به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس،امروزه خواص شیر بر هیچ کس پوشیده نیست و همه میدانند که به دلیل کلسیم سرشار موجود در شیر که نقش عمدهای در استخوانسازی و جلوگیری از پوکی استخوان دارد؛ مصرف روزانه این ماده غذایی بسیار حائز اهمیت است.
شیر ماده غذایی ارزشمندی است که مصرف آن در تمام سنین توصیه میشود و در اغلب کشورهای توسعه یافته جهان، دولتها برای مصرف این ماده غذایی ارزشمند یارانههای ویژهای اختصاص میدهند.
در حالی که میزان مصرف سرانه شیر در کشور کمتر از 90 کیلوگرم است، گفته میشود که میزان مصرف سرانه شیر در کشورهای توسعه یافته بیش از 300 کیلوگرم و در برخی کشورها مانند هلند، نروژ، سوئد، دانمارک و نیوزیلند بیش از 500 کیلوگرم است.
سالانه حدود 8.5 میلیون تن شیر در کشور تولید میشود و سالهاست که برای افزایش سرانه مصرف شیر به متوسط جهانی یعنی 160 کیلوگرم در کشور تلاش میشود، اما به دلایل مختلف که شاید یکی از آن عوامل قدرت پایین خرید مردم باشد، دولتمردان هنوز نتوانستهاند به این هدف مهم نائل شوند.
این عدم موفقیت در افزایش سرانه مصرف شیر در حالی اتفاق میافتد که کشور با یک معضل اساسی به نام پوکی استخوان مواجه است و بخش قابل ملاحظهای از بروز این بیماری به سرانه مصرف شیر در کشور برمیگردد.
یکی از راهکارهای افزایش مصرف لبنیات پرداخت یارانه است که اگرچه دولت برای حمایت از تولید شیر و حتی ثابت یا پایین نگاه داشتن قیمت تولید شیرخام اقدام به این کار میکند، اما از آنجا که پرداخت آن مستمر و به موقع نیست، اثرات لازم را برجای نگذاشته است.
به هرحال پایین بودن سرانه مصرف شیر، به صرفهنبودن تولید برای دامداران و صنایع لبنی و کافی نبودن عدم توان خرید مردم از معضلاتی است که در جامعه با آن مواجهیم.
بصرفهنبودن تولید شیرخام برای دامداران از جمله مسائلی است که بارها از سوی دامداران در 2 یا 3 سال گذشته مطرح شده، چنانچه برای حل این معضل دولت در مقاطعی از زمان به تولید این محصول یارانه اختصاص داد و بالاخره هم در تیرماه سال 93 قیمت مصوب خرید شیرخام از دامداران را 1440 تومان اعلام کرد.
البته قیمت مصوب در یک سال گذشته به دلیل مقاومت صنایع لبنی از خرید با قیمت مذکور حتی با استقرار بازرس از طرف معاونت بازرسی و رسیدگی به تخلفات سازمان حمایت، در محل خرید شیرخام و صنایع لبنی عملیاتی نشد و رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی بارها در توضیح این موضوع گفته است که صنایع «نه توان خرید شیرخام به قیمت مصوب را دارند و نه توان فروختن فرآوردههای لبنی را با قیمتهای بالاتر از نرخهای کنونی دارند».
ضمن اینکه دولت باید به این موضوع توجه داشته باشد که صنایع لبنی علیرغم مخالفت در مورد افزایش قیمت عنوان کردهاند که برای افزایش قیمت خرید شیر خام به 1440 تومان باید قیمت محصولات لبنی 16 درصد افزایش یابد.
محمد فربد نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی صنایع لبنی ایران نیز میگوید: در حالی که سود قانونی صنعت در دنیا 14 تا 20 درصد است هیچگاه صنعت لبنیات بیش از 3 درصد سود نبرده و سال 93 هم سود صنایع لبنی فقط 1.5 درصد بود.
وی میافزاید: همچنین برخلاف عرف دنیا صنایع لبنی ایران مکلفند 9 درصد عوارض قانونی را از مردم با قیمت تمام شده شیر دریافت و به دولت بپردازند.
بنابراین گزارش: در یک سال اخیر موضوع افزایش قیمت شیرخام و اختلاف نظر میان دامداران و واحدهای صنعتی خریدار شیر خام موضوعی کاملا جدی و پیچیده بوده است، چرا که اگر دولت صنایع را وادار به خرید به قیمت مصوب کند توان خرید از سوی مردم برای جبران این افزایش قیمت نیست و اگر هم صنایع را وادار به افزایش قیمت نکند، دیگر دامدار توان تولید ندارد.
اما ظاهرا دولت برای حل این معضل تصمیماتی اتخاذ کرده طوری که در هفته گذشته نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که به دلیل اینکه دولت نمیتواند یارانه این بخش را پرداخت کند، مقرر شده قیمت 3 قلم محصول لبنی شامل شیر، ماست و پنیر 10 درصد افزایش یابد که البته این موضوع در دولت تائید شده، ولی هنوز به تصویب ستاد تنظیم بازار نرسیده است.
البته معاونت اجرایی رئیس جمهور هم گفته: درخواست خرید شیر خام با قیمت 1440 تومان از دامداران که ارتباط مستقیمی با نرخ محصولات لبنی دارد، در یکی از جلسات ستاد هدفمندسازی یارانهها مطرح و اتخاذ تصمیم راجع به تغییر نرخ محصولات لبنی به بعد از مباه مبارک رمضان موکول شده است.
محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت هم در نشست خبری که هفته گذشته داشت، با اشاره به مشکل تولیدکنندگان و صنایع لبنی در مورد قیمت شیر گفته است: دولت نمیتواند در هر مسئله مستقیم دخالت کند، زیرا در این صورت باید به ضرر یک طرف حکم کند و یک طرف متضرر شود و این مطلوب ما نیست.
وی گفته است: دولت در این زمینه دو راه دارد، یکی اینکه طبق قانون عرضه و تقاضا مراقبت کند تا افزایش غیر منطقی قیمت نداشته باشیم و راه دوم این است که خود دولت مابهالتفاوت مربوط به افزایش قیمت را پرداخت کند که این رقم درباره افزایش قیمت شیر بیش از هزار میلیارد تومان است.
بنابراین دولت تا بعد از ماه رمضان یک فرصت تقریبا چند هفتهای برای حل مشکل مزمن تولیدکنندگان شیر، صنایع لبنی و مصرفکنندگان لبنیات در اختیار دارد، تا به بهترین نحو و با کار کارشناسی دقیق بتواند بین مثلث تولیدکنندگان شیرخام، صنایع لبنی و مصرفکننده قضاوت کند که قیمت را چگونه و چقدر تغییر دهد.