تبیان نوشت:
پرسش: برای حفظ سلامت جنین و جلوگیری از سقط چه اقدامات تغذیه ای توصیه می کنید؟
در مورد تغذیه غذاهای گرمی و سردی زیاد نخورید. تغذیه تان متعادل باشد. در مورد سایر موارد تغذیه به نکات زیر توجه کنید:
کافئینمقدار
زیاد کافئین در روز - چه از طریق قهوه، چای، نوشابه، شکلات یا نوشابه های
انرژی زا - در طول دوران بارداری با خطر سقط جنین همراه است خیلی خوب
است که در این دوران از نوشیدنیهای بدون کافئین استفاده کنید، به ویژه در
سه ماهه اول بارداری که خطر سقط جنین بیشتر است.
پنیر نرمبهتر
است از مصرف پنیرهایی مثل پنیر فتا، پنیر بز و سایر پنیرهای نرم خودداری
کنید. چون ممکن است پاستوریزه نباشند و آلوده به لیتریا باشند - باکتری که
میتواند موجب مسمومیت غذایی شود.- این پنیرهای نرم به این علت خطرناک
هستند که مثل پنیرهای چدار و پارمزان با فراوری باکتری هایشان به طور
طبیعی کشته نشده است. و چون زنان باردار سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در
معرض بیماری های مربوط به مواد غذایی قرار دارند که اگر در سه ماهه اول
بارداری اتفاق بیفتد ممکن است موجب سقط جنین یا زایمان زودرس شود.
گوشتموقع
خرید گوشت باید خیلی دقت کنید. خرید محصولات فریز شده و منجمد ممکن است
آلوده به لیستریا باشند. به همین دلیل، گوشت ها را در آب جوش انداخته و
بجوشانید تا باکتری های آن کشته شود و موقع پخت حتماً انواع گوشت را تا
متوسط و کامل بپزید. این گوشت ها ممکن است آلوده به تاکسوپلاسما باشند که
انگلی است که موجب یک نوع عفونت می شود و با اینکه نادر است اما ممکن است
موجب مرده به دنیا آمدن نوزاد یا یک مشکل حاد برای سلامتی شود.
ماهیاحتمالاً
می دانید که جیوه که در بسیاری از ماهی ها وجود دارد برای بچه خطرناک
است. جیوه یک نوروتوکسین است که رشد مغز جنین را مختل می کند. ماهی هایی
که بیشترین مقدار جیوه را دارند باید در لیست غذاهای ممنوعه شما قرار
گیرند، ماهی هایی مثل: کوسه، شمشیرماهی، ماهی تن آلباکور و شاه ماهی خال
مخالی. اما همه انواع ماهی های
اشتباهی که بسیاری زنان باردار مرتکب می
شوند این است که به کلی از خوردن ماهی خودداری میکنند. بعنوان مثال ماهی
سالمون یا ماهی آزاد حاوی جیوه نیست و منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب
امگا۳ به حساب میآید که در طول بارداری نیاز دارید. اما صرفنظر از نوع
ماهی که می خورید، بهترین راهکار این است که از خوردن هر چیز خام و نپخته
خودداری کنید
تن بد نیستند.
تخممرغهیچکس
نمیگوید تخممرغ که منبعی عالی از پروتئین و موادمغذی خوبی مثل کولین
است، نخورید. اما تخممرغ هم در معرض آلودگی به سالمونلا قرار دارد که برای
زنان باردار نسبت به بقیه خطرناکتر است. بنابراین دقت کنید که نکات ایمنی
مربوط به آن را رعایت کنید: فقط تخممرغی را خریداری کنید که در یخچال
گذاشته شده است و هر کدام که شکستگی یا ترک داشت را دور بیندازید. از خوردن
تخممرغ عسلی خودداری کنید (بهتر است کاملاً آبپز شوند تا نیمرو) و
همچنین سس سالاد اگر حاوی تخممرغ خام باشد نیز برای شما مناسب نیست.
یادتان نرود خمیر پخته نشده کیک و شیرینی را هم مزه نکنید.
اشتباهی
که بسیاری زنان باردار مرتکب می شوند این است که به کلی از خوردن ماهی
خودداری میکنند. بعنوان مثال ماهی سالمون یا ماهی آزاد حاوی جیوه نیست و
منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا۳ به حساب میآید که در طول بارداری
نیاز دارید. اما صرفنظر از نوع ماهی که می خورید، بهترین راهکار این است
که از خوردن هر چیز خام و نپخته خودداری کنید.
غذای کنسرویمصرف غذاهای کنسرو شده و غذاهایی که تحت تاثیر امواج مایکروویو قرار گرفته اند خطر سقط جنین را تا ۸۰ درصد افزایش می دهند.
زعفرانممکن است مصرف زعفران، باعث سقط جنین (به ویژه در ۳ ماهه اول بارداری) شود.
آویشنسقط کننده جنین در مادران باردار محسوب میشود بنابراین زنان باردار باید از مصرف آن خودداری کنند.
گلپرمصرف بیش از ۲ گرم گلپر در روز در دوران بارداری به خصوص ۳ ماهه اول جایز نیست زیرا باعث سقط جنین میشود.
دارچینزنان
باردار از مصرف دارچین و فراورده های آن در طول دوران بارداری، حتی به
مقدار خیلی کم خودداری نمایند. چرا که می تواند منجر به زایمان زودرس شود.
زرشکزرشک برای زنان باردار خطرات جبران ناپذیری دارد و سقط کودکشان را به دنبال دارد.
خوراکی های دیگری که سبب افزایش احتمال سقط جنین و زایمان زودرس میشوند عبارتند از:
مصرف پونه و بابونه و غوره برای زنان باردار مفید نیست زیرا باعث سقط جنین می شود.
در
ماه های آخر بارداری از مواد غذایی ترش و مواد غذایی قابض مانند خرمالو،
غذاهای غلیظ مانند گوشت گاو، ماکارونی، فست فودها، بادنجان و حلیم پرهیز
شود.
استفاده از کرفس و گِشنیز چه در دوران لقاح و چه در بارداری ممنوع است.
استفاده از زرشک، سیب ترش، ماست ترش، سرکه و ترشی، مصرف مواد غذایی گرم زیاد و سرد زیاد ممنوع است.
همچنین خوردن یخ و الکل نیز ممنوع است.
مصرف
بنفشه و ختمی موجب سقط جنین می شود. ختمی که باز کننده انتهای عروق رحم
است که خود سقط کننده است و زنان باردار بدن مشورت پزشک حاذق و دانشگاهی طب
سنتی هیچ گیاه دارویی و داروی گیاهی مصرف نکنند.
به طور کلی مصرف هر ماده غذایی قاعده آور موجب سقط جنین می شود.
از
نگاه برخی از متخصصان طبیعت درمانگر، زنان باردار باید از خوردن گیاهانی
چون پوست ریشه زرشک، بابونه گاوی، افسنطین، پونه معطر، سداب، فلوس، کدو
تلخ، جعفری فرنگی، سنبل چینی، نعناع کوهی و مینا پرهیز کنند.
بانوان حامله چنانچه کرفس میل نمایند، ممکن است نوزادشان دچار ناراحتیهای عصبی، مخصوصاً حملات شبه صرع گردد.
بانوان باردار نباید سیاه دانه مصرف کنند زیرا قاعده آور و سقط کننده جنین است.
خوردن جعفری، مارچوبه، زیره و سیاه دانه برای زن آبستن جایز نیست.
آیا رژیم غذایی ضد سقط وجود دارد؟
این
سۆالی است که محققان بسیاری در پی یافتن آن هستند. بررسی ها نشان
دادهاند افزایش مصرف سبزیجات برگ سبز، میوه های تازه، اسیدهای چرب امگا- ۳
و امگا- ۶، تخممرغ، ماهی و مواد لبنی و به طور کل، داشتن یک رژیم غذایی
متعادل می تواند احتمال سقط را کاهش دهد.