وزيرخارجه عربستان با اعلام اينكه پادشاه اين كشور در مذاكرات كمپ ديويد شركت نميكند، اعلام كرد: محمد بن نايف، وليعهد عربستان به جاي پادشاه، رياست هيات رياض در اين نشست را بر عهده دارد.
به گزارش دولت بهار به نقل از شبكه اسكاي نيوز عربي، عادل الجبير، وزير خارجه عربستان دليل اين اقدام پادشاه را همزماني نشست كمپ ديويد با آتشبس پنج روزه در يمن اعلام كرده و گفت: از آنجايي كه امدادرساني به يمن براي پادشاه بسيار اهميت دارد، او شخصاً اين عمليات را رهبري ميكند و راهي واشنگتن نميشود.
علاوه بر وليعهد محمد بن سلمان، جانشين وليعهد و وزير دفاع عربستان نيز در نشست كمپ ديويد شركت ميكند.
باراك اوباما، رئيس جمهوري آمريكا چندي پيش از رهبران شوراي همكاري خليج فارس خواست تا براي بررسي مذاكرات با ايران درخصوص پرونده هستهاي و برخي مسائل ديگر به آمريكا بروند و مذاكراتي را در اين باره داشته باشند.
به احتمال زياد كسالت و يا عدم توانايي ملك سلمان كه از بيماريهاي مختلفي رنج ميبرد، عامل اصلي عدم حضور وي در نشست با اوباماست و رياض ترجيح داده تا محمد بن نايف و پسر ملك سلمان را كه جوانتر هستند در اين نشست شركت كنند.
در همين حال يك مقام به شرط فاش نشدن نامش به نيويورك تايمز گفت كه برداشت او اين است كه پادشاه عربستان احتمالا براي نشان دادن نارضايتياش از دولت آمريكا سفرش را لغو كرده است.
رئيس جمهور آمريكا ماه گذشته پس از امضاي تفاهم نامه لوزان ميان ايران و قدرتها، سران كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس را به استراحتگاه رياست جمهوري در مريلند (كمپديويد) دعوت كرد. گفته ميشود كه كشورهاي عربي با بدبيني به اين تفاهم نامه مينگرند.
از ديگر سو خبرگزاري رويترز پيش از اين به نقل از مقامهاي آمريكايي كه نامشان ذكر نشده بود گزارش داد كه هدف از اجلاس كمپ ديويد، ايجاد يك سيستم دفاعي منطقهاي براي مقابله با "خطر ايران" خواهد بود.
به گفته آنها آمريكا ممكن است تعهدات امنيتي بيشتري به كشورهاي عربي بدهد و تسليحات تازه در اختيار آنها بگذارد و همراه با اين كشورها مانورهاي نظامي برگزار كند.
رسانههاي آمريكايي گزارش ميدهند كه مقامهاي كشورهاي عرب خليج فارس براي امضاي يك پيمان دفاعي به آمريكا فشار ميآوردند تا در صورت حمله خارجي مورد حمايت آمريكا قرار گيرند. اما گفته ميشود امضاي چنين پيماني براي آمريكا دشوار خواهد بود.
همزمان گفته ميشود كه دولت اوباما هم خواستههاي خود را در نشست كمپ ديويد خواهد داشت. اوباما گفته است كه كشورهاي عربي بايد به مشكلات داخلي خود هم رسيدگي كنند.
او اخيرا در مصاحبهاي با نيويورك تايمز تلويحا گفت كه بزرگترين خطري كه امنيت كشورهاي عربي را تهديد ميكند، نه خارجي، بلكه خشم فزاينده شهرونداني است كه از مشكل بيكاري و فقدان آزادي سياسي رنج ميبرند.