به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، کارخانه روغن وابسته به سهامدار عرب برای افزایش سهم خود در بازار روغن ایران به سراغ دمپینگ تولیداتش رفته که البته این ارزانفروشی نصیبی برای مصرفکننده نهایی ندارد، بلکه تخفیف در فروش شامل حال بنکداران میشود تا تمایل آنها را به عرضه محصولات شرکتهای دیگر تولیدکننده روغن کاهش دهد.
این شرکت تولیدکننده روغن که سهامدار اصلی آن هلدینگ «ص» در عربستان است، قیمت محصولات خود را برای بنکداران و خردهفروشان 15 تا 20 درصد کاهش داده، اما تغییری در قیمت درجشده بر روی کالا برای مصرفکننده ایجاد نکرده است. این مسئله باعث شده تا تعدادی از کارخانههای تولیدکننده روغن در نامههایی به انجمن روغن درخواست رسیدگی به این موضوع و جلوگیری از دامپینگ این شرکت را مطرح کنند.
* هشدار تولیدکنندگان در مورد تعطیلی کارخانهها
بر اساس نامه این شرکتها، عدم رعایت قیمت فروش روغن بر اساس مصوبه انجمن روغن توسط برخی از واحدهای تولیدی باعث ایجاد مشکلاتی در این صنعت شده و دیگر تولیدکنندگان باید محصولاتشان را زیر قیمت تمام شده تولید، به بازار عرضه کنند تا بتوانند در این رقابت حضور داشته باشند اما این مسئله در نهایت باعث تعطیلی برخی واحدها خواهد شد.
در نامه برخی دیگر از تولیدکنندگان نیز با اشاره به ایجاد اختلال در صنعت روغن نباتی با قیمت شکنی برخی برندها آمده است: بر اساس تحقیقات انجام شده از بازار روغن، برخی شرکتها موازنه قیمت موجود در بازار روغن را با فروش محصولات خود به قیمت پایین، مختل کردهاند که باید به این موضوع رسیدگی شود.
همچنین برخی تولیدکنندگان دمپینگ در بازار روغن را عاملی برای کاهش تولید و رکود در دیگر شرکتهای تولیدی عنوان کرده و از انباشت بیش از 10 هزار تن روغن در انبارهایشان خبر می دهند.
به این ترتیب ادامه دامپینگ یک شرکت در بازار، کم کم شرکتهای دیگر را از رده تولید و عرضه خارج میکند و پس از گذشت مدتی، دمپینگ شرکت اول برداشته میشود و قیمت فروش به بنکدار نیز به حالت قبل برمیگردد.
در نتیجه تولیدات شرکت وابسته به هلدینگ عربی، جایگزین تولیدات داخلی خواهد شد و کم کم کارخانههای دیگر را به ورشکستگی و حذف از بازار میرساند.
* عربها به دنبال افزایش سهم خود در بازار ایران
در حال حاضر شرکت «ب» وابسته به هلدینگ «ص» عربستان دارای سهم 35 درصدی از بازار روغن کشور است و برای افزایش این سهم به بیش از 40 درصد تلاش میکند. این در حالی است که به گفته کارشناسان، سهم یک کارخانه در بازار نباید بیشتر از 20 تا 25 درصد باشد تا اگر مشکلی برای آن کارخانه ایجاد شد، اختلال جدی در بازار به وجود نیاید.
دامپینگ شرکت عربستانی در وضعیتی ادامه دارد که هر چه تولید این شرکت افزایش یابد، نفع سهامدار عرب نیز افزایش خواهد یافت و در مقابل، از نیروی کار کارخانههای دیگر کاسته میشود. امکانات مالی بالای شرکت عربستانی و تأمین ارزان قیمت مواد اولیه، برخورداری از تسهیلات بانکی غیرقابل قیاس با شرکتهای دیگر باعث شده تا قیمت تمامشده تولید این کارخانه پایینتر از کارخانههای دیگر باشد.
این شرکت ایرانی-عربی سال گذشته 280 میلیارد تومان سود کسب کرد و این رقم در سال 92 نیز به 380 میلیارد تومان رسیده بود.
در حال حاضر 46 کارخانه روغن نباتی در کشور فعّال هستند که 35 درصد سهم بازار به شرکت وابسته به عربها و بقیه آن به سایر شرکتها اختصاص دارد.