صبحانه با وجود چنين نقش مهمي وعده غذايي حذف شده خيلي از افراد است. دانش آموزان يا كارمندان معمولا آن را حذف مي كنند و خيلي از مادران نمي دانند چه صبحانهاي به فرزندشان بدهند تا سالم و مغذي باشد. ما به شما خوراكي هاي مفيدي را پيشنهاد مي كنيم كه در وعده صبحانه مي توانند مورد استفاده تان قرار گيرند.
صبحانه مناسب شامل دو يا سه برش نان از انواع غلات، حدود 5 گرم كره و كمي عسل يا مربا است. پروتئين مورد نياز بدن را در وعده صبحانه، مي توانيد از طريق مصرف شير و پنير تأمين كنيد. اگر به شير حساسيت داريد يا ميانه تان با پنير خوب نيست، ماست را جايگزين كنيد. ماست ميوه اي و ماست بستني گزينه هايي هستند كه مي توانيد جايگزين شير كنيد. براي صبحانه حق تقدم با دانه هاي سبوس دار و پروتئيني است. گردو، دارچين، نوشيدني سويا يا شير بدون چربي و ميوه هم بهترين گزينه هاي يك صبحانه سالم هستند. اگر دارچين را به چاي يا مرباي كم شيرينتان اضافه كنيد براي تنظيم قند خونتان خوب است.
شايد تجربه كرده باشيد وقت هايي كه صبح خيلي زود از خواب بيدار مي شويد، معمولاً اشتهاي خوردن صبحانه نداريد. علتش اين است كه صبح هاي زود، بدن هورموني به نام كورتيزول ترشح ميكند كه باعث بالارفتن قند خون و كاهش اشتهاي صبحگاهي ميشود. هر چند كه اين وضع در كودكان و نوجوانان بيشتر به چشم مي خورد اما به هر حال، بد نيست بدانيد كه وقتي ما صبحانه كافي نميخوريم، بدنمان احساس كمبود ميكند و بهصورت خودكار عمل ذخيرهسازي را انجام ميدهد و در كنار آن، ولع فرد براي خوردن وعده ناهار، بيشتر ميشود بنابراين شرايط ابتلا به اضافهوزن و چاقي، بهسادگي براي شما بهوجود ميآيد.
دانشمندان بهترين زمان صرف صبحانه را بين ساعت 9 تا 9:30 مي دانند. اگر صبح ها ميل به خوردن صبحانه نداريد، سعي كنيد صبحانه متفاوت و متنوعي فراهم كنيد. مثلا يك واحد ميوه يا آبميوه طبيعي بخوريد، كمي كنجد عسلي ميل كنيد يا نان صبحانه تان را تست شده مصرف كنيد. به هر طريقي كه مي توانيد اشتهاي صبحانه خوردن را در خود تحريك كنيد چون 20 درصد از انرژي روزانه شما از همين وعده تأمين ميشود.
صبحانه سنتي ما ايراني ها، نان و پنير و چاي شيرين است كه كنار هم يك تركيب سالم و مغذي را تشكيل مي دهند. اما اگر خواستيد تنوعي در صبحانه ايجاد كنيد بهتر است سراغ اين مواد نرويد:
سوسيس و كالباس: گوشت هاي فرآوري شده و چاشنيهاي مورد استفاده بر روي آنها با بيماريهاي قلبي و سرطان روده بزرگ مرتبط هستند. بهتر است آنها را از همه وعده هاي غذايي خود حذف كنيد و بيشتر از ماهي يك بار سراغشان نرويد.
كورن فلكس: اگر چه خيلي ها طرفدار كورن فلكس ها هستند اما بايد بدانيد كه رنگ ها و مواد شيميايي استفاده شده در كورن فلكس ها مضر است و مي تواند باعث بيش فعالي كودكان يا چاقي آنها شود.
شيريني و كيك: مواد غذايي مثل شيريني دانماركي، رول دارچين و نان هاي شيرين و برشته شده، كالري و چربي بالايي دارند كه باعث مي شوند شما به خاطر حجم كم شيريني ها سير نشويد اما در عوض كالري زيادي را دريافت كنيد.
به جاي مواد مضري كه در بالا گفتيم، مي توانيد يكي از مواد زير را انتخاب كرده و بر اساس نياز بدنتان به ميزان كالري دريافتي، حجم آنها را كم يا زياد كنيد:
يك كاسه عدسي كم چرب
نان سبوس دار با يك قاشق كره بادام زميني: كره بادام زميني مقوي، سالم و سرشار از پروتئين و املاح ضروري بدن است و چربيهاي «خوب» اشباع نشده دارد.
يك تا 2 عدد تخم مرغ عسلي: تخم مرغ به ويژه در قسمت سفيده، سرشار از پروتئين است. يعني همان چيزي كه شما براي يك روز پرانرژي و سالم نياز داريد!
يك ليوان شير كم چرب همراه خرما: شير كم چرب پروتئين و كلسيم روزانه شما را تأمين مي كند و خرما هم داراي آهن و قند مفيد است. همچنين كالري اين صبحانه شما را تا زمان ناهار سير نگه مي دارد.
املت بسيار كم چرب همراه با نان سبوس دار
پنير كم چرب و كم نمك همراه نان سبوس دار
يك ليوان آب پرتقال همراه يك عدد تخممرغ عسلي
منبع: روزنامه اطلاعات