به گزارش پایگاه 598 به نقل از اقتصاد آنلاین ؛ دولت در هفتهای که گذشت تصمیماتی در رابطه با واردات و صادرات برخی از کالاهای اساسی داشت، ضمن اینکه با اقدام قانونی خودروسازان، قیمت خودرو نیز در بازار کاهش یافت، اما مهمتر از همه، بازگشایی دفتر کمپانیهای نفتی بزرگ دنیا در ایران بود؛ به این ترتیب، شل، توتال و لوک اویل دفاتر خود را در ایران بازگشایی خواهند کرد. خلاصه مهمترین اخبار اقتصادی هفته گذشته به شرح زیر است:
توافق جدید نفتی ایران و چین
همزمان با مذاکرات دو روزه بیژن زنگنه وزیر نفت ایران با مقامات و مدیران عامل و روسای ۳ غول نفت و انرژی چین، توافق های جدیدی در حوزه صنایع نفت، گاز و توسعه تجارت طلای سیاه بین تهران – پکن حاصل شد. بر این اساس وزیر نفت ایران در سفر به پکن با «جو جینگ پینگ» مدیرعامل شرکت ملی نفت و گاز چین «CNPC» به عنوان پیمانکار طرح توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان شمالی، «فو» مدیرعامل شرکت سینوپک به عنوان بزرگترین شرکت پالایش نفت چین و مجری طرح توسعه میدان نفتی یادآوران و نورلی بکری رئیس سازمان انرژی چین که عالی ترین مقام چین دیدار و گفتگو کرد.
جزئیات جدید از رانت ۲ میلیارد دلاری
دولت تصمیم گرفت ارزی را که برای مهار آبهای مرزی اختصاص داده شده بود، برخلاف قوانین و با تصور کمک، به افزایش ارزی یا ذخیره سازی کالاهای اساسی اختصاص دهد، زیرا فکر می کردند به این ترتیب پول از بازار جمع و از بانک مرکزی گرفته می شود؛ در نتیجه تصمیم گرفتند پول را به دو شرکت که سهام آن صد در صد دولتی باشد، بدهند. این امر با دو ماده از مواد قانون نمیخواند از جمله ماده ۸ که می گوید هر امتیازی که دولت برای شرکتهای دولتی قائل می شود باید قبلا برای شرکتهای خصوصی قائل شده باشد و همچنین اگر موجب اخلال در بازار شود با ماده ۵۲ قانون نیز سازگار نیست.
ارز فعلا دونرخی باقی میماند
مسعود نیلی، مشاور رئیسجمهور گفت: سال ۹۴ با توجه به کاهش نرخ تورم و رشد اقتصادی قابل توجه در سال ٩٣، سالی سخت به لحاظ اقتصادی خواهیم داشت. از سوی دیگر، هم اکنون قیمت جهانی نفت حدود ٥٠ دلار است در حالی که در مدت مشابه سال گذشته بیش از ۱۰۰ دلار در هر بشکه بود. وی، نرخ فعلی تورم در کشور را کمتر از ۱۵ درصد عنوان کرد و یادآور شد: قطعا کاهش نرخ تورم به کمتر از ۱۵ درصد فعلی یکی از سیاستهای اقتصادی دولت در سال جاری خواهد بود. این عضو کابینه دولت همچنین درباره تک نرخی شدن قیمت ارز هم خاطرنشان کرد: تا پیش از برداشته شدن لغو کامل تحریمها نظام دونرخی ارز در کشور باقی خواهد ماند.
واردات موقت گندم برای صادرات آزاد شد
قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت از تصمیم جدید دولت برای صدور اجازه واردات موقت گندم خبرداد و گفت: واردات موقت گندم با هدف صادرات تسهیل میشود. مجتبی خسروتاج گفت: با تصمیم دولت مقرر شد ظرف یک دوره زمانی حداکثر دو هفتهای توسط اداره کل مقررات، تمام مقررات و مصوبات که بهنحوی اجازه صادرات آرد را بدهند جمعآوری و نظام واردات موقت گندم با هدف صادرات آرد هر چه سریعتر فعال و موانع سر را برداشته شود.
چراغ سبز وزیر جهاد به واردات برنج
وزیرجهادکشاورزی با بیان اینکه امسال کمتر از یک میلیون تن برنج وارد خواهیم کرد، گفت: امسال درحالی میزان تولید گندم به ۱۱ میلیون تن خواهد رسید که کشور با محدودیت منابع آب مواجه است. محمود حجتی با اشاره به اینکه نیاز داخل به برنج سفید حدود ۳ میلیون تن است، اظهارداشت: پیشبینی میشود امسال حدود ۲ میلیون تن برنج در کشور تولید شود که برای تامین نیاز داخل و جلوگیری از رقابت برنج خارجی با تولید داخل، قانون ساز و کارهایی برای مدیریت قیمت برنج وارداتی و میزان واردات پیشبینی کرده است.
طرح ویژه نظارتی بازار خودروهای وارداتی
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: براساس طرح نظارتی ویژه، سازمان حمایت بر بازار خودروهای وارداتی نظارت میکند. محمود نوابی با بیان اینکه بازار خودروهای وارداتی کاملا تحت کنترل و نظارت قرار دارد، گفت: سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به دقت بازار خودروهای وارداتی را رصد کرده و بر قیمتگذاری این خودروها و بر حسن اجرای دستورالعمل وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر قیمت خودروهای وارداتی به طور دقیق نظارت میکند.
ثبات قیمت مسکن در ۳ ماهه اول ۹۴
رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران از ثبات قیمت مسکن تا تیرماه سال جاری خبر داد و گفت: در اخرین ماه سال قبل، در شهر تهران ۱۵ هزار و ۸۹۶ قرارداد اجاره، ۱۶ هزار و ۲۱۷ قرارداد خرید و فروش منعقد شد. حسام عقبایی با بیان اینکه در سه ماهه پایانی سال ۹۳ تحت تاثیر افزایش نسبی حجم معاملات، خیز خروج از رکود در بازار مسکن برداشته شد، گفت: همانطور که پیش بینی می شد در بهار ۹۴ نیز همزمان با افزایش حجم معاملات مسکن، قیمتها به حالت ثابت باقی ماند و ثبات ایجاد شده در بازار مسکن به حالت قبل ادامه پیدا کرد.
تسهیل شرایط فروش دو باشگاه استقلال و پرسپولیس
رئیس سازمان خصوصیسازی با اعلام اینکه شرایط مزایده سوم سرخابیها کمی آسانتر از مزایدههای قبلی است اما قیمتهای پایه کاهش پیدا نکرده است، گفت: دو باشگاه را به یک نفر نمیشویم. عبدالله پوری حسینی درباره سومین مرحله مزایده سرخابیهای پایتخت گفت: مرحله سوم مزایده سرخابیها روز ۹ اردیبهشت ماه در محل سازمان خصوصی سازی برگزار می شود و هیئت واگذاری نوبت سوم مزایده سرخابیها اصلاحات مختصری را در شرایط واگذاری اعمال کرده است که در نوبت اول آگهی روز چهارشنبه ۲۶ فروردین ماه در روزنامههای کثیر الانتشار و نوبت دوم ۲ اردیبهشت ماه اعلام خواهد شد و آخرین فرصت برای گرفتن پاکتهای پیشنهادی خریداران تا آخر وقت اداری روز سه شنبه ۸ اردیبهشت خواهد بود.
سقوط امپراطوری عربستان در اوپک
وزیر نفت در حالی پشت پرده جدیدی از رفتار برخی از اعضای اوپک را تشریح کرد که با ادامه کاهش قیمت نفت، دوکشور عربی پشت سیاستهای عربستان را خالی کردند تا تعداد طرفداران ایران در اوپک به ۱۰ کشور برسد. در طول حدود ۱۰ ماه گذشته تاکنون بازار جهانی نفت فراز و فرودهای متعدد قیمتی را تجربه کرده به طوری که هم اکنون قیمت هر بشکه نفت خام در مقایسه با فروردین ماه سال گذشته بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است. بر این اساس، هر چند کارشناسان عقب افتادن تقاضا از عرضه را مهمترین عامل سقوط قیمت نفت عنوان می کنند اما یکی از مهمترین دلایل کاهش شدید بهای طلای سیاه، مسابقه جدید کشورهای عربی عضو اوپک به منظور افزایش تولید و صادرات نفت بوده است.
لوک اویل روسیه هم میآید
پس از اعلام آمادگی شل انگلیس و توتال فرانسه به منظور بازگشت به صنعت نفت ایران، شرکت لوک اویل روسیه از بازگشایی دفتر نمایندگی خود در ایران خبر داد. هر چند جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو گروه ۵+ تاکنون به توافق نهایی هسته ای دست نیافته اند و تحریم های بین المللی نفتی ایران کماکان پابرجا است، اما غول های نفتی جهان یکی پس از دیگری آماده بازگشت به صنعت نفت شده اند. بر این اساس در طول هفته گذشته تاکنون پس از شرکت انگلیسی – هلندی شل، شرکت توتال فرانسه هم به منظور بازگشت به پروژه ها و طرح های صنایع نفت و گاز ایران اعلام آمادگی کرد.
افت تقاضا، قیمت بلیت هواپیما را کاهش داد
با اتمام تعطیلات نوروز و کاهش تقاضای سفرهای هوایی، نرخ بلیت هواپیما کاهش زیادی پیدا کرده است. نوروز همیشه با پیک سفرها در بخش های مختلف حمل و نقل همراه است و تمام زیربخش های حوزه حمل و نقل در تعطیلات عید مشغول خدمات رسانی به مسافران هستند و میلیون ها مسافر را جابجا می کنند اما مسافرت ها پس از پایان نوروز به شدت کاهش یافته و صندلی خالی در حمل و نقل عمومی افزایش پیدا می کند. یکی از انواع حمل و نقل که در نوروز با هجوم تقاضاها روبرو می شود، حمل و نقل هوایی است. در واقع به دلیل کمبود ناوگان در این صنعت و افزایش روز افزون تقاضا، در دوران پیک سفرها نسبت عرضه و تقاضا فاصله زیادی پیدا می کند به همین دلیل مشکلاتی برای مسافران به وجود می آید.
وام ۸۰ میلیونی خرید مسکن در تعلیق
سال گذشته طرحی مبنی بر افزایش وام خرید مسکن از سوی مسئولان وزارت راه و شهرسازی مطرح شد که هنوز پشت درهای بسته بانک مرکزی باقی مانده است. عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی سال گذشته اعلام کرد که طرحی را پیشنهاد داده است که بر مبنای آن، وام خرید ۸۰ میلیون تومانی به متقاضیان مسکن داده می شود. درو اقع رکود عمیقی که از دوسال و نیم گذشته بازار مسکن را در برگرفته، موجب ارایه پیشنهادات و طرحهایی از سوی دولت و بخش خصوصی شده که در این راستا وام خرید ۸۰ میلیون تومانی برای ایجاد تحرک در بازار و افزایش قدرت خرید متقاضیان پیشنهاد شده است.
چغاله در یکسال ۶ برابر گران شد
معاون اتحادیه بارفروشان از افزایش قیمت هندوانه در میدان مرکزی میوه و ترهبار خبر داد و گفت: قیمت چغاله در میدان مرکزی به ۴۰ هزار تومان رسیده در حالیکه سال قبل قیمت آن بین ۶ تا ۷ هزار تومان بود. علی امامی با بیان اینکه قیمت این محصول از ۸۰۰ به بین ۹۰۰ تا ۱۰۰۰تومان افزایش یافته است، گفت: قیمت پرتقال در حال حاضر حدود ۴۳۰۰ تومان، موز ۳۵۰۰ تا ۳۸۰۰ تومان، سیب بین ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان و کیوی ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان است. وی با اشاره به تمام شدن فصل نارنگی افزود: قیمت گوجه فرنگی بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ تومان است که این مبلغ حتی هزینه حمل آن نیست، محصول بسیار فراوان و متقاضی برای آن بسیار کم است.
۲۰ نماینده دولتی اتاق بازرگانی تهران معرفی شدند
وزیر صنعت، ۲۰ نماینده دولت برای عضویت در هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران را معرفی کرد. با معرفی این نمایندگان، ترکیب ۶۰ نفره هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران تکمیل شد. بر این اساس، ۱۵ نفر از این فهرست مربوط به اعضای بازرگانی، صنعت و معدن و ۵ نفر دیگر نیز عضو کشاورزی اتاق تهران هستند. در نامه وزیر صنعت به رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی تهران؛ مجتبی خسروتاج، ولی اله افخمی راد، علی اشرف افخمی، حسین ابویی مهریزی، جعفر سرقینی، محسنی صالحی نیا، مسعود کرباسیان، سیدرضا نوروزی زاده، منصور معظمی، محمدرضا شجاع الدینی، محمدرضا نجفی منش، علاء میرمحمد صادقی، حسن عابدی جعفری، محمدرضا بهرامن و خانم سهیلا جلودارزاده به عنوان ۱۵ عضو بخش بازرگانی، صنعت و معدن و محمد حسین شریعت مدار، محمدعلی طهماسبی، حسن یونس سینکی، لطف اله سعیدی و عبدالمهدی بخشنده به عنوان ۵ عضو بخش کشاورزی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی تهران معرفی شدهاند.
واکنش بازار به گرانی خودرو
در پی گرانی خودرو توسط خودروسازان به بهانه افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده، بازار آزاد خودرو نیز به این تصمیم واکنش نشان داد. اگرچه بسیاری از مشتریان به دلیل رکودی که در سال ۹۳ بر بازار خودرو حاکم بود و البته زمزمههایی مبنی بر گرانی خودرو در سال ۹۴ میشنیدند، در واپسین روزهای سال ۹۳ وارد بازار شده و خرید کردند، اما برخی دیگر نیز به انتظار آمدن خودروسازان خارجی و تغییر در شرایط موجود در بازار، دست نگاه داشتند و خریدهای خود را به سال جاری موکول کردند، این در حالی است که اکنون در هفته پایانی فروردین ماه، خودروسازان وارد عمل شده و خودرو را گران کردهاند.
تمدید آزادسازی صادرات محصولات فولادی
مدیرکل دفتر مقررات واردات و صادرات وزارت صنعت، از تمدید آزادسازی صادرات محصولات فولادی خبرداد و گفت: صادرات با رعایت مقررات تعرفهای آزاد است. سیدعباس حسینی گفت: بر اساس تصمیم جدید دولت، آزادسازی صادرات محصولات فولادی آزاد شده است که بر این اساس تمامی فعالان اقتصادی میتوانند با رعایت قوانین و مقررات مربوطه، صادرات محصولات فولادی را انجام دهند. مدیرکل دفتر مقررات واردات و صادرات وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: این موضوع طی نامهای رسمی به دفتر صادرات گمرک جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شده است.
احتمال تعویق افزایش یک بند از فیش حقوق
با وجود ارائه بسته جدید مزدی کارگران در سالجاری، هنوز تکلیف یک بند از این افزایشها معلوم نیست و هیات وزیران تصمیم خود درباره افزایش ۲۰ هزار تومانی حق مسکن کارگران را اعلام نکرده است. اولین مصوبه شورای عالی کار در اسفندماه سال گذشته افزایش حق مسکن سال ۹۴ مشمولان قانون کار و کارگران از ۲۰ به ۴۰ هزارتومان بوده است. به عبارتی، طبق تصمیم شورای عالی کار کارفرمایان از فروردین ماه امسال باید به ازای هر ماه کارکرد نیروهای خود، ۴۰ هزار تومان به عنوان حق مسکن به حقوق آنها بیافزایند. حق مسکن مشمولان قانون کار طی چند سال متوالی تا مردادماه سال ۹۲ تقریبا ثابت مانده بود و در آن مقطع شورای عالی کار تصمیم گرفت حق مسکن از ۱۰ به ۲۰ هزارتومان برسد. اما مصادف شدن مردادماه ۹۲ با تغییرات دولت ها و آغاز به کار دولت تدبیر و امید باعث شد تا مصوبه هیات وزیران در اینباره به تعویق بیافتد.