کد خبر: ۳۰۹۹۹۱
زمان انتشار: ۱۱:۰۵     ۲۷ فروردين ۱۳۹۴
اوباما رسما سنا را به بازي توافق هسته‌اي با ايران وارد کرد.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از وطن امروز، اوباما رسما سنا را به بازي توافق هسته‌اي با ايران وارد کرد. کميته روابط خارجي سنا به طرح نظارت بر توافق هسته‌اي با ايران راي داد. کاخ سفيد نيز از امضاي اوباما پاي اين طرح خبر داد. اين اقدام رئيس‌جمهور آمريکا که در نوع خود بي‌سابقه محسوب مي‌شود در حالي است که کاخ سفيد پيش از اين، از وتوي طرح کنگره خبر داده بود. نکته قابل توجه در اين ميان اينکه وزير اطلاعات و امور راهبردي رژيم صهيونيستي نسبت به اين موضوع ابراز خوشحالي کرده و آن را در جهت انجام يک توافق خوب و منطقي با ايران عنوان کرد. نيويورک‌تايمز اين مصوبه را تضعيف جايگاه اوباما و رويترز از آن به عنوان عقب‌نشيني کاخ سفيد در برابر جمهوريخواهان تعبير کرد. به گزارش «وطن امروز»، کميته روابط خارجي سنا روز سه‌شنبه به اتفاق آرا به طرحي رأي داد که در صورت تبديل شدن به قانون، برداشته شدن تحريم‌ها را دست‌کم 30 روز به تعويق انداخته و به کنگره اجازه بررسي و رأي دادن به توافق را مي‌دهد. اين طرح که توسط باب کورکر، رئيس کميته روابط خارجي و رابرت منندز، سناتور ارشد دموکرات ارائه شده و مجموعا از سوي 21 سناتور به صورت مشترک مورد حمايت قرار دارد، دولت باراک اوباما را ملزم مي‌کند در صورت حصول هرگونه توافقي با ايران، ظرف 5 روز آن را براي بررسي به کنگره ارائه دهد.

فارس در اين‌باره نوشت: تبديل اين طرح به قانون، به آن معني است که دولت باراک اوباما دست‌کم تا 30 روز امکان برداشتن تحريم‌هاي ايران را نخواهد داشت. در اين طرح، دوره‌اي 52 روزه براي بررسي توافق هسته‌اي در نظر گرفته شده است. يک دستيار کورکر روز گذشته درباره دوره زماني 52 روزه گفت: کنگره براي نظارت بر اين طرح و تصويب يا رد آن، 30 روز زمان دارد. پس از آن در صورتي که کنگره با توافق با ايران مخالفت کرد، رئيس‌جمهور براي وتوي آن 12 روز زمان دارد. در صورتي که اوباما مخالفت کنگره را وتو کند، قانونگذاران 10 روز باقي‌مانده را زمان خواهند داشت تا با جمع‌آوري دست‌کم 67 رأي از مجموع 100 کرسي سنا (دو سوم آرا)، حق وتو را از اوباما سلب کنند. اين طرح که در ابتدا با مخالفت کاخ سفيد مواجه شده بود، در نهايت روز سه‌شنبه پس از اعمال اصطلاحاتي، از جمله کاهش دوره ممنوعيت لغو تحريم از 60 به 30 روز، از سوي دولت آمريکا هم مورد موافقت قرار گرفت و جاش ارنست، سخنگوي کاخ سفيد اعلام کرد رئيس‌جمهور حاضر است اين طرح را امضا کند. ارنست با اشاره به اصلاحات اعمال شده در روز سه‌شنبه در اين طرح گفت: «رئيس‌جمهور مايل خواهد بود طرح مصالحه‌شده که امروز به کميته مي‌رود را امضا کند». وي به‌رغم اين افزود کاخ سفيد در صورتي که متمم‌هايي خلاف ديدگاه‌هاي کاخ سفيد به آن اضافه شود مي‌تواند با آن مخالفت کند. وي گفت: «ما بايد ببينيم اين فرآيند چگونه پيش مي‌رود. جاش ارنست گفت: به‌رغم اينکه در اين طرح مفادي وجود دارد که کاخ سفيد آن را دوست ندارد اما تغييرات اعمال‌شده حمايت کاخ سفيد از آن را توجيه مي‌کند.

اعتراض روحاني
اما تصويب طرح نظارت سنا بر توافق هسته‌اي با ايران و همچنين قول مساعد کاخ سفيد براي امضاي اين طرح، واکنش روز گذشته حسن روحاني را در پي داشت. رئيس‌جمهور که در جريان سفر استاني خود درميان مردم رشت سخنراني مي‌کرد با اشاره به اين طرح تاکيد کرد طرف ايران در مذاکرات، سنا و مجلس نمايندگان آمريکا نيست بلکه 1+5 است. روحاني در عين حال تاکيد کرد توافقي که پايانش، پايان تحريم‌هاي اقتصادي نباشد، صورت نخواهد گرفت. به گزارش تسنيم، حجت‌الاسلام حسن روحاني، رئيس‌جمهور روز گذشته در جمع مردم گيلان در ورزشگاه شهيد عضدي رشت با اشاره به اقدامات ضد ايراني مجالس آمريکا تاکيد کرد: در همين جا اعلام مي‌کنم، اينکه سناي آمريکا چه مي‌گويد، مجلس نمايندگان آمريکا چه مي‌خواهد، تندروها در آمريکا دنبال چه هستند و مزدوران آمريکا در منطقه چه مي‌گويند، به ملت و دولت ما ارتباطي ندارد. ما در برابر «تعامل»،‌ تعامل و در برابر «حسن‌نيت»، حسن‌نيت و در برابر «احترام»، احترام مي‌خواهيم. اعلام مي‌کنيم طرف ما در مذاکرات سنا و مجلس نمايندگان آمريکا نيست بلکه ‌مجموعه 1+5 است. به‌گزارش تسنيم، حجت‌الاسلام حسن روحاني با بيان اينکه تيم مذاکره‌کننده ايراني از هفته آينده مذاکره را آغاز مي‌کند، گفت: بحث اصلي ما با طرف مقابل تحريم خواهد بود؛ يعني همان ظلم غير‌انساني که نسبت به ملت ايران روا داشتند. دنيا، 1+5 و مجلس سنا و دولت آمريکا و رئيس‌جمهور آمريکا بدانند«پايان اين توافق اگر پايان تحريم‌هاي اقتصادي نباشد، توافقي نخواهد بود».

تأخير 30 روزه در لغو تحريم
راي مثبت سنا به طرح کميته روابط خارجي و چراغ سبز کاخ سفيد براي امضاي آن چه پيامدي بر روند مذاکرات هسته‌اي خواهد داشت؟ اين سوالي است که لازم است با تدقيق لازم به آن پرداخته شود و تيم هسته‌اي براي حل اين معضل چاره‌انديشي کند. آنچه مسلم است، به‌رغم تاکيد رهبر حکيم انقلاب مبني بر لغو همه تحريم‌ها در همان روز توافق و اشاره به اين مهم که لغو تحريم بايد بخشي از مذاکرات باشد و نه نتيجه آن، اما با تصويب اين طرح، عدم لغو تحريم‌ها در روز توافق، صريح‌تر و در يک چارچوب مکتوب قانوني از سوي آمريکا اعلام شده است. مسؤولان دولت آمريکا البته پيش از اين نيز در اظهارات مختلفي مکررا بر برداشته شدن تدريجي تحريم‌ها و آن هم با تبصره‌هاي مختلف اشاره کرده بودند اما اين‌بار با اجماع سنا و دولت باراک اوباما، اين موضوع به يک صداي واحد در آمريکا تبديل شده است. اکنون و با اين مصوبه جديد، حتي در صورتي که سنا نيز مخالفتي با توافق هسته‌اي با ايران نداشته باشد، حداقل 30 روز پس از توافق، موضوع برداشته شدن تحريم‌هاي ايران مطرح مي‌شود و اين دقيقا برخلاف يکي از مهم‌ترين خطوط قرمز تعيين شده براي مذاکرات هسته‌اي است.

هزينه تعلل در ارائه فکت‌شيت
آقاي روحاني روز گذشته در سخنراني خود تاکيد کرد طرف ما در مذاکرات، سنا و مجلس نمايندگان آمريکا نيست بلکه 1+5 است. اين اظهارنظري درست است اما آنچه متاسفانه بر اثر تعلل تيم مذاکره‌کننده کشورمان در ارائه جزئيات به مردم و انتشار فکت شيت ايراني رخ داد، منجر به همصدايي مهم‌ترين متحدان‌مان در مذاکرات با تفسير آمريکايي مذاکرات شده است. سرگئي ريابکوف، معاون وزير خارجه روسيه در گفت‌وگو با اينترفاکس روسيه صراحتا اعلام کرد: متن منتشر شده توسط آمريکا صحيح است. وقتي روس‌ها چنين نظري درباره فکت‌شيت ارائه شده توسط آمريکا که به اعتقاد مسؤولان ما مبتني بر واقعيات نيست دارند، طبيعتا نظر ديگر کشورهاي طرف مذاکره با ما مشخص است. تاييد فکت‌شيت آمريکا توسط روس‌ها البته واکنش مسؤولان آمريکايي را نيز در پي داشت. جان کري، وزير خارجه آمريکا يک روز پس از سخنان معاون وزير خارجه روسيه در گفت‌وگو با اي‌بي‌سي تاکيد کرد روس‌ها هم «فکت‌شيت» اعلام شده آمريکا را تاييد کردند. جان‌کري در اين گفت‌وگو در پاسخ به سوالي درباره بيانيه لوزان و اظهارات مقامات ايران و آمريکا درباره آن گفت واقعياتي که پارامترها (رئوس مطالب) بر آن استوار شده است، واقعيت هستند. به گزارش فارس، وي گفت ديروز نيز روس‌ها بيانيه‌اي صادر کردند و گفتند سند اطلاعات (فکت‌شيت) يا واقعياتي که توسط آمريکا اعلام شده، قابل استناد و اطلاعات دقيقي هستند.

استقبال اسرائيل از تفاهم سنا و اوباما
طرح سنا براي نظارت بر توافق هسته‌اي با ايران و قول کاخ سفيد مبني بر امضاي اين طرح توسط اوباما با استقبال رژيم صهيونيستي مواجه شد. وزير جنگ اسرائيل اين تفاهم را در راستاي انجام يک توافق خوب با ايران دانست. به گزارش تسنيم، يووال اشتاينيتز وزير اطلاعات و امور راهبردي رژيم صهيونيستي در مصاحبه با راديو اسرائيل گفت: ما قطعا خوشحال هستيم، اين يک دستاورد براي سياست اسرائيل است. سخنراني بنيامين نتانياهو در کنگره آمريکا، در دسترسي به اين قانون، قطعي بوده است، قانوني که جزء مهمي در جلوگيري از دستيابي به يک توافق بد خواهد بود يا حداقل موجب خواهد شد تا اين توافق منطقي‌تر شود. اشتاينيتز در ادامه افزود: اين فشار بيشتر و مانع ديگري در برابر يک توافق بد است و در نتيجه دولت آمريکا و تيم مذاکره‌کننده تلاش بيشتري را براي از بين بردن شکاف‌ها و دستيابي به يک توافق که بهتر به نظر برسد يا حداقل منطقي‌تر باشد، انجام خواهد داد. رسانه‌هاي خارجي، اين اقدام را عقب‌نشيني اوباما در مقابل جمهوريخواهان و تضعيف جايگاه او توصيف کرده‌اند. رويترز در گزارشي در اين زمينه نوشت: کاخ سفيد در يک عقب‌نشيني آشکار از مواضع قبلي‌ و تسليم در برابر جمهوريخواهان کنگره اعلام کرد باراک اوباما، قانوني که براساس آن کنگره مي‌تواند بر توافق هسته‌اي ايران و گروه 1+5 نظارت کند، را در صورت تصويب، امضا خواهد کرد. نيويورک‌تايمز نيز با اشاره به اين موضوع نوشت: تصويب طرح نظارت کنگره بر توافق هسته‌اي ايران در کميته روابط خارجي سنا موضع رئيس‌جمهور آمريکا را در مذاکرات تضعيف و بدگماني ايراني‌ها به آمريکا را تقويت کرد.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها