتوار افزایش طلاق در کشور، خبر از ورود سوغاتی فرنگی به کشور به مسئولان کشور تنها در حد ابراز نگرانی، تلنگری زد؛ سوغاتی که دقیقا 180 درجه مخالف با فرهنگ دینی و اسلامی ماست. پای انواع جدید ازدواج که به زندگی برخی جوانان باز شد ما را بر آن داشت تا باور کنیم که دوره و زمانه عجیب و ناجوری شده و یادی کنیم از روزگارانی که ازدواج برای خود قداست و متر و معیاری داشت اما حالا امروز روی هر نوع رابطهای خلاف قوانین شرعی و عرفی نام ازدواج نهاده و به خورد جوانانی میدهند که در تب و تاب روشنفکری و زندگیهای غربی رفتهاند فارغ از اینکه بوی کبابی که به مشامشان رسیده بوی کباب نیست بلکه خر داغ میکنند.
از جمله این نوع روشهای جدید زندگی مندرآوردی ازدواج سفید است که این روزها مایه نگرانی بسیاری از آسیبشناسان و کارشناسان حوزه اجتماعی شده و به اعتقاد برخی برخلاف نامش نه از ازدواج در آن خبری است و نه اثری از سفیدی و سفیدبختی درآن دیده میشود بلکه تماما سیاه است.
هنوز هضم این سوغات تازه رسیده برایمان سهل نشده بود که عکس مراسم جشن طلاق همچون پتکی چند صد کیلویی روح و روانمان را به بازی گرفت و ما را روانه جنگ اعصابی کرد که -فارغ از فاجعه ریختن قبح طلاق-در دورانی که دو جوان دم بخت یارای تهیه سادهترین مقدمات یک زندگی دونفره را ندارند عدهای جدایی خود را جشن گرفته و میهمان دعوت می کنند، سور و سات به راه میاندازند، ماشین گل می زنند و... و در نهایت با یک شمشیر به جان کیک طلاق خود افتاده و تا جایی که توان دارند مجسمه یکدیگر را تکه و پاره میکنند و بعد هم زن و مرد را به خیر و میهمانان را به سلامت تا این جدایی خاطره و عکس و فیلمی شود برای دوستان و آشنایان زوجی که تظاهر میکنند کم مانده از جدایی و طلاق از هم بال درآورند! بعد از این موضوع صفحات روزنامه ها و سایتها و خبرگزاری ها پر شد از گزارشهایی که هر کدام سعی داشتند به نوعی روند رو به رشد مدهای عجیب و غریب در امر طلاق و ازدواج را به مسئولان گوشزد کنند و در حالی این گوشزدها کارساز نشد که اخیرا خبرهایی مبنی بر مفصلتر شدن مراسم جشن طلاق و حتی برگزاری آن در آنتالیا به گوش میرسد!
فاجعهای که مجید ابهری، آسیب شناس و متخصص علوم رفتاری، ضمن تایید وقوع آن نسبت به عوارضش هشدار میدهد و تاکید میکند که این آسیب در حال همهگیر شدن است.
هشدار نسبت به تغییر سبک زندگی در جامعه
وی در بیان علل پیش آمدن چنین آسیبهایی در جامعه فورا مد و فراگیر میشود، به آفتاب یزد میگوید: یکی از مهمترین علل این موضوع تغییر سبک زندگی است. سال 68 رهبری به مسئله ناتوی فرهنگی، جنگ نرم، رخنه و تهاجم فرهنگی اشاره کردند که من هم اسب تراوای جنگ نرم را به این لیست میافزایم؛ به این معنا که دشمن امروز دیگر رو در رو به مبارزه با ما اقدام نمیکند بلکه از پشت سر در حال رخنه در فرهنگ جامعه ماست. ابهری در ادامه میافزاید: منظور از دشمنان پشت سر نیز همین نرمافزاها و برنامههایی هستند که بسیاری این روزها به آن اعتیاد پیدا کردهاند. در تغییر سبک زندگی تحت تاثیر شبکههای ماهوارهای و تبلیغات جورواجور در شبکههای موبایلی اینستاگرام و فیسبوک و... نیازهای کاذبی در مردم شکل گرفته است؛ نیازهایی که ولع افراد برای خرید را به شدت افزایش داده و مردم را مسخ خود کرده است. این متخصص علوم رفتاری با تاکید بر اینکه من سال ها روی بحث خرید و تبلیغات مطالعه و تحقیق کردهام، خاطرنشان میکند: وقتی سبک خرید، تغذیه، موسیقی و... در جامعه ما عوض می شود و کودک ما به جای شناخت تار و سهتار و تمایل به مصرف غذاهای سنتی ایرانی انواع و اقسام سلاحها و شبکهها و سریالهای ماهوارهای را میشناسد این نشان می دهد سبک زندگی در جامعه ما عوض شده است. این آسیب شناس در توضیح بیشتر تاکید میکند: وقتی ما بزرگترها و مسئولان الگوها و معیارهای سبک زندگی درست و منطقی مورد قبول مکتبمان را به کودکان و جوانان ارائه نمیدهیم، از آنجا که انسان ذاتا نیازمند الگو و معیار است او لاجرم جذب معیارهایی میشود که از سایر منابع به
او تحمیل می شود. در نتیجه وقتی به موسیقیهای راک و هیپهاپ جذب میشود در کنارش شیشه هم مصرف میکند و... وی در بیان رواج موسیقیگران و هنرمندان متکدی و خیابانگرد آن را در مسیر تقبیح موسیقی دانست و گفت: اینها تغییر سبک معیارهای زندگی است وقتی هم که سبک زندگی عوض می شود معیارهای ازدواج هم عوض میشود؛ خواستگاری می شود اینترنتی و سایتی، ازدواج میشود ازدواج سفید و همباشیهای سیاه و طلاق هم میشود جشن طلاق و ...
بسیاری از زنان و مردانی که با تور به ترکیه سفر میکنند هیچ نسبت قانونی با هم ندارند
ابهری در ادامه با تاکید بر برپایی جشن طلاق و ازدواج در آنتالیا اظهار میکند: این تنها گوشهای از آسیب هاست چراکه امروز علاوه بر اینگونه مراسم بسیاری از زنان و مردان متاهل یا مجرد در قالب تور ترکیه و مالزی به این کشورها سفر کرده و از آنجا هم که در این کشورها کسی شناسنامه و عقدنامه نمیخواهد موجبات مفاسدی را فراهم میکند؛ من بیش از 10 بار به ترکیه سفر کرده ام تا امروز با قطعیت میگویم بسیاری از زنان و مردان و دختران و پسرانی که با تور به کشورهای دیگر از جمله ترکیه سفر میکنند هیچ نسبت قانونی با هم ندارند!
این آسیب شناس با بیان اینکه وقتی امروز سبکهای جدید زندگی باعث شده زوجی لباس عروسیاش را از سوئیس بخرد در حالی که زوج دیگری پول اجاره یک پستو در حاشیه تهران را ندارند، بیان میکند: این تغییرات ناهنجاریهای بسیاری را دامن میزند از جمله جشن طلاق. تا پیش از این جشن طلاق در حد میهمانیهایی بود که زن یا مرد برای دوستانش میگرفت که درنوع خود بسیار عجیب و غریب است اما امروز پای این مراسم به جشنهای آنچنانی در آنتالیا و ... باز شده است.
از سوی دیگر این گونه مراسم اوایل در بین اقشار نوکیسه و تازه به دوران رسیده مد شده بود در حالی که امروز دارد همهگیر می شود! و اتفاقا دوستان و آشنایان و اقوامشان را هم به مراسم دعوت میکنند و حتی هزینه سفرشان را هم میپردازند.ابهری در بیان ریشهیابی علل برگزاری جشن طلاق در ایران نیز میگوید: این افراد در درجه اول به دنبال این هستند که بگویند از طلاق گرفتن ناراحت نیستند. همانطور که ازدواج جشن است جدایی هم به نوعی جشن محسوب میشود مثل هندوها که بعد از فوت فردی جشن میگیرند. از سوی دیگر این افراد در پی این هستند که از پدیده زشت طلاق قبح زدایی کنند.
وی یکی دیگر از علل برپایی جشن طلاق را اعلام هویت مجردی و بیوگی میداند و در این باره می افزاید: حالا زن یا مردی که در آنتالیا جشن طلاق گرفتهاند موقع برگشت حتما با دوست دختر یا پسر خود از آنتالیا بازمیگردند!