به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، یک نشریه فرانسوی طی گزارشی هشتمین دور رایزنیهای هستهای ایران و 1+5، مذاکرات جاری را ماراتن نهایی برای حل موضوع هستهای ایران خواند و با اشاره به تأثیر توافق هستهای احتمالی بر بازار انرژی جهان اعلام کرد که تضمینی برای موفقیت این مذاکرات وجود ندارد و احتمال آن وجود دارد که ضربالاجل 30 ژوئن در آخرین مرحله تمدید شود.
نشریه فرانسوی «لوپوئن» در فاصله اندک باقیمانده تا ضربالاجل مذاکرات نهایی میان ایران و گروه «1+5» طی یادداشتی نوشت: ایران و قدرتهای بزرگ جهانی ماراتن نهایی مذاکرات برای حل و فصل موضوع هستهای بسیار دشوار ایران را آغاز کردهاند؛ مذاکراتی که تضمینی برای موفقیت آن وجود ندارد.
آنها سعی دارند پس از سالهای متمادی پر از تنش و با گذشت 20 ماه مذاکرات داغ و نفسگیر به توافقی که اغلب آن را «توافقی تاریخی» میدانند، دست یابند و این در حالیست که احتمال آن وجود دارد که ضربالاجل 30 ژوئن در آخرین مرحله مورد تمدید قرار گیرد.
«خطوط قرمز»
توافقی که مذاکرهکنندگان ایران و گروه 1+5 برای دستیابی به آن مذاکره میکنند، باید ماهیت غیرنظامی برنامه هستهای آینده ایران را در ازای لغو بسیاری از تحریمهای بینالمللی که از سال 2005 میلادی بر اقتصاد ایران اعمال شده، تضمین کند و این در حالیست که ایران همواره ادعاها در خصوص تلاش برای تجهیز به سلاح هستهای را که منجر به تباهی روابط بینالمللی طی 12 سال گذشته شده، رد میکند.
از سوی دیگر، چشمانداز تلاش ایران برای دستیابی به بمب اتمی در منطقه نیز پیامدهایی داشته و موجب ترس و وحشت اسرائیل و عربستان سعودی به عنوان یکی از رقبای اصلی تهران شده است.
حصول این توافق همچنین نخستین گام در جهت برقراری مصالحه میان جمهوری اسلامی ایران و آمریکا خواهد بود که روابطشان از 35 سال پیش تاکنون تیره و تار شده و چشمانداز همکاریها در برابر هرجومرج و آشوبهای جاری در سوریه، عراق و سایر مناطق را میگشاید.
این توافق همچنین بر بازار انرژی جهان نیز تأثیرگذار خواهد بود و بموجب آن ذخایر عظیم هیدروکربنی ایران آزاد خواهند شد و تمامی اینها در شرایطیست که با ورود به مراحل پایانی مذاکرات، «آیتالله خامنهای» رهبر معظم انقلاب ایران بر «خطوط قرمز» کشورش تأکید دارد و «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا نیز یادآور میشود که احتمال شکست مذاکرات وجود دارد.
«پیچیدگی»
این گزارش مدعی شد: آیتالله خامنهای که حرف آخر را در خصوص موضوع هستهای ایران میزند، خواستار «لغو فوری» تحریمهای بینالمللی سازمان ملل متحد و آمریکا در صورت انعقاد توافق است و بر مخالفت خود با هرگونه بازرسی از «مراکز نظامی» کشورش تأکید دارد و بیاعتمادی خود را نسبت به آژانس بینالمللی انرزژی اتمی که نهاد وابسته به سازمان ملل برای نظارت بر اجرای توافق مورد انتظار است، اعلام کرده است؛ این در حالیست که فرانسه و انگلیس مکررا میگویند که هرگونه توافق باید در صورت لزوم شامل دستیابی به مراکز نظامی باشد.
جدای از این موارد مورد اختلاف، توافق از لحاظ فنی بسیار پیچیده است و کارشناسان و دیپلماتها که از اوایل ماه جاری در وین به سر میبرند، در خصوص جزء به جزء مفاد توافق مذاکره کردهاند.
تهران میبایست ظرفیتهای هستهای خود را به واسطه کاهش شمار سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم کاهش دهد.
قدرتهای بزرگ میگویند که زمان گریز هستهای که منظور از آن مدت زمان مورد نیاز برای تجمیع مواد هستهای لازم جهت ساختن یک بمب هستهای است، باید کمتر از یکسال باشد و بمنظور اطمینانخاطر از این مسئله بر لزوم انجام بازرسیهای پیدرپی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از مراکز هستهای ایران تأکید دارند.
لوپوئن در ادامه یادداشت خود نوشت: غربیها همچنین میگویند که در صورت بروز هرگونه تخلف باید امکان بازگشت تحریمها و اعمال مجدد آنها بر اقتصاد ایران به آسانی و سادگی وجود داشته باشد؛ اما به رغم تمامی دشواریهای موجود، یک مسئول آمریکایی اخیرا در اظهاراتی اعلام کرد که مذاکرهکنندگان دو طرف درنظر دارند در وین باقی بمانند تا به نتیجه دست یابند یا به این اعتقاد برسند که نمیتوانند به نتیجه دست یابند.
هشتمین دور رایزنیهای هستهای در راستای نگارش پیشنویس برنامه جامع اقدام مشترک از روز چهارشنبه 27 خرداد ماه در سطح معاونان در شهر وین در جریان است و معاونان ظریف و اعضای هیأت کارشناسی ایران در وین حضور داشتند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران ظهر شنبه به منظور شرکت در مذاکرات جاری هستهای وارد وین محل برگزاری این مذاکرات شد. جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز جمعه شب وارد وین شده بود.