به گزارش پایگاه 598 به نقل از اقتصاد آنلاین ؛ این روزها در حالی سال 94 آغاز می شود که امیدها برای به سرانجام رسیدن مذاکرات هستهای ایران و گروه 1 + 5 پررنگتر از هفتههای گذشته شده است. اقتصاد ایران در حالی پای به سال 94 میگذارد که شدیدا تحتتاثیر کاهش قیمت نفت و مذاکرات هستهای است.
برخی کارشناسان بر این عقیدهاند که نیمه نخست سال 94، سخت و پرفشار خواهد بود؛ چراکه با شرایط انقباضی بودجه و ادامه مذاکرات تا تیرماه، اقتصاد مسیر روشنی را طی این مدت در پیش رو نخواهد داشت.
رکود حاکم بر بازار مسکن و ساختوساز، اشاره به نااطمینانی بخش خصوصی برای مشارکت در رونق بخشیدن به این بازار دارد. بازار مسکن با چالش بزرگ کمبود سرمایه مواجه است. از طرفی نیز، کاهش قدرت خرید متقاضیان مسکن نیز باعث شده، بازار با کمبود تقاضا موثر همراه باشد.
به این ترتیب باز گرداندن روزهای پررونق به بازار مسکن را تصویب کرد تا به این ترتیب، انگیزه و منابع لازم برای استقبال بخش خصوصی برای ورود به بازار مسکن ایجاد شود، اما نارسایی بازار مسکن کشور در تامین مالی، موفقیت برنامه دولت برای رونق بخشیدن به این بازار را با تردید همراه کرده است. بازار مسکن ایران تمام ویژگیهای یک بازار دارایی در یک کشور نفتی با تورم بالا را داراست. نفتی بودن بازار مسکن ایران به این معناست که این بازار به صورت کلی با شوکهایی که درآمد نفت به اقتصاد کشور وارد میکند، دچار شوک میشود و جهش میکند.
همچنین تورم بالا و پرنوسان کشور باعث شده تا این بازار، بازاری پیرو تورم باشد. بدین معنا که رشد میزان نقدینگی و به تبع آن، تورم با تاخیری 6 تا 12 ماهه به بازار مسکن وارد میشود و این بازار را ملتهب میکند.
این روزها یکی از عمیقترین رکودهای مسکن را در چند دهه اخیر تجربه میکنیم؛ به طوری که برای 7 فصل متوالی است که بازار در رکود است و پیشبینی میشود حداقل 2 فصل دیگر هم در رکود باقی بماند.
در این شرایط وظیفه بانک مرکزی ایجاد تسهیلات برای این بازار و افزایش سقف تسهیلات است. به صورت کلی اجماع کارشناسان بر این است که افزایش وام به 80 میلیون به هیچوجه باعث جهش قیمتها نخواهد شد و صرفا به افزایش میزان معاملات خواهد انجامید. امری که باعث میشود تا صنعت ساختمان بتواند دوباره کمر راست کند.
در مجموع شرایط بازارهای رقیب مسکن، وضعیت قیمتهای نسبی مسکن در ارتباط با سایر کالاهای بادوام و انتظارات تورمی، شرایط اقتصادی و فضای کسبوکار باعث شده که انتظارات تورمی در بخش مسکن در حال شکلگیری باشد.
هر چند شکلگیری این انتظارات نقش روانی مهمی در رونق بخشی بازار مسکن دارد، اما عملی شدن آن در بازار به عوامل دیگری نیز نیازمند است که در حال حاضر و حداقل سه ماه آینده، زمینههای آن خیلی فراهم نخواهد بود.
یکی از عوامل مهم وضعیت مازاد نقدینگی در بازار است که این نقدینگی یا متاثیر از محدود شدن عواید نفتی یا تحتتاثیر سیاستهای انقباضی پولی دولت تا حد زیادی به کنترل در آمده و تا زمانی که این شرایط حکمفرما باشد، اثرات تخریبی آن بر بازار مسکن نیز کنترل خواهد شد.
موضوع جدی فضای کسبوکار در جامعه است. براساس مطالعات انجام شده هر چه فضای کسبوکار رونق بهتری داشته باشد و به عبارت دیگر، رشد GDP بهتر شود، زمینه برای فعالیتهای سوداگری در بازار مسکن تضعیف میشود و در وضعیت فعلی به نظر میرسد به موازات رفع مشکلات اساسی در کشور و به ویژه مسایل سیاسی و تحریمها، روند رو به بهبودی را در این زمینه شاهد خواهیم بود.
به موازات این مسایل، موضوعات دیگر از جمله امیدواری در بازار بورس و ثبات بازار ارز، سکه و... نیز در آرامش نسبی بخش مسکن میتواند موثر باشد. در مجموع تحلیل من این است که در نیمه دوم سال 94 و به خصوص سه ماهه چهارم آن به رونق نسبی در معاملات مسکن خواهیم رسید.