کد خبر: ۳۱۰۴۳۶
زمان انتشار: ۱۹:۴۱     ۲۹ فروردين ۱۳۹۴
اجرای طرح حذف صفر از پول ملی به واسطه نبود شرایط مناسب اقتصادی در دولت گذشته مسکوت ماند. این روزها در دولت یازدهم بار دیگر حذف صفرها بر سر زبان ها افتاده است.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از اقتصاد آنلاین ؛ در روزهای گذشته حذف صفر از پول ملی یکی از بحث های مطرح شده در عرصه پولی و بانکی بود که البته یکی از نمایندگان مجلس از دستورکار خارج شدن این طرح از برنامه های بانک مرکزی خبرداد. به گفته ندیمی اخیرا در جلسه ای مسوولان بانک مرکزی عنوان کردند که با وجود تحولات اقتصادی کشور در خصوص تورم، در حال حاضر مسئله حذف صفر از دستور کار آنها خارج شده است.


در این راستا نیز به تازگی، رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به پرسشی در زمینه حذف صفر از پول ملی این طرح که تا پیش از این در اوج بی‌خبری به سرمی‌برد گفت که این طرح بعد از تک رقمی شدن نرخ تورم اجرا می‌شود.

گفته می شود، ترس از عواقب ناشی از اجرای نادرست و تحمل هزینه های آن یکی از عمده ترین دلایل مخالفان اصلاح رقوم پولی کشور است، زیرا اگر این موضوع درست اجرا نشود آثار تورمی در پی خواهد داشت.این درحالی است که تاکنون طرح حذف صفر از پول ملی در کشورهایی چون ترکیه، ایتالیا و فرانسه اجرایی شده است که 6 صفر از واحد پولی خود را حذف کردند البته در بین آلمان رکوددار است چراکه پس از جنگ جهانی دوم 14 صفر از واحد پولی کشور خود برداشت. به گزارش اقتصادی نیوز، اما در کشور ما همچنان اجرای این طرح که گفته می شود به ماند شمشیر دو لبه می ماند همچنان به تعویق می افتد و مشخص نیست بالاخره چه زمانی مسوولان این سیاست را اجرایی خواهند کرد. 

به عقیده برخی از کارشناسان اقتصادی، افزایش ظاهری قدرت پول ملی، آسان سازی مبادلات، محاسبات و خرید و فروشهای مردم از اثرات قابل تحقق حذف صفرها است، اما برای حذف صفرها ارتقای شاخص‌های اقتصادی همچون افزایش تولید، نرخ سرمایه گذاری، آزادسازی های اقتصادی، رفع انحصارات، حضور بانکهای خارجی در کشور، حضور بی قید و شرط سرمایه گذاران خارجی و غیره نیز باید انجام شود. 

در این رابطه محمد صدر‌هاشمی نژاد، بنیان‌گذار بانک اقتصادنوین می‌گوید: در زمان کاهش ارزش پول ملی چندین صفر به پول افزوده می‌شود که افزایش صفر در معاملات، نوشتار، چاپ اسکناس و ... هزینه و گرفتاری به همراه دارد.

فعلا آمادگی حذف صفر را نداریم

او با بیان این که یکی از روش‌های مقابله با کاهش پول ملی حذف صفر از پول ملی است، ادامه داد: حذف صفر زمانی رخ می‌دهد که پول دارای ثبات باشد زیرا در زمان عدم ثبات ارزش پول ملی حذف صفر نفی نداشته و زیان بار خواهد بود.

هاشمی نژاد تاکید دارد در شرایطی که اقتصاد کشور همچنان در نوسان و تلاطم است، موکول کردن طرح حذف صفر از پول ملی به زمان دیگر کار درستی بوده است.اگر در یک اقتصاد تثبیت نشده‌ای بی موقع و نابه‌جا صفر را از پول ملی حذف کرد تورم غیر عادی بر اقتصاد آن حاکم خواهد شد.
او بیان کرد: علت موکول کردن طرح به زمان دیگر به دلیل تورم بوده و وجود تورم فعلی کاهش ارزش پول ملی را دربرخواهد داشت.

صدرهاشمی‌نژاد خاطرنشان کرد: حذف صفر باید در زمان تورم تک نرخی انجام شود اما نباید حذف صفر از پول ملی در زمان تورم 9 درصد صورت گیرد و پیشنهاد می‌شود در زمان تورم 5 تا 6 درصدی 3 تا 4 صفر را حذف کرد.

این درحالی بود که دولت گذشته اسکنانس یا به عبارت بهتر ایران‌چک‌های 50 هزار و 100هزار تومانی را در پی کاهش ارزش پول ملی چاپ کرد که در طراحی این اسکناس‌ در کنار نوشتار کامل مبلغ به عدد و حروف، عدد 50 و 100 با فونت و رنگی متفاوت چاپ شده است.

به اعتقاد برخی افراد این گونه طراحی و چاپ به نوعی به دنبال آماده‌ سازی جامعه برای حذف 3 تا 4 صفر از پول ملی بود، درج عدد 50 یا 100 بروی ایران‌چک‌های رایج سوالی مبنی بر این که با حذف صفر از پول ملی، پول ملی ریال خواهد بود یا تومان را در ذهن مبادر می‌کند زیرا مبلغ ایران‌چک 50 هزار تومانی به حروف پانصد هزار ریال درج شده و اگر قرار باشد پول ملی با ریال خوانده شود باید عدد درج شده بروی ایران‌چک 50 هزار تومانی، با فونت متفاوت دارای دو صفر باشد نه یک صفر.

سرپوش تحریم بر بیماری اقتصاد ایران

در این راستا، مشاور امور بانکی اتاق بازرگانی تهران، با بیان این که حذف صفر از پول ملی دارای پیش شرط‌هایی است که تحقق آن‌ها تا حدودی زمان بر است، اظهار کرد: طرح حذف صفر از پول ملی در زمان کاهش ارزش پول ملی به یک سوم ارزش آن مطرح شد و چاپ چک پول‌های 50هزار تومانی در پی این موضوع بود.

محمد مهدی رئیس‌زاده ادامه داد: روند کاهشی تورم مناسب بوده و به کمتر از 16 درصد رسیده اما تحریم‌ها همچنان به قوت خود باقی است در حالت خوشبینانه 6 ماه بعد از صدور توافق مکتوب می‌توان امید به شرایط خوب داشت.

او در پاسخ به این سوال مبنی بر این که در شرایط لغو تحریم‌ه، ثبات شرایط اقتصادی فعلی آیا اقتصاد تغیر مثبتی خواهد داشت، بیان کرد: اقتصاد داخلی دچار بیماری است و تحریم‌ها برخی از امراض اقتصاد را پوشاند. بخشی از مشکلات اقتصاد کشور ناشی از عدم مدیریت صحیح و نقایص برخی از ساختارها است.

وی ادامه داد: جدا از بحث تحریم‌ها قطعا نیاز به اقدامات و اصلاحات ساختاری در اقتصاد کلان همچون سیستم مالیاتی، بانکی و تامین اجتماعی وجود دارد.

رئیس‌زاده با شاره به این که موانع جدی بر سرراه کسب‌و‌کار وجود دارد و با برداشتن تحریم‌ها انتظار رونق می‌رود، خاطرنشان کرد: اگر به درستی و با مدیریت صحیح از منابع آزاد شده ارزی در پی لغو تحریم‌ها استفاده شود توانایی رونق، افزایش تولید و ... را شاهد خواهیم بود.

او بیان کرد: در زمان یک رقمی شدن نرخ تورم، نرخ سود بانکی نیز باید تک نرخی شود که می‌توان در جهت افزایش سرمایه بانک‌ها، تغییر در فرمول اندوخته اجباری و ... تجدید نظر کرد و تمام این‌ها باید به تدریج در قالب یک برنامه میان مدت و بلند مدت دیده شود که نباید در یک همه موارد مورد بررسی و اجرا قرار گیرد.

عضو هیات نمایندگان دوره هفتم اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: زمانی که تورم یک رقمی شده و رونق پدیدار شود می‌توان صفر را از پول ملی حذف کرد اما در شرایط فعلی حذف صفر اصلا قابل قبول نیست و مشکلی را حل نخواهد کرد.

وی با بیان اینکه حذف صفر از پول ملی یک شبه رخ نخواهد داد، تاکید کرد: مشکل اصلی اقتصاد کشور حذف صفر از پول ملی نیست و باید به سمت آماده سازی و تجهیز پرسنل و نیروی انسانی سیستم بانکی برای فضای بعد زا تحریم‌ها حرکت کرد.

او در پاسخ به این سوال که آیا از لحاظ نرم‌افزاری نیاز به ارتقا و به روزرسانی سیستم بانکی است، گفت: به واسطه تحریم‌ از جدیدترین سیستم‌های نوین بانکی بی‌بهره هستیم.

بهرشکل باید منتظر ماند این سیاست که در حدود 22 سال قبل در عرصه سیاست های پولی کشور برای اولین بار مطرح شد چه زمانی سرانجام اجرایی خواهد شد. با این حال آخرین برنامه ریزی‌ها نیز از ادامه تعویق پیاده سازی این ایده حکایت دارد

اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها